de Alessandro Di Bussolo
În cadrul slujbei din ajunul Crăciunului, patriarhul latin al Ierusalimului vorbeşte despre drama războiului care devastează Ţara Sfântă, afectându-i atât pe palestinieni, cât şi pe israelieni. Dar el priveşte în mod special la tragedia locuitorilor din Gaza şi a palestinienilor: pare să nu existe un loc pentru ei în propria lor ţară. De aici porneşte, rugăciunea sa, "calea evangheliei păcii pentru întreaga lume". Prezent la rit a fost trimisul Papei, cardinalul Krajewski.
Un Crăciun trăit în durere la Betleem, fără pelerini, fără lumini, fără împodobiri, fără tradiţionalul pom de Crăciun în piaţa Ieslei, înlocuit de o iesle făcută din moloz şi personaje cenuşii care amintesc de războiul care seceră mii de victime. Patriarhul latin de Ierusalim, cardinalul Pierbattista Pizzaballa, celebrează tradiţionala Liturghie din Noaptea de Crăciun în Biserica "Sfânta Ecaterina" la Bazilica Naşterii. Prea mică este capeluţa Grotei, unde se aminteşte naşterea lui Isus. Nu este loc pentru atâţia credincioşi, circa 1.500, în cea mai mare parte creştini din Palestina.
Nu este loc pentru palestinieni în însăşi ţara lor
Patriarhul, în omilia sa, porneşte tocmai de la acest gând: aşa cum nu era loc la Betleem pentru Maria şi Iosif, astăzi pare că nu este loc pentru Crăciun, pentru bucurie şi pentru pace, pentru că durerea aici i-a lovit pe toţi, atât palestinieni cât şi israelieni. Nu este loc - continuă el - pentru locuitorii din Gaza care au pierdut casa lor şi nu este loc în însăşi ţara sa pentru poporul palestinian, care aşteaptă de decenii să găsească soluţii comunitatea internaţională pentru a pune capăt ocupaţiei, în timp ce fiecare pare închis în durerea sa, în ură şi în supărare.
Întoarcere la Dumnezeu, pentru a regăsi adevărata bucurie a Crăciunului
Cardinalul Pizzaballa se întreabă atunci: "Unde se poate naşte Pruncul, când în această lume a noastră pare că nu este loc pentru el?". Care este, astăzi, "locul Crăciunului?". Ni-l spun îngerii: "Dumnezeu găseşte mereu un loc pentru naşterea sa", chiar şi "în aceste circumstanţe dramatice, noi credem asta: Dumnezeu poate face loc chiar şi în cea mai împietrită dintre inimi". Primul loc al Naşterii, pentru patriarh, este Dumnezeu, care în voinţa sa sfântă a decis mântuirea omului, generând şi dăruindu-ni-l, "şi în acest timp", pe Fiul. Aşadar, în circumstanţele actuale, "întreaga Biserică trebuie să se întoarcă la Dumnezeu, la iubirea sa, dacă vrea să regăsească adevărata bucurie a Crăciunului, dacă vrea să-l întâlnească pe Mântuitorul". Pentru că, "înainte şi dincolo de orice explicaţie socială şi politică, violenţa şi samavolnicia celuilalt îşi găsesc ultima lor rădăcină în faptul de a-l fi uitat pe Dumnezeu, de a fi contrafăcut Faţa sa, de a fi folosit în mod instrumental şi fals raportul religios cu el, aşa cum se întâmplă prea des în această Ţară Sfântă a noastră". Nu poate să-l numească pe Dumnezeu "Tată" cel care nu ştie să-l numească "frate" pe semenul său. Dacă nu-l regăsim pe Dumnezeu în viaţa noastră, clarifică Pizzaballa, "în mod inevitabil vom rătăci drumul Crăciunului şi vom ajunge să hoinărim singuri în noapte fără destinaţie, pradă instinctelor noastre violente şi egoiste".
