Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Sacred Space: internetul ca "spaţiu sacru"

 
Sacred Space: internetul ca "spaţiu sacru"
  • 03 Iun 2014
  • 4509
De Vincenzo Corrado

Internetul ca "spaţiu sacru". Este un pariu câştigat de Provincia iezuită irlandeză, care în 1999 a fondat "Sacred Space" (www.sacredspace.ie), "spaţiu sacru", cu obiectivul de "a ajuta persoanele în rugăciunea şi reflecţia lor zilnică". Astfel, după ce agenţiei SIR a prezentat proiectele din Africa ("Radio Veritas"), Australia (Xt3.com),  America de Nord (CatholicsComeHome.org) şi Asia (YouthPinoy),  a ajuns să prezinte un proiect din Europa, mai precis în Irlanda. Sunt cuvintele papei Francisc în mesajul pentru Ziua mondială de a însoţi descoperirea acestui nou proiect. "Trebuie să recuperăm un anumit sentiment de încetineală şi de calm - afirmă Pontiful. Acest lucru cere timp şi capacitate de a face tăcere pentru a asculta". Este ceea ce se întâmplă în "Sacred Space", unde utilizatorul petrece în medie patru minute şi jumătate, "un timp - comentează directorul, părintele iezuit Piaras Jackson - care ne deosebeşte de folosirea obişnuită a Internetului şi ne spune că se întâmplă ceva special!". Ce anume? Şi cum are loc acest contact? Şi apoi de ce un sit pentru rugăciune?

Un site în 20 de limbi. "Iniţial - explică părintele Jackson - proiectul a fost gândit numai pentru Postul Mare, dar a apărut clar imediat că avea o valoare durabilă, din moment ce alte limbi erau adăugate de traducători, în diferite ţări. Şi astfel am mers înainte, aşa încât anul acesta sărbătorim 15 ani de prezenţă on line". Actualmente siteul este disponibil în 20 de limbi. Obiectivul este mereu acelaşi: "A ajuta persoanele în rugăciunea şi reflecţia lor zilnică, propunând o rugăciune pe zi. Furnizăm şi resurse pentru a susţine persoanele într-o viaţă creştină rod al reflecţiei". Situl, precizează directorul, "se adresează tuturor persoanelor de bunăvoinţă şi este utilizat de creştinii din toată lumea. 70% dintre utilizatori sunt catolici, restul aparţine unei varietăţi de denominaţiuni creştine". În cursul ultimului an, adaugă el, "am avut peste 5 milioane şi jumătate de vizite, 24.000 numai în Miercurea Cenuşii, care este mereu ziua cu activitate mai mare şi este considerată aniversarea sitului". Funcţionarea portalului este foarte simplă. "Sacred Space" - ilustrează directorul - "a creat o reţea de persoane în toată lumea care utilizează un unic sistem pentru a publica în mai multe limbi. Traducerile sunt produse în diferitele ţări de către iezuiţi şi de colegii lor, în unele cazuri, şi, în altele, de laici, uneori lucrând separat, dar unind eforturile on line".

Cultura întâlnirii. Părintele Jackson subliniază şi o anumită legătură între portal şi tema Zilei mondiale 2014, "Comunicarea în slujba unei culturi autentice a întâlnirii". De fapt, "Sacred Space" invită "persoanele la forma cea mai adevărată de întâlnire: o întâlnire inimă la inimă cu Dumnezeu. Siteul se distinge prin faptul că nu vorbeşte oamenilor despre o viaţă de rugăciune care trebuie trăită în altă parte, ci propune persoanelor să se roage chiar acolo unde se află, în faţa computerului". Desigur, adaugă iezuitul, "asta înseamnă astăzi ceva diferit, din moment ce noile dispozitive - tablete şi smartphone - au devenit aşa de populare: pentru atâţia sunt adevăratul pc şi pentru mulţi au devenit jurnal personal, album de fotografii, punct de referinţă şi, graţie nouă, carte de rugăciuni". În ce mod? "Metoda ignaţiană folosită - răspunde Jackson - duce persoanele la iniţiative de rugăciune orientate spre Evanghelie, le ajută să intre în contact cu Dumnezeu şi să lege vestea cea bună cu propria viaţă. Există persoane care găsesc credinţa şi rugăciunea pentru prima dată, multe sunt susţinute în rugăciunea zilnică şi altele se întorc la o obişnuinţă de rugăciune: toţi exprimă recunoştinţa lor". Iată, "siteul promovează o cultură a întâlnirii permiţând persoanelor să se regăsească pe ele însele şi să-l întâlnească pe Dumnezeu într-un mod nou şi dătător de viaţă".

Sare pentru Internet. "Siteuri cum este al nostru - mai reflectează iezuitul - aduc sarea pentru Internet, sunt lumina lui World Wide Web. De fapt, simplitatea noastră este înşelătoare: utilizatorului îi este propusă o experienţă simplă, dar într-o modalitate care să fie adaptabilă la diferitele situaţii în care ajunge să se afle. Fie că e vorba de tabletă scumpă sau de celular ieftin, rugăciunea zilnică este propusă în mod coerent, eficace şi gratuit. Cei care folosesc situl înţeleg că ceea ce este important este mesajul Evangheliei. Persoanele adesea ne spun cât de mult apreciază faptul de a şti că nu sunt singure atunci când se roagă on-line, dat fiind faptul că în fiecare oră din zi peste 650 de persoane se unesc în aceeaşi rugăciune". Acest lucru "ne gratifică mult": "Ne bucurăm când persoanele ne povestesc despre iniţiativele adoptate, utilizând rugăciunea noastră la începutul zilei de şcoală, distribuind-o în diferite limbi, în închisori sau în spitale, dedicând timp lui Dumnezeu acasă, în călătorie sau la birou". Şi astfel, conclude el, "continuăm angajarea noastră", zi după zi, invitând mereu la rugăciune şi la reflecţie.

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu



Sursa:www.ercis.ro