Vineri, 28 aprilie, la ora locală 10.45, pontiful a plecat de pe aeroportul Roma-Fiumicino cu destinația Cairo, sosind la ora 14.00, pe aeroportul internațional al capitalei egiptene.
"Pontiful păcii în Egiptul păcii" este moto-ul acestei călătorii cu caracter ecumenic și interreligios, exprimat și de emblema călătoriei în care este reprezentat fluviul Nil, simbol al vieții, împreună cu piramidele și Sfinxul, care simbolizează istoria civilizației acestei țări. Crucea și Semiluna, așezate în centrul emblemei reprezintă simboluri ale coexistenței dintre diferitele componente ale poporului egiptean. Porumbelul prezent în emblemă reprezintă pacea, darul cel mai mare la care tinde orice ființă omenească, fiind totodată salutul religiilor monoteiste. In emblemă, porumbelul îi precede papei Francisc pentru a vesti sosirea sa ca pontif al păcii într-o țară a păcii.
«Egiptul întâmpină în mod favorabil această vizită care va ajuta să pătrundă mesajul islamului bazat pe toleranță și pe dialog între toate religiile și să se renunțe la limbajul de violență și extremism», a declarat la Cairo Alaa Youssef, purtătorul de cuvânt al președintelui egiptean Abdel Fattah Al Sisi, în contextul anunțării vizitei pontifului. Este semnificativ faptul că invitația adresată papei Francisc de a vizita Egiptul a venit nu doar din partea conducătorilor celor două biserici – catolică și ortodoxă de rit copt – dar și de la președintele Egiptului – Al Sisi – împreună cu marele imam al moscheii Al-Azhar, maxim exponent al celui mai important centru teologic sunit.
«Așteptăm cu bucurie și cu nerăbdare vizita papei Francisc, însă nu putem ascunde ceea ce s-a întâmplat în Duminica Floriilor, fapt care a suscitat o oarecare teamă și neliniște cu privire la vizita pontifului», a spus într-un recent interviu pentru Radio Vatican păstorul Bisericii Copte Catolice, Ibrahim Isaak Sidrak, evidențiind totodată încrederea în roadele pozitive ale unei astfel de vizite pentru Egipt și comunitățile care alcătuiesc această țară. «Vizita în Egipt conține numeroase aspecte și transmite lumii mesajul că Egiptul merită să fie susținut. De aceea îi mulțumim mult Sfântului Părinte care a insistat să vină, în ciuda atacurilor. Acest fapt confirmă, încă o dată, că Sfântul Părinte este un om al păcii și un prieten al poporului egiptean, pentru că un prieten adevărat se cunoaște – fără îndoială – în momentele dificile», a mai spus patriarhul Issak Sidrak în interviul acordat postului nostru de Radio.
Papa în mijlocul situațiilor dificile
Privitor la temele centrale ale călătoriei, în principal la tema păcii, într-un interviu acordat recent direcțiunii editoriale a Secretariatului pentru Comunicare, cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, a spus: «Papa nu s-a gândit nici un moment să renunțe la vizită, tocmai pentru că vrea să fie prezent, vrea să se afle acolo unde sunt situații de violență, de conflict, în acest caz tocmai în Egipt, dorind să fie mesager al păcii acolo unde este mai mare nevoie de vestirea păcii și de eforturile concrete în favoarea acesteia. Desigur, va face acest lucru prin cuvântul său, prin diferitele întâlniri și – mai ales și înainte de toate – prin prezența sa, o prezență care stă sub semnul apropierii, al solidarității, al încurajării. Așadar, Papa merge în Egipt tocmai pentru că această țară are nevoie de cineva care să vestească pacea și să acționeze în favoarea păcii. »
Privitor la atentatele care au avut loc în Duminica Floriilor, cardinalul secretar de stat a subliniat: «Guvernul trebuie să facă tot posibilul pentru a-i proteja pe cetățenii egipteni, indiferent de grupul social sau religios căruia îi aparțin. Însă, este evident că provocarea terorismului este cu mult mai amplă. Tinerilor trebuie să li se dea un sens al vieții, trebuie să li se propună valori pentru care merită trăită viața, merită implicarea și lupta în favoarea vieții, și nu pierderea într-o vâltoare a violenței și distrugerii fără sens. »
RV/AM