Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cristos Rege. ”Angelus” inedit cu papa Francisc, din Casa Sfânta Marta, nu din Piața Sfântul Petru

 
Cristos Rege. ”Angelus” inedit cu papa Francisc, din Casa Sfânta Marta, nu din Piața Sfântul Petru
  • 27 Noi 2023
  • 368

Duminică, 26 noiembrie a.c., la ora Romei 12.00, papa Francisc a condus, ca de obicei, rugăciunea ”Îngerul Domnului”, în direct, dar nu în Piața Sfântul Petru, ci din capela Casei ”Sfânta Marta”. Pontiful i-a salutat pe scurt, la începutul conexiunii, pe cei aproximativ 12.000 de romani și pelerini din Piața San Pietro, precum și pe toți cei conectați prin mijloacele de comunicare. Obișnuita alocuțiune a fost citită de mons. Paolo Luca Braida, oficial al Secretariatului de stat, iar rugăciunea ”Îngerul Domnului” a fost rostită, cu o voce slăbită, de papa Francisc, care a invocat la final binecuvântarea apostolică.

După cum ați fost informați în emisiunea noastră de ieri, Sfântul Părinte trece printr-o ușoară stare de răceală, iar sâmbătă, 25 noiembrie a.c., a mers în cursul după-amiezii la spitalul ”Agostino Gemelli - Isola a Roma” pentru o radiografie la plămâni. Rezultatul analizelor este negativ și, potrivit Sălii de presă a Sfântului Scaun, nu prezintă semne de îngrijorare. La saluturile finale, citite de mons. Braida, papa a confirmat apropiata sa călătorie apostolică internațională la Dubai cu ocazia Conferinței COP-28.

Rugăciunea de duminică a fost transmisă de Vatican Media în legătură directă TV, precum și pe ecranele din Piața Sfântul Petru. Rugăciunea a fost transmisă, de asemenea, în streaming pe site-ul Vatican News.

”Dragi frați și surori, o duminică frumoasă!”, a spus Sfântul Părinte la începutul transmisiunii. ”Astăzi nu pot să mă prezint la fereastra [apartamentului pontifical din Piața Sfântul Petru] pentru că am o problemă de inflamație la plămâni. Cel care va citi meditația este mons. [Paolo Luca] Braida, care o cunoaște bine pentru că el este cel care le pregătește și le face întotdeauna atât de bine. Vă mulțumesc mult pentru prezența voastră”.

După aceste cuvinte, oficialul Secretariatului de stat, mons. Braida, a dat citire alocuțiunii Sfântului Părinte despre Evanghelia proclamată în această duminică, solemnitatea ”Cristos, regele universului” în calendarul roman sau latin.

”Dragi frați și surori, bună ziua!
         Astăzi, în ultima duminică a anului liturgic și în solemnitatea Domnului nostru Isus Cristos Regele universului, Evanghelia ne vorbește despre judecata de pe urmă (cf. Mt 25,31-46) și ne spune că aceasta va fi asupra carității.

         Scena pe care ne-o prezintă este cea a unei săli regale, în care Isus, "Fiul Omului" (v. 31), este așezat pe un tron. Toate popoarele sunt adunate la picioarele sale și printre ele ies în evidență "cei binecuvântați" (v. 34), prietenii regelui. Dar cine sunt aceștia? Ce este atât de special la acești prieteni în ochii Domnului lor? După criteriile lumii, prietenii regelui ar trebui să fie cei care i-au dat bogăție și putere, care l-au ajutat să cucerească teritorii, să câștige bătălii, să devină mare printre ceilalți conducători, să apară ca o vedetă pe primele pagini ale ziarelor sau pe rețelele de socializare, iar acestora el ar trebui să le spună: "Vă mulțumesc, pentru că m-ați făcut bogat și celebru, de invidiat și de temut". Așa ar fi după criteriile lumii.

După criteriile lui Isus, însă, prietenii sunt alții: sunt cei care l-au slujit în persoanele cele mai slabe. Aceasta pentru că Fiul Omului este un Rege complet diferit, care îi numește "frați" pe cei săraci, care se identifică cu cei flămânzi, însetați, străini, bolnavi, întemnițați și spune: "De câte ori ați făcut aceste lucruri unuia dintre acești frați ai mei mai mici, mie mi-ați făcut” (v. 40). Este un Rege sensibil la problema foamei, la nevoia de avea o casă, la boală și la închisoare (cf. v. 35-36): realități care, din păcate, toate sunt întotdeauna foarte actuale. Oamenii flămânzi, fără adăpost, adesea îmbrăcați cum pot, se înghesuie pe străzile noastre: îi întâlnim în fiecare zi. Și chiar și în ceea ce privește boala și închisoarea, știm cu toții ce înseamnă să fii bolnav, să faci greșeli și să plătești consecințele.