A crea o mentalitate a lui "da" la dialog şi la pace
Însă şi "da"-ul Mariei şi al lui Iosif, continuă el, este "locul Crăciunului". Şi oriunde "un bărbat şi o femeie spun «da» lui Dumnezeu", oriunde "cineva este disponibil să pună propria viaţă în slujba Păcii, care vine de Sus, şi numai să aibă grijă de propriile interese". Pentru aceasta, dacă vrem "să fie Crăciun, chiar şi în timp de război, trebuie ca toţi să înmulţim gesturile de fraternitate, de pace, de primire, de iertare, de reconciliere". Trebuie să ne angajăm, "pornind de la mine şi de la cel care, ca şi mine, are responsabilitate de conducere şi de orientare socială, politică şi religioasă - afirmă patriarhul latin de Ierusalim -, să creăm o «mentalitate a lui da» împotriva «strategiei lui nu»". Şi "a spune da binelui, da păcii, da dialogului, da celuilalt nu trebuie să fie numai retorică, ci angajare responsabilă", pentru că "nu va fi dreptate, nu va veni pacea fără spaţiul deschis de «da»-ul nostru disponibil şi generos".
Biserica să fie aici şi în lume spaţiu de reconciliere
Nu ar fi Crăciun, continuă Pizzaballa, "fără păstori", oameni treji, capabili de acţiune, disponibili la nou şi de aceea "prompţi pentru Crăciun", şi aminteşte iubitei sale dieceze, seminariştilor, călugărilor şi călugăriţelor, laicilor şi laicelor angajaţi, tuturor comunităţilor parohiale cu grupurile lor şi asociaţiile lor "că noi suntem moştenitori ai acelor păstori". Este greu, admite el, "să rămânem treji, disponibili la primire şi la iertare, gata se reîncepem mereu din nou, să repornim la drum chiar dacă încă este noapte". Dar numai aceasta, subliniază el, "este mărturia care încă asigură Crăciunului un spaţiu în acest timp şi în această ţară, care de aici se iradiază în lumea întreagă". Şi rugăciunea sa este ca "voinţa noastră de bine", făcută concretă "de angajarea noastră de a iubi şi de a sluji, să fie spaţiul în care Cristos să se poată naşte mereu din nou!". Patriarhul cere, aşadar, pentru Biserica "din Ţara Sfântă şi pentru fiecare Biserică: ca ea să fie pentru toţi casă, spaţiu de reconciliere şi iertare pentru cei care caută bucurie şi pace!". Şi Bisericile din lume să devină purtătoare, la popoarele şi guvernanţii lor, "a dorinţei de bine pentru aceste popoare ale noastre, pentru încetarea ostilităţilor".
Guvernanţilor: încredere şi respect, noi cuvinte pentru Orientul Mijlociu
În sfârşit, Pizzaballa se roagă "ca să se renască Cristos în inima guvernanţilor şi a responsabililor naţiunilor", ca să se străduiască "serios pentru a opri acest război, dar mai ales ca să reia firele unui dialog care să ducă în sfârşit la găsirea de soluţii juste, demne şi definitive pentru popoarele noastre". De fapt, tragedia din acest moment ne spune că nu mai este timp pentru tactici de scurtă răsuflare, de amânări pentru un viitor teoretic, ci este timp de a rezolva "la rădăcină conflictul aflat în desfăşurare", înlăturând cauzele profunde şi deschizând "noi orizonturi de seninătate şi de dreptate pentru toţi, pentru Ţara Sfântă, dar şi pentru toată regiunea noastră". Cuvinte precum "ocupaţie" şi "siguranţă" trebuie să fie "întărite de încredere şi respect", pentru că "numai asta va garanta stabilitate şi pace adevărate".
Să repornească de aici drumul evangheliei păcii în lume
Patriarhul se roagă atunci pentru ca Isus să se poată renaşte în această ţară şi pentru ca de aici să poată reporni "drumul evangheliei păcii în toată lumea". Şi să se nască şi în "mica noastră comunitate din Gaza". Pizzaballa aminteşte că avea obiceiul de a petrece câteva zile cu ei, înainte de Crăciun. "Anul acesta nu a fost posibil, dar nu vă abandonăm".
Cu patriarhul latin de Ierusalim este cardinalul elemoziner Konrad Krajewski, trimis de papa pentru a manifesta apropierea sa faţă de oamenii din Ţara Sfântă în acest moment aşa de dificil. În schimb, nu participă preşedintele palestinian Mahmoud Abbas. Prezenţi circa 1.500 de credincioşi, aproape în totalitate creştini palestinieni, dată fiind lipsa de pelerini şi turişti.
(După Vatican News, 25 decembrie 2023)
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu