Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Monografia istorică „Congregația Maicii Domnului. Un veac de mărturie catolică 1921-2021”, prezentată la Sibiu

 
Monografia istorică „Congregația Maicii Domnului. Un veac de mărturie catolică 1921-2021”, prezentată la Sibiu
  • 12 Noi 2023
  • 446

Sâmbătă, 11 noiembrie 2023, în Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, a fost prezentat volumul „Congregația Maicii Domnului. Un veac de mărturie catolică 1921-2021”. Evenimentul a fost organizat de Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, Protopopiatul Greco-Catolic Sibiu și Biblioteca ASTRA Sibiu. La această manifestare a participat, cu binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Preasfinția Sa Cristian Dumitru Crișan, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș.

După salutul de bun venit al Dr. Răzvan Codruț Pop, Manager al Bibliotecii Județene ASTRA din Sibiu, a urmat o prezentare a conținutului volumului, făcută de Pr. Prof. Dr. Cristian Barta, Decan al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. Părintele Cristian Barta a făcut o pledoarie pentru lecturarea acestui volum, cu o mare valoare istorică și academică, care ilustrează, în cele cinci capitole, pe baza a numeroase documente din diferite surse, existența de un secol a Congregației Surorilor Maicii Domnului (CMD), întemeiată, în data de 2 februarie 2021, de Arhiepiscopul de Alba Iulia și Făgăraș din acea vreme, Dr. Vasile Suciu. 

Despre acest volum au vorbit Cuvioasa Soră M. Letiția Crihălmeanu, CMD, co-autoare a Monografiei, dar și Preacuvioasa Maică Teodorina, Superioara Generală a CMD, care au pus accentul pe activitatea pastorală și misionară pe care Congregația Maicii Domnului a desfășurat-o la Sibiu, atât în anii de început, dar și după anul 1948, când odată cu persecuția Bisericii Române Unite cu Roma, călugărițele greco-catolice și-au continuat viața consacrată în clandestinitate, în condiții extreme, supravegheate și hăituite permanent de Securitate. 

Mărturii au fost oferite, cu această ocazie, și de persoane laice, care au interacționat sau au beneficiat direct de ajutorul și îndrumările spirituale ale Surorilor CMD de la Sibiu în perioada persecuției comuniste, precum Dr. Radu Urdea, Dr. SandaTatu și Prof. Dorin Teodorescu.

Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, i-a binecuvântat, în numele Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, pe cei prezenți și a vorbit despre acest volum istoric, o adevărată mărturisire profundă a vieții de credință și a identității acestei familii călugărești fondată de ÎPS Mitropolit Vasile Suciu. Episcopul Auxiliar a omagiat comunitatea greco-catolică din Sibiu, care i-a avut între membrii săi pe părintele Pompeiu Onofreiu și pe surorile CMD, cu o contribuție considerabilă la menținerea în viață a Bisericii Române Unite.

La evenimentul de la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu au participat Prima Doamnă a României, Carmen Iohannis și Ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Manifestarea s-a încheiat cu un recital de muzică religioasă, susținut de Corul Allegretto din Sibiu. 

Moderatorul evenimentului a fost Pr. Lect. univ. dr. Anton Rus, capelan al CMD Blaj.

 

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

 



Sursa:aegc.ro