Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

PF Card. Lucian la comemorarea a 75 de ani de la interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică: „Perpetuarea nedreptății nu poate fi niciodată calea pentru zidirea armonioasă a societății”

 
PF Card. Lucian la comemorarea a 75 de ani de la interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică: „Perpetuarea nedreptății nu poate fi niciodată calea pentru zidirea armonioasă a societății”
  • 30 Noi 2023
  • 858

Redăm discursul Preafericirii Sale Cardinal Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, ținut în cadrul evenimentului comemorativ „Ceasul Vinerii Mari – 75 de ani de la dezlănțuirea prigoanei împotriva Bisericii Române Unite cu Roma, Greco – Catolice”.

 

Excelența Voastră Domnule Klaus Werner Iohannis, Președinte al României,

Distinsă Primă Doamnă Carmen Iohannis,

Preasfințiile Voastre,

Distinși reprezentanți ai autorităților,

Preacucernici Părinți,

Dragi credincioși,

 

În toamna anului 1948, Fericitul Episcop Ioan Suciu, împreună cu preoți și credincioși, între care mulți elevi, se rugau fierbinte, aici în Catedrala Blajului. Ei priveau cu îngrijorare la norii grei și negri ai furtunii, care, întețită de ura și de răutatea imensă a unui sistem ateu, se năpustea distrugător asupra Bisericii și a neamului. Între 27 și 29 octombrie 1948, autoritățile vor trece la arestarea episcopilor greco-catolici români, momentul culminant al dezlănțuirii persecuției comuniste împotriva Bisericii Române Unite cu Roma.

Ierarhii au înțeles atunci, în zbuciumul supremei încercări, că orice compromis cu sistemul politic antireligios și dezumanizant era inadmisibil din punct de vedere al credinței catolice și al conștiinței! Ei au fost capabili să spună cu fermitate „Nu!” propunerilor de trecere la o altă Biserică creștină, deoarece au spus în primul rând, cu toată ființa lor, „Da!” lui Dumnezeu. Cardinalul Iuliu Hossu explica atitudinea sa și a confraților în episcopat prin principiul: „Credința noastră este viața noastră”!

Martirii ne învață că nu există o cale de mijloc între adevăr și falsitate, dreptate și injustiție, dragoste și ură, fidelitate și trădare. Ei au trăit și au mărturisit Adevărul atunci când minciuna devenise lege nemiloasă, s-au încredințat dreptății lui Dumnezeu când nedreptatea părea atotputernică, au învins ura însoțită de violențele fizice și morale prin iubire și dăruire de sine, rămânând credincioși și liberi sufletește. În fața celor lipsiți de umanitate, ei au rămas oameni și au dovedit că, prin harul Domnului nostru Isus Cristos, nimeni și nimic nu ne poate despărți de dragostea lui Dumnezeu.

Biserica Română Unită cu Roma a împărtășit destinul Mântuitorului, slujirea ei devotată în sânul poporului român fiind răsplătită cu chinuri și nedreptate. A fost dezbrăcată de veșmântul așezămintelor sale cultuale, educative, culturale și sociale, care au avut un rol atât de însemnat în formarea conștiinței naționale. A fost răstignită în opinia publică prin acuzații mincinoase, bazate pe pervertirea istoriei, prin acțiunile de siluire a conștiințelor, prin arestări și torturi. Prin scoaterea în afara legii, la 1 decembrie 1948, autoritățile comuniste i-au decretat moartea și punerea în mormânt. Cu toate acestea, Biserica Greco-Catolică a continuat să existe și să-și desfășoare activitatea în catacombe, punându-și speranța în puterea salvatoare a lui Dumnezeu.

Cardinalul Hossu a fost vestitorul reînvierii Bisericii în viața publică: „Ea va învia din mormântul care i s-a pregătit cu grijă și piatra, lespedea grea, va fi răsturnată, și învierea va străluci; nelegiuirea nu va rămâne biruitoare, minciuna se va destrăma, iar adevărul va străluci biruitor”. Cu acest prilej solemn, mulțumesc Excelenței Voastre și Statului Român pentru instituirea anului 2025 ca „An Cardinal Iuliu Hossu”, precum și pentru promulgarea Legii privind Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor secolului al XX-lea din Cluj-Napoca.

Se cuvine să păstrăm vie în inimi Vinerea Mare a Bisericii noastre, pe care ierarhii, preoții, persoanele consacrate și bunii credincioși au trăit-o, în unire cu Cristos cel răstignit, pentru preamărirea lui Dumnezeu, pentru mântuirea sufletelor lor și pentru binele spiritual al celor care acum le urmează calea de credință și de sfințenie. În egală măsură trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu deoarece, pentru meritele sufletelor sfinte ale martirilor, ne învrednicește să fim martori ai învierii Bisericii!

Evenimentul pe care îl celebrăm acum este luminat de figurile Fericiților Episcopi martiri, care mijlocesc pentru fiecare dintre noi harul dumnezeiesc. Beatificarea celebrată de Papa Francisc la Blaj, pe Câmpia Libertății, ne confirmă că episcopii, care și-au dat viața pentru credința catolică, nu aparțin pur și simplu trecutului, ci au intrat în fericirea veșnică, devenind călăuzitorii noștri pe drumul mântuirii. Prin pilda vieții lor, Dumnezeu ne vorbește despre ceea ce este important în existența noastră, despre modul în care trebuie să trăim pentru a schimba în bine lumea și pentru a dobândi Împărăția cerurilor.

Au trecut într-adevăr 75 de ani! Dintre aceștia, patru decenii străbătute pe calea biruinței prin suferință în timpul prigoanei ateiste, iar mai bine de trei decenii, după 1989, caracterizate de străduințele de rezidire și de reorganizare a Bisericii, cu dificultăți enorme, dar totodată cu speranța că adevărul și dreptatea vor străluci prin puterea lui Dumnezeu.

Prezența Excelenței Voastre, Președintele României, în Catedrala Blajului, are o importantă valoare simbolică pentru întreaga Biserică Greco-Catolică și, ar fi de dorit, pentru întreaga societate românească: de recunoaștere, la cel mai înalt nivel al Statului român, a meritelor Bisericii Greco-Catolice, de asumare onestă a trecutului și de reparație morală, pe care o așteptăm de 75 de ani. Această reparație morală, care este necesară pentru purificarea memoriei, așa cum ne-a învățat Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, este singura cale de vindecare a rănilor trecutului, comise printr-un act profund imoral și abuziv al statului totalitar, încălcând dreptul sacru la libertate religioasă.

Vă rugăm să primiți, Domnul Președinte, recunoștința și mulțumirile noastre pentru acest act de noblețe și de normalitate! Nădăjduim că gestul Excelenței Voastre va inspira clasa politică din România în asumarea și în repararea nedreptăților din timpul comunismului, ale căror consecințe continuă să afecteze negativ viața Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Principiul roman Opus iustitiae pax ne arată că perpetuarea nedreptății nu poate fi niciodată calea pentru zidirea armonioasă a societății.

Împreună cu Preasfințiile lor și cu confrații preoți, prin mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria și a Fericiților Episcopi Martiri, invocăm asupra Dumneavoastră, asupra tuturor celor prezenți și asupra României, binecuvântarea și ocrotirea lui Dumnezeu!

 

Lăudat să fie Isus Cristos!

 

† Lucian Cardinal Mureșan

Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică



Sursa:bisericaromanaunita.ro