Ei bine, Evanghelia de astăzi ne spune că este "binecuvântat" cel care răspunde la aceste forme de sărăcie cu iubire, cu slujire: nu întorcându-se în altă parte, ci dând de mâncare și de băut, îmbrăcând, adăpostind, vizitând, într-un cuvânt, făcându-se apropiat de cei nevoiași. Și aceasta pentru că Isus, Regele nostru care se numește Fiul Omului, îi consideră pe femeile și bărbații cei mai fragili drept surorile și frații săi preferați. ’Sala sa regală’ este amenajată acolo unde se află cei care suferă și au nevoie de ajutor. Aceasta este 'curtea' Regelui nostru. Iar stilul prin care sunt chemați să se deosebească prietenii săi, cei care îl au pe Isus ca Domn, este stilul său: compasiunea, mila și blândețea. Ele înnobilează inima și coboară ca uleiul pe rănile celor răniți de viață.

Așadar, frați și surori, să ne întrebăm: credem noi că adevărata regalitate constă în milă? Credem noi în puterea iubirii? Credem că milostenia este cea mai regală manifestare a omului și că este o cerință indispensabilă pentru creștin? Și, în sfârșit, o întrebare deosebită: sunt eu un prieten al regelui, adică mă simt implicat personal în nevoile oamenilor suferinzi pe care îi găsesc în calea mea?

Maria, regină a cerului și a pământului, să ne ajute să-l iubim pe Isus, Regele nostru, în frații și surorile sale cei mai mici”.

Sfântul Părinte a recitat apoi, cu o voce slăbită, rugăciunea ”Îngerul Domnului”, după care mons. Braida a dat citire obișnuitelor apeluri și saluturi care însoțesc îndrăgita rugăciune mariană.

În primul dintre acestea, papa a menționat că în această duminică se marchează în Bisericile locale a 38-a Zi mondială a tineretului, pe tema ”Plini de bucurie în speranță” și a transmis îmbrățișarea sa către tineri, pe care i-a numit ”prezentul și viitorul lumii”, încurajându-i să fie protagoniști plini de bucurie în viața Bisericii.

În continuarea apelurilor, papa a evidențiat comemorarea așa-numitului ”Holodomor” din Ucraina, genocidul prin înfometare colectivă comis de regimul sovietic în urmă cu 90 de ani, lăsând în urmă milioane și milioane de morți. ”În loc să se refacă”, a evidențiat papa, ”rana aceea este mai dureroasă din cauza atrocităților războiului care continuă să-l facă să sufere pe acel îndrăgit popor. Pentru toate popoarele sfâșiate de conflicte, să continuăm să ne rugăm fără încetare pentru că rugăciunea este forța de pace care înfrânge spirala urii, sfărâmă cercul răzbunării și deschide căi nesperate de reconciliere. În această zi, să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru că între Israel și Palestina există, în sfârșit, o încetare a focului, iar câțiva dintre ostatici au fost eliberați. Să ne rugăm ca să fie eliberați cât mai curând cu toții - să ne gândim la familiile lor - ca să intre în Gaza mai multe ajutoare umanitare și ca să se insiste pe dialog, singura cale, singura cale pentru a avea pacea. Cine nu vrea să dialogheze nu vrea pacea”.

Sfântul Părinte a confirmat apoi, în ciuda stării vulnerabile a sănătății din aceste zile, călătoria apostolică pe care o va efectua în zilele 1-3 decembrie a.c. la Dubai, în Emiratele Arabe Unite, cu ocazia Conferinței internaționale COP-28 despre schimbările climatice și a mulțumit celor care îl vor însoți cu rugăciunea lor și cu angajamentul lor de a ocroti casa noastră comună.

După saluturile adresate grupurilor de pelerini din diferite țări, Sfântul Părinte a reluat microfonul în capela Casei Sfânta Marta pentru a adăuga spontan: ”Vă urez tuturor o duminică frumoasă și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine! Poftă bună și La revedere!”. Sunt cuvinte pe care le rostește de fiecare dată, dar în această zi ele dobândesc o valoare neobișnuită în contextul stării sale de sănătate.

Rugăciunea ”Îngerul Domnului” s-a încheiat, ca de obicei, cu binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va.ro