Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO: Personalitatea lui Iuliu Maniu, omagiată la ambasada României în Austria

 
FOTO: Personalitatea lui Iuliu Maniu, omagiată la ambasada României în Austria
  • 07 Oct 2023
  • 471

La 5 octombrie, la ambasada României în Republica Austria a avut loc un simpozion dedicat Anului Jubiliar Iuliu Maniu, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naștere și a 70 de ani de la trecerea sa în eternitate. Peste 70 de persoane din mediul academic, bisericesc și cultural au răspuns invitației de a participa la acest eveniment.

Conferința intitulată „Iuliu Maniu – destin de excepție și model pentru eternitate” i-a avut ca invitați speciali pe PS Claudiu Lucian Pop, Episcop Greco-Catolic de Cluj-Gherla, Ion-Andrei Gherasim, președintele executiv al Fundației „Corneliu Coposu”, Pr. Cristian Borz, Custodele Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin, Dr. Andrea Dobeș, muzeograf principal la Memorialul din Sighetu-Marmației și Dr. Cosmin Budeancă, vicepreședinte al Fundației Culturale „Memoria”.

Ambasadorul Emil Hurezeanu a evidențiat importanța marcării anului jubiliar, precum și a personalității fostului premier român, Iuliu Maniu, care, alături de Bisericile Greco-Catolică şi Ortodoxă, a avut un rol fundamental în realizarea Marii Uniri de la 1918.

PS Claudiu Lucian Pop a subliniat bucuria de a sărbători împreună pe Iuliu Maniu și a propus o reflecție privind portretul moral al fostului premier, evidențiind una dintre virtuțile esențiale care l-au definit, respectiv răbdarea. Politicianul Iuliu Maniu, pentru care viața spirituală a avut o deosebită importanță, a fost întotdeauna animat de planuri de însănătoșire a vieții publice și de identificare a modalităților de a consolida națiunea română.

Ion-Andrei Gherasim, președintele executiv al Fundației „Corneliu Coposu”, a enumerat cele trei realizări fundamentale ale „Sfinxului de la Bădăcin”: după Unirea de la 1918, care este de departe cea mai mare realizare, a urmat introducerea regimului românesc în Transilvania și acțiunea din toamna anului 1918 de la Viena, când a organizat Armata Română din Transilvania și timp de 55 de zile a asigurat ordinea în capitala Austriei, în timpul grevei poliției vieneze. Gherasim a citat apelul lui Iuliu Maniu către tinerimea română și a amintit relația specială pe care acesta o avea cu localitatea Bădăcin (jud. Sălaj), unde prin eforturile pr. Cristian Borz a fost admirabil renovată în ultimii ani casa marelui om politic.

Nu în ultimul rând, Pr. Cristian Borz, alături de experții Dr. Andrea Dobeș și Dr. Cosmin Budeancă, au reliefat diverse aspecte din viața fostului premier, perioada petrecută ca deținut politic în penitenciarul de la Sighet, precum și numeroasele eforturi de a menține în atenția publicului larg imaginea personalității lui Iuliu Maniu și a rolului esențial pe care l-a jucat în realizarea statului român modern.

Mulțumim partenerilor instituționali care au făcut posibilă realizarea acestui eveniment: Fundația Corneliu Coposu, ICR Viena, Arhiepiscopia Majoră a Bisericii Unite cu Roma, Greco-Catolică, Fundația Academia Civică, Casa Memorială „Iuliu Maniu” de la Bădăcin și Fundația Culturală „Memoria”.

 

Sursa: AICI