Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Celebrare arhierească la Mănăstirea „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca

 
FOTO/VIDEO: Celebrare arhierească la Mănăstirea „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca
  • 02 Ian 2024
  • 799

Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a celebrat Sfânta Liturghie cu ocazia Anul Nou calendaristic, Sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare și a Tăierii împrejur a Domnului nostru Isus Hristos, la Mănăstirea Sfânta Macrina din Cluj-Napoca, a Surorilor Baziliene din România, a Ordinului Sfântului Vasile cel Mare.

Au concelebrat pr. VasileTofană SJ, vicar general, pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I, pr. Ioan Pop, capelan OSBM, pr. Alin Cîndea, preot al Misiunii Greco-Catolice din Paris (și preot al Eparhiei de Cluj-Gherla). Au ajutat la altar ipodiaconii Bebe-Romulus Iușan și Ionuț Mihu, studenți ai Facultății de Teologie Greco-Catolică a UBB. Surorile OSBM au oferit răspunsurile la Sfânta Liturghie.

ALBUM FOTO

În cuvântul de învățătură Ierarhul a invitat la introspecție, la „a ne întreba ce înseamnă urările pe care ni le facem la început de an”, aceasta în lumina lecturilor evanghelice pe care calendarul liturgic le propune în prima zi din 2024, (Lc 2,20-21.40-52 - ale sărbătorii - și Mc 1,1-8 - ale Duminicii dinaintea Botezului Domnului. Preasfinția Sa Claudiu a evocat modelul de sfințenie al Sfântului Vasile cel Mare, „cel care provine dintr-o familie de sfinți”. A întrebat: „Cum trăim noi ca familie chemarea noastră creștină? Simțim cu adevărat chemarea noastră la sfințenie?” Amintind și exorcismele Sfântului Vasile cel Mare, „atât de cunoscute și de multe ori temute”, a explicat că acestea vorbesc despre „vocația creștinului de a lupta împotriva răului din această lume”, pentru că, „prin acțiunile noastre, trebuie să respectăm promisiunile de la Botez, să spunem «nu» celui rău și lumii acesteia și «da» lui Isus Cristos în viața noastră”.

A continuat: „Una dintre lecturile evanghelice (Mc 1, 1-8), este despre «Începutul Evangheliei lui Isus Cristos» - și evanghelistul vorbește despre un început al Evangheliei „pentru a ne spune că Evanghelia începe cu adevărat doar dacă începe în viața noastră”. Dacă nu lăsăm ca Evanghelia să fie „o veste bună pentru noi, este o carte ca și oricare altă carte”. Dar, dacă Evanghelia „începe” cu adevărat, ea începe în viața noastră, și, de aceea, viața noastră trebuie să fie conformă cu poruncile lui Dumnezeu, cu ceea ce noi am spus la Botez”. Acest lucru „nu este întotdeauna ușor”, iar aceasta se vede în cea de-a doua lectură, a Sărbătorii Sfântului Vasile cel Mare, „despre momentul în care Isus este adus în Templu pentru a respecta un ritual al poporului ales, tăierea împrejur. Este momentul în care atât Maica Sfântă, cât și Sfântul Iosif primesc o explicare suplimentară a revelației” cu privire la nașterea lui Isus, numele care înseamnă: «Dumnezeu mântuiește». „Deci” a arătat, „astăzi avem și noi acces împreună cu Sfânta Familie la revelația lui Dumnezeu. Știm că este un Dumnezeu mare, puternic, dar azi aflăm că este un Dumnezeu care mântuiește, deci, care ne iubește și este aproape de noi”. Iar acesta este un mare semn de speranță pentru viața noastră, fiindcă trăim în lumea umbrită de războaie, crize, provocări și probleme și „este extrem de important să ne aducem aminte de numele lui Dumnezeu: «Dumnezeu mântuiește» - Dumnezeu ne salvează, ne eliberează - de aceea a venit în lume. Și Dumnezeu este același, și atunci, și astăzi.”

Și la încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa Claudiu s-a adresat credincioșilor, le-a făcut urări la începutul Noului An 2024. A asigurat-o pe Maica Veridiana, superioara provincială OSBM și pe toate surorile acestui ordin, „de apropiere, sprijin și rugăciune, în special în această zi de sărbătoare dedicată Sfântului Vasile cel Mare”. A adresat „La mulți ani!” pr. Vasile Tofană SJ, vicar general, la onomastică și a spus tuturor: „A trecut un an și de multe ori spunem așa și despre viața și vârsta noastră, dar în Evanghelia din această zi a Sărbătorii Sfântului Vasile ni se spune: «când s-au împlinit zilele»... Și atunci, să ne aducem aminte că, de fapt, se împlinește planul lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi. De aceea, nu are rost să fim triști că a mai trecut un an, ci să intrăm în logica Evangheliei Sărbătorii Sfântului Vasile cel Mare și să spunem că s-a mai împlinit un an pentru ceea ce Dumnezeu așteaptă de la noi. În acest spirit să începem noul an, știind că pentru fiecare dintre noi Dumnezeu are un plan și o profeție care se va împlini atunci când El va hotărî”.

Pr. capelan Ioan Pop, în comuniune cu Episcopul eparhial și cu ceilalți preoți a făcut o rugăciune de început de an, oferind Domnului anul care s-a încheiat și încredințând Lui, Părintelui luminilor, anul nou care a început, pentru a avea „pace și bucurie, încredere și răbdare, iubire și înțelepciune”. A invocat milostivirea lui Dumnezeu pentru ca păcatele să fie iertate. S-a rugat, ca fiecare zi a noului an să poată fi trăită „cu optimism și bucurie, în credință și iubire”, pentru a primi în suflete „tot ceea ce este bun”, pentru a putea răspândi „mireasma Domnului”, prin credința în El, pretutindeni. 

La final, Corul Surorilor Baziliene a cântat cu bucurie „La mulți ani!” tuturor. Astfel, în liniștea locașului Mănăstirii Surorilor Baziliene, în cântul și rugăciunea lor inspirată de spiritualitatea Marelui Vasile - Sfânt Părinte al Bisericii Răsăritene, Arhiepiscop al Cezareei Capadociei, mare teolog și întemeietor al monahismului oriental - s-a pus început bun, prin credință și rugăciune, noului an calendaristic 2024, an aflat în continuare sub inspirația temei anului pastoral în curs: „Rugăciunea, dialog și comuniune în Familia lui Dumnezeu”.

V.S.



Sursa:eparhiaclujgherla.ro