Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Actul de căință, o rugăciune simplă, dar bogată pastoral și teologic

 
Actul de căință, o rugăciune simplă, dar bogată pastoral și teologic
  • 08 Mar 2024
  • 717

Vineri, 8 martie a.c., papa Francisc a primit în audiență comună participanții la cursul de formare despre forul intern și sacramentul mărturisirii păcatelor, organizat în aceste zile la Roma de Penitențieria Apostolică. În contextul Postului Mare, dar și al Anului rugăciunii, papa a evidențiat frumusețea mereu nouă a Actului de căință.

Căința pentru păcate înaintea lui Dumnezeu, încrederea în El și propunerea de a nu cădea din nou au fost în centrul discursului pe care papa Francisc l-a înmânat participanților la Cursul de formare despre forul intern, primiți vineri în audiență comună. Cursul a fost organizat de Penitențieria Apostolică și a fost frecventat în mod special de preoții tineri și de seminariștii care urmează să primească în viitorul apropiat sacramentul preoției.

Căința, încrederea și propunerea fac parte din tradiționalul Act de căință, pe care penitenții îl rostesc la finalul spovezii, înainte de a primi dezlegarea individuală la sacramentul reconcilierii. În contextul Postului Mare și, în mod special, în Anul rugăciunii ca pregătire la Jubileu, papa a îndemnat cursanții să mediteze despre această ”rugăciune simplă și bogată, care face parte din patrimoniul sfântului Popor credincios al lui Dumnezeu și pe care o recităm în timpul ritului reconcilierii”. ”În pofida limbajului său un pic antic, care ar putea să fie înțeles greșit în unele exprimări, această rugăciune își păstrează toată validitatea, fie pastorală, fie teologică. De altfel, autorul ei este marele Sfânt Alfons Maria de’ Liguori, maestru de teologie morală, păstor apropiat de lume și om de mare echilibru, departe fie de rigorism, fie de laxism”.

”Îndatorirea care vă este încredințată la confesional”, spune papa la finalul discursului, ”este frumoasă și crucială, pentru că vă permite să ajutați atât de mulți frați și surori să experimenteze dulceața iubirii lui Dumnezeu. Vă încurajez, așadar, să trăiți fiecare spovedanie ca pe un moment unic și irepetabil de har și să dăruiți cu generozitate iertarea Domnului, cu amabilitate, paternitate și îndrăznesc să spun și cu gingășie maternă”. Pontiful i-a invitat pe actualii și viitorii duhovnici să se roage și să se angajeze astfel încât ”acest an de pregătire pentru Jubileu să vadă înflorind milostivirea Tatălui în multe inimi și în multe locuri, și pentru ca, în acest fel, Dumnezeu să fie tot mai iubit, recunoscut și preamărit”.



Sursa:vaticannews.va.ro