de cardinal João Braz de Aviz,
prefect al Dicasterului pentru Institutele de Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică
Unde se găseşte lumină în acest moment al istoriei umane şi al vieţii Bisericii pentru a experimenta bucuria proprie a vieţii consacrate şi a fi martori transparenţi ai duioşiei lui Dumnezeu?
Ca toţi discipolii lui Isus, avem un drum unic care se naşte din înţelepciunea evangheliei, din învăţătura Bisericii şi din lumina carismelor pe care sfintele fondatoare şi sfinţii fondatori le-au oferit în Biserică drept dar primit cu umilinţă din partea lui Dumnezeu şi astfel au fost recunoscute în decursul secolelor şi astăzi.
Anul Vieţii Consacrate (2015) ne-a introdus în acest nou moment sub marea lumină a Conciliului Vatican II pentru a intra şi noi mai profund în reforma Bisericii dusă înainte cu hotărâre şi concreteţe de Papa Francisc.
Cu Sinodul început în anul 2021 şi care ne va duce până la sfârşitul acestui an, viaţa consacrată primeşte un ecou calificat a ceea ce poporul lui Dumnezeu simte şi doreşte de la consacraţi şi de la consacrate pentru a merge împreună.
"În decursul secolelor, Biserica a experimentat mereu darul carismelor graţie cărora Spiritul Sfânt o face să reîntinerească şi o reînnoieşte, de la cele mai extraordinare la cele mai simple şi larg răspândite. Cu bucurie şi recunoştinţă, sfântul popor al lui Dumnezeu recunoaşte în ele ajutorul providenţial cu care însuşi Dumnezeu susţine, orientează şi iluminează misiunea sa" (Raport de sinteză al celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor, 10 a).
Această maturare a conştiinţei Bisericii exprimată în documentele actuale şi afirmată de poporul lui Dumnezeu de-a lungul Sinodului proiectează lumină asupra dimensiunii carismatice care este exprimată astfel: "Dimensiunea carismatică a Bisericii are o manifestare deosebită în viaţa consacrată, cu bogăţia şi varietatea formelor sale. Mărturia sa a contribuit în orice timp la reînnoirea vieţii comunităţii ecleziale, revelându-se un antidot faţă de ispita repetată a mondenităţii. Diferitele familii călugăreşti arată frumuseţea urmării Domnului, pe muntele rugăciunii şi pe străzile lumii, în formele de viaţă comunitară, în singurătatea deşertului şi pe frontiera provocărilor culturale. Viaţa consacrată de mai multe ori a fost prima care a intuit schimbările istoriei şi a perceput apelurile Spiritului: şi astăzi Biserica are nevoie de profeţia sa. În afară de asta, comunitatea creştină priveşte cu atenţie şi recunoştinţă la practicile experimentate de viaţă sinodală şi de discernământ în comun pe care comunităţile de viaţă consacrată le-au maturat de-a lungul secolelor. Multe congregaţii şi institute practică conversaţia în Spirit sau forme asemănătoare de discernământ în desfăşurarea capitulelor provinciale şi generale, pentru a reînnoi structurile, a regândi stilurile de viaţă, a activa noi forme de slujire şi de apropiere de cei mai săraci. În alte cazuri se întâlneşte însă permanenţa unui stil autoritar, care nu face spaţiu dialogului fratern" (Raport de sinteză, 10 b).
