Formarea persoanelor consacrate și a seminariștilor a inspirat intenția de rugăciune a papei pentru luna mai a anului 2024. Dacă o vocație este ca ”un diamant brut”, formarea reprezintă activitatea de șlefuire prin care harul Domnului scoate la lumină frumusețea fiecărei laturi a existenței consacrate.
”Să ne rugăm pentru ca persoanele consacrate și seminariștii să crească în drumul lor vocațional printr-o formare umană, pastorală, spirituală și comunitară, care să-i conducă spre a fi mărturisitori credibili ai Evangheliei”: este intenția de rugăciune a papei Francisc pentru luna mai a anului curent, încredințată Rețelei Mondiale de Rugăciune a Papei.
În mesajul video care însoțește intenția de rugăciune din această lună, dedicată de pietatea creștină cinstirii Preacuratei Fecioare Maria, papa Francisc compară munca de șlefuire a unui diamant brut cu lucrarea prin care harul Domnului scoate la lumină frumusețea fiecărei laturi a existenței consacrate.
”O vocație, remarcă papa în mesajul său, ”este un «diamant brut» care trebuie șlefuit, prelucrat și modelat în toate laturile lui. Un bun preot, o bună călugăriță trebuie să fie mai întâi de toate un bărbat, o femeie, formați și modelați de harul Domnului. Persoane conștiente de limitele lor și dispuse să ducă o viață de rugăciune și de dăruire în mărturisirea Evangheliei”.
”Pregătirea lor”, continuă Sfântul Părinte, ”trebuie să fie integrală și să se dezvolte încă din seminar și noviciat, în contact direct cu viața celorlalte persoane. Este esențial acest lucru. Formarea nu se încheie într-un anumit moment, dar continuă toată viața, cu anii, îmbogățind persoana intelectual, uman, afectiv și spiritual”.
Dar formarea personală nu este suficientă, pentru că de același parcurs formativ are nevoie și ”pregătirea pentru viața în comunitate: viața comunitară îmbogățește mult, chiar dacă uneori poate fi grea. A viețui împreună și a trăi în comunitate nu sunt același lucru”.
”Să ne rugăm”, îndeamnă papa la finalul mesajului, ”pentru ca persoanele consacrate și seminariștii să crească în drumul lor vocațional printr-o formare umană, pastorală, spirituală și comunitară, care să-i conducă spre a fi mărturisitori credibili ai Evangheliei”.