Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Iubirea lui Dumnezeu este tonalitatea de bază a întregii Sfintei Scripturi

 
Iubirea lui Dumnezeu este tonalitatea de bază a întregii Sfintei Scripturi
  • 14 Iun 2024
  • 519

Lucrarea Spiritului Sfânt în revelație, despre care Sfânta Scriptură dă o mărturie autoritară, inspirată de Dumnezeu, s-a aflat în centrul celei de-a doua cateheze a papei Francisc despre Spiritul Sfânt care călăuzește Biserica spre Cristos, speranța noastră. Cateheza a fost rostită de pontif miercuri, 12 iunie a.c., în cadrul audienței generale din Piața San Pietro.

În reflecția sa, papa Francisc s-a inspirat din Scrisoarea a doua a sfântului apostol Paul către Timotei, capitolul 3, versetul 16, în care se spune că "Toată Scriptura este inspirată de Dumnezeu" (3,16). De asemenea, a făcut trimitere la un verset din Scrisoarea a doua a sfântului apostol Petru (2 Pt 1,21) care afirmă că "oamenii, conduși de Spiritul Sfânt, au vorbit de la Dumnezeu".

"Spiritul Sfânt, care a inspirat Scripturile, este și Cel care le explică și le face veșnic vii și active" – a subliniat pontiful, amintind afirmația din Constituția conciliară Dei Verbum potrivit căreia Sfintele Scripturi "fiind inspirate de Dumnezeu și consemnate în scris o dată pentru totdeauna, ele ne comunică în mod imuabil, cuvântul lui Dumnezeu însuși, iar în cuvintele Profeților și ale Apostolilor fac să răsune glasul Spiritului Sfânt (n.21). Așadar, Spiritul Sfânt face Sfintele Scripturi din inspirate în inspiratoare, Spiritul Sfânt continuând în Biserică acțiunea Celui Înviat care, după Paște, "a deschis mințile ucenicilor la înțelegerea Scripturilor" (cf. Lc 24,45).

Papa Francisc a evidențiat că Biserica se hrănește din lectura spirituală a Sfintei Scripturi, mai exact din lectura făcută sub îndrumarea Spiritului Sfânt care a inspirat-o, în centrul  acesteia, ca un far care luminează totul, aflându-se evenimentul morții și învierii lui Cristos.

Pontiful a amintit că, un mod de a face lectura spirituală a Cuvântului lui Dumnezeu, este de practica lectio divina, care constă în a dedica un moment al zilei citirii și meditării individeuale a unui pasaj din Sfânta Scriptură. Însă – a precizat – lectura spirituală a Sfintei Scripturi prin excelență este lectura comună care se face în cadrul  celebrărilor liturgice, în special la Sfânta Liturghie, unde vedem cum un eveniment sau o învățătură dată în Vechiul Testament, își găsește deplina împlinire în Evanghelia lui Cristos.

Papa Francisc a vorbit și despre omilie, spunând că aceasta trebuie să ajute la "transferul Cuvântului lui Dumnezeu din carte în viață". Sfântul Părinte a evidențiat că, printre multele cuvinte ale lui Dumnezeu pe care le auzim zilnic la Sfânta Liturghie sau în Liturgia Orelor, există întotdeauna unul care este destinat în mod special nouă. Dacă ni-l însușim și-l medităm în inima noastră, acesta poate să ne lumineze ziua și să ne însuflețească rugăciunea – a mai spus Sfântul Părinte.

În încheiere, pontiful a explicat că – la fel ca în piesele muzicale – și Sfânta Scriptură are o tonalitate care o însoțește de la început până la sfârșit, iar aceasta este iubirea lui Dumnezeu. Și sfântul Augustin spunea că întreaga Scriptură "nu face altceva decât să povestească iubirea lui Dumnezeu", în vreme ce sfântul Grigore cel Mare numește Scriptura "o scrisoare de la Dumnezeu Atotputernic către creatura sa", ca o scrisoare de la Mire către mireasa sa.

Spiritul Sfânt, care a inspirat Sfintele Scripturile, să ne ajute să înțelegem această iubire a lui Dumnezeu în situațiile concrete ale vieții noastre – s-a rugat papa Francisc, la încheierea audienței generale.



Sursa:vaticannews.va.ro