La prima secţiune a Sinodului, realizată în luna octombrie 2023, au participat şi noua secretară, sora Simona Brambilla, şi prefectul Dicasterului pentru Institutele de Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică. Metoda foarte concretă, inserată în drumul sinodal al poporului lui Dumnezeu, ne-a făcut să ascultăm cu atenţie cuvântul lui Dumnezeu, ajutaţi de persoane pregătite, dar ne-a făcut să ascultăm cu profundă atenţie şi persoanele din diferite vocaţii aşezate cu noi la aceeaşi masă. Conversaţia în Spirit care a rezultat ne-a făcut să adunăm cu aceeaşi grijă punctele convergente ale dialogului, problemele care trebuiau să fie tratate şi propunerile pe care voiam să le manifestăm. Timp de o lună am învăţat să ascultăm şi să vorbim iluminaţi de cuvântul lui Dumnezeu, dar atenţi şi la ceea ce poporul lui Dumnezeu din toată lumea a făcut să ajungă la noi. Îndeosebi, după aceea ne-a interesat mult ceea ce Raportul de sinteză a adunat despre viaţa consacrată, pentru că venea din simţul poporului lui Dumnezeu din toată lumea şi ne arăta cum putem să întrupăm contribuţia noastră în Biserică în acest timp al nostru.
Întorşi în dicaster, am putut aprofunda climatul de dialog între cele 40 de persoane care dedică munca lor pentru a urmări viaţa consacrată în toată lumea, atenţi la orientările înţelepte şi indispensabile ale lui Petru în cuvântul Sfântului Părinte Francisc.
În lumina Sinodului ni se părea necesar ca superiorii să facă un pas în plus pentru ca şi între noi să devină mai clară experienţa conversaţiei în Duh. Şi astfel, din luna decembrie 2023, în fiecare marţi, de la ora 08.30 la 09.30, cei trei superiori se aşază în jurul aceleiaşi mese, citesc evanghelia zilei, se opresc câteva minute în tăcere şi după aceea văd împreună lucrurile mai importante de făcut pentru slujirea dicasterului.
Ascultarea reciprocă trăită ca primire a muncii şi propunerile celorlalţi ne ajută să clarificăm diferitele situaţii care sunt în analiză şi să luăm decizii mai potrivite şi mai înţelepte în folosul vieţii consacrate, în comuniune cu orientările Papei Francisc. O dată pe lună facem acelaşi lucru cu cei cinci conducători de oficii care duc înainte diferite practici şi documente care vin în fiecare zi. Cel puţin o dată pe semestru am vrea să dialogăm împreună şi toate persoanele care lucrează în dicaster. La asta încă nu am ajuns, dar este deja în program.
Dicasterul este desigur un observator privilegiat pentru a însoţi viaţa consacrată în toată lumea. Avem motive îmbelşugate pentru a-i mulţumi Domnului pentru drumul de reformă şi de convertire care se concretizează, deşi pentru diferite institute, congregaţii, ordine şi noi forme de viaţă consacrată momentul actual al istoriei umane şi al vieţii Bisericii cere schimbări curajoase.
Însă ştim că întoarcerea la evanghelia trăită, la orientările Bisericii şi la fidelitatea faţă de inima carismei dăruite de fondatoare şi fondatori ne va face să ne bucurăm de roadele pe care milostivirea Domnului deja ni le pregăteşte.
În acest moment ne inserăm cu toată Biserica în procesul sinodal aflat în desfăşurare în direcţia Jubileului 2025.
Ne adresăm Mariei, Mama lui Dumnezeu şi a noastră, consacrată ca şi noi, cu cuvintele de încredere ale Papei Francisc: "Poporul credincios te numeşte auroră a mântuirii: Mamă, deschide breşe de lumină în noaptea conflictelor. Tu, locuinţă a Spiritului Sfânt, inspiră căi de pace responsabililor naţiunilor. Tu, stăpână a tuturor popoarelor, reconciliază pe fiii tăi, seduşi de rău, orbiţi de putere şi de ură. Tu, care eşti aproape de fiecare, scurtează distanţele noastre. Tu, care ai milă de toţi, învaţă-ne să ne îngrijim de ceilalţi. Tu, care revelezi duioşia Domnului, fă-ne martori ai mângâierii sale. Mamă, tu, Regină a păcii, revarsă în inimi armonia lui Dumnezeu. Amin" (Bazilica Vaticană, 27 octombrie 2023).
(După L'Osservatore Romano, 2 februarie 2024)
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu