Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

”Comunicare și milostivire”: mesajul Papei pentru Ziua comunicațiilor sociale 2016

 
”Comunicare și milostivire”: mesajul Papei pentru Ziua comunicațiilor sociale 2016
  • 23 Ian 2016
  • 3669

”Comunicare și milostivire, o întâlnire fecundă”: este tema mesajului papei Francisc pentru Ziua mondială a comunicațiilor sociale, pe care Biserica o marchează anual în cea de-a șaptea duminică de Paști. Anul acesta, prin urmare, Ziua comunicațiilor sociale cade în 8 mai. Mesajul Sfântului Părinte a fost prezentat vineri la Sala de Presă a Sf. Scaun și poartă data de 24 ianuarie, comemorarea liturgică a Sf. Francisc de Salles, patronul spiritual al jurnaliștilor.

”Anul Sfânt al Milostivirii”, scrie Pontiful în mesajul său, ”ne invită să reflectăm la raportul dintre comunicare și milostivire. În realitate, Biserica, unită cu Cristos, întruparea vie a lui Dumnezeu cel milostiv, este chemată să trăiască milostivirea drept trăsătură distinctivă a tot ceea ce este și tot ceea ce face. Ceea ce spunem și cum o spunem, fiecare cuvânt și fiecare gest ar trebui să exprime compasiunea, blândețea și iertarea lui Dumnezeu față de toți. Iubirea, prin natura ei, este comunicare, conduce la deschidere, nu la izolare. Și dacă inima noastră și gesturile noastre sunt inspirate de caritate, de iubirea divină, comunicarea noastră va fi purtătoare a puterii lui Dumnezeu”.

”Comunicarea”, continuă mesajul papei, ”are puterea de a crea punți, de a favoriza întâlnirea și incluziunea, îmbogățind astfel societatea”. (…) ”Unii se gândesc că o viziune a societății ancorată în milostivire este injust de idealistă și excesiv de indulgentă. Dar să încercăm să ne gândim la primele noastre experiențe de relație în sânul familiei. Părinții ne-au iubit și apreciat mai mult pentru ceea ce suntem decât pentru capacitățile și reușitele noastre. Natural, părinții vor ceea ce este mai bun pentru copiii lor, dar iubirea lor nu este condiționată de atingerea unor obiective. Casa părintească este locul în care ești întotdeauna primit (cf Lc 15,11-32). Aș dori să-i încurajez pe toți să se gândească la societatea umană nu ca la un spațiu în care oameni străini unii de alții intră în competiție și caută să domine, ci mai degrabă ca la o casă sau o familie în care ușa este mereu deschisă și se caută primirea reciprocă”.

”Chiar și e-mailul, sms-ul, rețelele de socializare, chat-ul”, continuă papa Francisc, ”pot fi forme de comunicare deplin umane. Nu tehnologia este cea care determină autenticitatea comunicării, ci inima omului și capacitatea lui de a folosi bine mijloacele de care dispune. Rețelele sociale sunt capabile să favorizeze relații și să promoveze binele societății, dar pot conduce și la o ulterioară polarizare și dezbinare între persoane și grupuri. Mediul digital este o piață, un loc de întâlnire, unde poți să dai o mângâiere sau să-l rănești pe celălalt, poți să ai o discuție cu folos sau un linșaj moral. Mă rog”, spune Pontiful, ”ca Anul Jubiliar trăit în milostivire să ne facă mai deschiși la dialog pentru a ne cunoaște și a ne înțelege mai bine; să evite orice formă de închidere și dispreț și să îndepărteze orice formă de violență și de discriminare. (…) Comunicarea, locurile și instrumentele acesteia au comportat o extindere a orizonturilor pentru multe persoane. Aceasta reprezintă un dar al lui Dumnezeu dar presupune și o mare responsabilitate”. 

(rv - A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va