Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Noi norme privind presupusele fenomene supranaturale

 
Noi norme privind presupusele fenomene supranaturale
  • 20 Mai 2024
  • 566

De la ”nihil obstat” până la decizia negativă. Există șase voturi diferite pentru a discerne cazurile unor presupuse fenomene supranaturale, cuprinse în documentul Departamentul pentru doctrina credinței, aprobat de papa Francisc. De regulă, nici episcopul și nici Sfântul Scaun nu se vor pronunța asupra caracterului supranatural al unui fenomen, limitându-se la autorizarea și promovarea devoțiunii și a pelerinajelor.

actualizare a normele de urmat în parcursul de discernământ asupra unor presupuse fenomene supranaturale: este ceea ce prevede noul document al Departamentului pentru doctrina credinței, care va intra în vigoare duminică, 19 mai 2024. Vor fi posibile pronunțări mai rapide în spirit de respect față de  devoțiunea populară și, de regulă, autoritatea Bisericii nu va mai fi implicată în definirea oficială a caracterului supranatural al unui fenomen care poate necesita mult timp pentru a fi studiat în profunzime. Altă noutate este implicarea mai explicită a Departamentului pentru doctrina credinței, care va trebui să aprobe decizia finală a episcopului și va avea puterea de a interveni motu proprio (din proprie inițiativă – n.r.) în orice moment. În multe din cazurile ultimelor decenii în care episcopii s-au pronunțat individual, fostul Sfânt Oficiu [actualmente, Departamentul pentru doctrina credinței - n.r.] a fost implicat, dar aproape întotdeauna intervenția acestuia a rămas în umbră și s-a cerut să nu fie făcută publică. Motivul pentru care acum se justifică această implicare explicită a Departamentului este și dificultatea de a circumscrie la nivel local fenomene care, în unele cazuri, ating dimensiuni naționale și chiar globale, "drept care o decizie referitoare la o dieceză are consecințe și în alte părți".

Rațiunile noilor norme

La originea documentului se află experiența îndelungată din secolul trecut, cu cazuri în care episcopul local a declarat foarte repede supranaturalitatea, apoi Sfântul Oficiu a exprimat o opinie diferită. Sau cazuri în care un episcop s-a exprimat într-un fel, iar succesorul său în mod opus cu privire la același fenomen. Apoi, mai sunt și timpii lungi necesari pentru a evalua toate elementele pentru a ajunge la o decizie privind supranaturalitatea sau ne-supranaturalitatea. Timpuri care uneori intră în conflict cu urgența de a da răspunsuri pastorale pentru binele credincioșilor.

Roade spirituale și riscuri

În prezentarea sa, cardinalul prefect Victor Manuel Fernández explică faptul că "de multe ori aceste manifestări au provocat o mare bogăție de roade spirituale, creșterea în credință, de devoțiune și fraternitate și slujire, iar în unele cazuri au dat naștere la diverse sanctuare răspândite în întreaga lume care astăzi fac parte din inima evlaviei populare a multor popoare". Cu toate acestea, există însă și posibilitatea ca "în unele cazuri de evenimente de presupusă origine supranaturală" să existe "probleme foarte grave în detrimentul credincioșilor": cazuri în care din presupusele fenomene se extrag "profit, putere, faimă, notorietate socială, interes personal", mergând chiar până la "a exercita stăpânire asupra oamenilor sau a comite abuzuri". Pot exista "erori doctrinare, reducționism nejustificat în propunerea mesajului evanghelic, răspândirea unui spirit sectar". La fel cum există posibilitatea ca "credincioșii să fie antrenați în urma unui eveniment, atribuit unei inițiative divine", dar care nu este decât rodul fanteziei, al mitomaniei sau al tendinței de falsificare a cuiva.

Cele șase voturi posibile privind presupusul fenomen

"Nu trebuie prevăzută o recunoaștere pozitivă din partea autorității ecleziastice cu privire la originea divină a presupuselor fenomene supranaturale" (I, 11). Prin urmare, de regulă, "nici episcopul diecezan, nici Conferințele episcopale, nici Departamentul nu vor declara că fenomenele sunt de origine supranaturală și numai Sfântul Părinte poate autoriza o astfel de procedură" (I, 23).

Urmează, așadar, lista celor șase voturi finale posibile la sfârșitul parcursului de discernământ.
Nihil Obstat: nu se exprimă nicio certitudine cu privire la autenticitatea supranaturală, dar se recunosc semnele unei acțiuni a Spiritului.
Prae oculis habeatur: se recunosc semne pozitive, dar există și elemente de confuzie sau riscuri care necesită discernământ și dialog cu destinatarii.
Curatur: sunt prezente elemente critice, dar există o difuzare largă a fenomenului cu roade spirituale verificabile. Se descurajează o interdicție care ar putea tulbura credincioșii, dar se cere episcopului să nu încurajeze fenomenul.
Sub mandato: aspectele critice nu sunt legate de fenomenul în sine, ci de folosirea abuzivă făcută de indivizi sau grupuri. Sfântul Scaun îi încredințează episcopului sau unui delegat îndrumarea pastorală a locului.
Prohibetur et obstruatur: în ciuda unor elemente pozitive, aspectele critice și riscurile sunt grave. Departamentul îi cere episcopului să declare public că nu este permisă aderarea.
Declaratio de non supernaturalitate: episcopul este autorizat să declare că fenomenul nu este supranatural pe baza unor dovezi concrete.



Sursa:vaticannews.va.ro