Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

PS Claudiu: „Astăzi Areopagul are nevoie de noi!” Festivitatea de absolvire a promoției de studenți 2024

 
PS Claudiu: „Astăzi Areopagul are nevoie de noi!” Festivitatea de absolvire a promoției de studenți 2024
  • 12 Iun 2024
  • 569

Marți, 11 iunie 2024, o nouă generație de studenți teologi greco-catolici au ieșit pe porțile Universității Babeș-Bolyai și pe cele ale Seminarului Teologic al Eparhiei de Cluj-Gherla, pentru a-și lua zborul spre împlinirea visurilor și idealurilor care le-au condus pașii, din momentul în care au ales să aprofundeze, în anii de studenție, știința despre Dumnezeu - Teologia.

Festivitatea de absolvire a actualei promoții - nivel licență și master -, a Facultății de Teologie Greco-Catolică a UBB, Departamentul Cluj și a Seminarului Teologic eparhial „Sfântul Ioan Evanghelistul”, Cluj-Napoca, s-a desfășurat în Catedrala „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea”. La primele ore ale dimineții, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a celebrat Sfânta Liturghie de încheiere a anului universitar, în Capela „Sf. Iosif” din incinta catedralei. 

 

ALBUM FOTO

 

La celebrarea arhierească au participat, împreună cu studenții, pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla, pr. Marius Furtună, rectorul Seminarului Teologic eparhial, pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I, preoți formatori și profesori. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul studenților seminariști din Cluj-Napoca, condus de profesoara lor de muzică, Sora Cecilia din Congregația Surorilor Maicii Domnului. Totodată, a participat la acest moment solemn, pr. prof. dr. Cristian Barta, Decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

 

În cadrul celebrării, Preasfinția Sa Claudiu s-a adresat absolvenților, studenților, profesorilor care, împreună, au încheiat o etapă dintr-un parcurs pe care l-au început, fără să știe „care vor fi următoarele etape”, dar, le-a spus: „Noi suntem chemați să mergem în lumină!” Cuvântul de învățătură a fost ancorat în cuvântul lui Dumnezeu din lecturile liturgice (Fap 17,19-28; In 12,19-36), în care Isus „vorbește despre lumină” fără a răspunde aparent celor care-i puneau întrebări cu privire la viața lor. Dar, la fel ca pentru oamenii din timpul vieții lui Isus, și pentru absolvenții de azi, a subliniat Ierarhul, mesajul este același: „Esențial pentru noi este să trăim în lumină, și lumina ne va arăta calea”.

 

A arătat cum cele două lecturi din cadrul celebrării prezintă două maniere prin care se poate realiza apropierea de Dumnezeu. Cea dintâi, ilustrată de discursul Sfântului Apostol Pavel în Areopag, este prin respectarea regulilor, a canoanelor, dar, a subliniat, „nu e suficientă”. Pavel respectă regulile oratoriei pentru a le capta atenția grecilor, și reușește să o facă, vorbindu-le despre altarul pe care ei l-au închinat „Dumnezeului necunoscut”. Dar, când le relevă Cine este acel Dumnezeu pe care ei îl cinstesc necunoscându-l, că este „Domnul cerului şi al pământului” care dă viață la toate și care a înviat din morți, „rezultatul este că grecii îl părăsesc, nu vor să asculte”. „Și” a observat Preasfinția Sa Claudiu, „este un prim eșec în aparență al lui Pavel (...) Aproape toți pleacă, rămân câțiva, printre care Dionisie Areopagitul, deci totuși există niște roade. Dar, folosind un discurs pur uman toți pleacă. Nu sunt convinși de cuvintele lui Pavel”. A continuat: „Există o tentație pentru noi de a folosi în felul acesta ceea ce am învățat: Să mergem în lume făcând un discurs frumos, articulat. Dar, dacă ne limităm doar la asta, Areopagul în care vestim va rămâne deșert”. 

 

De aceea, a numit „un al doilea mod de a ne apropia de Dumnezeu: cel pe care îl vedem în Evanghelie”. S-a referit la întâlnirea personală cu Isus, întâlnire ce reprezintă „împlinirea teoriei pe care o știm, a noțiunilor pe care le posedăm”. Așadar, cunoașterea teologică trebuie să conducă la o întâlnire personală cu Isus, „fiindcă dacă rămânem doar la o cunoștință teoretică, suntem ca niște cărți umblătoare: avem informații, avem cunoștințe, putem să le transmitem, dar nu transmitem esențialul: întâlnirea cu Cristos”. 

 

Prin urmare, la fel ca în Evanghelie, la întrebarea „Cine este Cristos?”, a invitat ca răspunsul să fie: „Vino și vezi!” A adăugat: „Dar nimeni nu poate da ceea ce nu are. Ori l-am întâlnit noi pe Cristos și atunci putem să-i ducem noi pe alții la Cristos, așa cum face Andrei, ori, dacă nu, ne vom opri la un punct” care nu va putea fi depășit, „fiindcă n-am întâlnit Lumina, n-am auzit despre Lumină. Avem noțiuni despre Lumină, dar n-am întâlnit-o”. A concluzionat, arătând că „cele două elemente sunt esențiale amândouă: Este o parte foarte importantă, cea pe care ați parcurs-o, aceea de a crește în cunoașterea teologică, dar care nu poate fi niciodată separată de experiența cu Cristos”. 

 

La încheiere, Preasfinția Sa Claudiu a spus studenților și tuturor celor de față: „Astăzi Areopagul are nevoie de noi!”

 

După Sfânta Jertfă Liturgică, Festivitatea de absolvire s-a ținut în Aula „Cardinal Iuliu Hossu” din aceeași catedrală.



Sursa:eparhiaclujgherla.ro