Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Persoana umană, în centrul fiecărei emisiuni, al fiecărui articol, al fiecărui program

 
Persoana umană, în centrul fiecărei emisiuni, al fiecărui articol, al fiecărui program
  • 30 Ian 2024
  • 344

Apropierea, implicarea inimii și simțul responsabilității sunt cele trei caracteristici evidențiate de papa Francisc în cadrul audienței acordată luni, 29 ianuarie, în Aula Paul al VI-lea din Vatican, responsabililor și angajaților din cadrul TV2000 și circuitului radiofonic inBlu2000 care, alături de cotidianul Avvenire și de agenția de știri SIR constituie realitățile mediatice ale Conferinței Episcopale din Italia.

Exprimându-și bucuria de a-i întâlni în contextul împlinirii a 25 de ani de la înființare, papa Francisc a evidențiat importanța de a rămâne fideli câtorva principii "care rămân fixe, ca niște stele la care să privim pentru a ne orienta și a nu ne pierde justa direcție", în ciuda schimbării peisajului mediatic, în urma inovației tehnologice și, acum, a inteligenței artificiale.

Amintind că informația și comunicarea sunt întotdeauna înrădăcinate în uman, pontiful a oferit trei indicații care să ajute în continuarea activității de comunicatori astfel încât să mențină aprinsă lumina speranței, în ciuda întunericului din jurul nostru.

Cu referire la apropiere, papa Francisc a amintit cât de importantă este proximitatea oferită de lucrătorii din radio și televiziune, spunând: "În fiecare zi - prin intermediul televiziunii sau al radioului - sunteți aproape de foarte multe persoane, care găsesc în voi prieteni de la care pot primi informații, cu care pot petrece în mod plăcut timpul sau cu ajutorul cărora reușesc să descopere noi realități, experiențe și locuri." "Îmi place să cred că proximitatea este una dintre calitățile lui Dumnezeu care s-a făcut aproapele nostru" - a mai spus pontiful, încurajându-i pe responsabilii și pe angajații celor două instituții mass-media  să continue să creeze rețele, să împletească legături, să relateze despre binele și frumosul din comunitățile noastre.  

Papa Francisc a îndemnat, de asemenea, la evitarea tentației de a se alinia și la a merge împotriva curentului, făcând un jurnalism al întâlnirii cu oamenii, de teren, care consumă pingelele, pentru a fi "autentici prin vocație".

Cu referire la cel de-al doilea aspect - implicarea inimii - Sfântul Părinte a observat că jurnalistul sufletist are și curajul de a fi alternativ, fără a deveni polemic sau agresiv; are capacitatea de a fi credibil, fără a avea pretenția de a-și impune propriul punct de vedere și este capabil să construiască punți de legătură, un comunicator fiind în mod necesar un constructor de punți.

Cu privire la cel de-al treilea aspect - responsabilitate - pontiful a evidențiat că fiecare trebuie să se implice pentru a se asigura că toate formele de comunicare sunt obiective, că respectă demnitatea umană și sunt atente la binele comun. "În acest fel, putem repara fracturile, putem transforma indiferența în acceptare și relaționare. Voi aveți una dintre profesiile care au caracterul unei vocații: sunteți chemați să fiți mesageri care informează cu respect și cu competență, contracarând diviziunile și discordia. Și, amintindu-vă mereu, că în centrul fiecărei emisiuni, al fiecărui articol, al fiecărui program se află persoana: nu uitați acest lucru. Tocmai acest lucru este ceea ce dă sens comunicării" - a mai spus pontiful.



Sursa:vaticannews.va.ro

Știri din aceeași categorie