de Carlo Climati
Cu ceva timp în urmă am întâlnit un tânăr care mi-a adresat o întrebare interesantă: „Istoria prezentată în Evanghelii este adevărată? Trebuie să credem în ceea ce ne spune Biserica despre Isus? Sau acestea sunt doar basme și legende?”.
Nu este pentru prima dată când vorbesc cu tineri care prezintă anumite îndoieli. Aceste întrebări trebuie luate în serios, deoarece sunt rezultatul unei dorințe sincere de adevăr și de aprofundare.
Vremurile s-au schimbat. Mai demult, nimeni nu îndrăznea să pună la îndoială Evanghelia. Astăzi, noile generații sunt extrem de bombardate de știri care sfârșesc prin a avea îndoieli asupra fiecărui lucru.
Lumea internetului, de exemplu, este un mare container unde se poate găsi de toate și opusul a toate. Sunt alimentate poveștile cele mai bizare despre viața lui Isus, bazate pe presupuse documente secrete sau pe texte antice care s-ar fi găsit cine știe pe unde. De asemenea, în jurul acestei mode s-a dezvoltat și o piață bazată, în special, pe vânzarea cărților, doar pentru a produce bani.
Este o „afacere” care se îndreaptă în special spre tineri, riscând să se transforme într-o adevărată formă de îndoctrinare. Profitând de simțul înnăscut de curiozitate al tinerilor pentru lumea de mister, se încearcă răspândirea mesajelor de orice fel, propunându-le ca adevăruri istorice ascunse.
Dar cum s-a ajuns aici? De ce unii tineri par să fie atrași de anumite curente de gândire?
În ultimii ani, o anumită dezinformare a găsit teren fertil într-o mentalitate sincretistă și relativistă, transmisă prin intermediul a diferite instrumente: muzică, bloguri, rețele sociale, TV, reviste, emisiuni de televiziune. Nu este dificil să întâlnești interviuri ale cântăreților sau ale actorilor foarte populari în rândul tinerilor, care îl înfățișează pe Isus ca fiind „unul dintre mulții profeți”, reducându-l la nivelul oricărui sfânt de astăzi.
Să nu uităm apoi, diferitele distorsiuni ale creștinismului, care sunt propuse tinerilor prin intermediul unor mijloace de comunicare. Se încearcă imitarea a ceea ce aparține tradiției noastre, pentru a conduce tinerii pe drumuri înșelătoare. Să ne gândim doar la comerțul agresiv cu statuete de îngeri care aduc norocul, care nu au nimic în comun cu acei îngeri creștini. Se prezintă cu nume ciudate și presupuse puteri similare cu ale talismanelor și amuletelor.
Aceste simboluri creștine remodelate par reale, dar nu sunt. Ele contribuie la construirea unui creștinism superstițios și slăbit, departe de mesajul Evangheliei.
Dar nu trebuie să fim pesimiști! Toată această operă de dezinformare poate reprezenta o oportunitate valoroasă de a-L redescoperi tinerilor pe adevăratul Cristos.
Tinerii sunt însetați de adevăr, nu de confuzie. După o primă fază de cercetare și de aprofundare, vor putea să distingă marea poluată de izvorul apei pure. Și, în cele din urmă, își vor potoli setea.
Traducere: Liviu Ursu
Sursa:zenit.org