Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Întâlnirea Intereparhială a Tinerilor la Turda

 
FOTO/VIDEO: Întâlnirea Intereparhială a Tinerilor la Turda
  • 18 Sep 2023
  • 1148

Sâmbătă 16 septembrie 2023 a avut loc la Turda Întâlnirea Inter-eparhială a Tinerilor greco-catolici, programul întregii zile fiind organizat sub deviza „Voi sunteți sarea pământului” (Mt 5,13).

Spiritul Sfânt a adunat la Turda, în ziua de 16 septembrie 2023, tinerii din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, precum și din Eparhia de Cluj-Gherla, pentru a celebra Întâlnirea Inter-eparhială a Tinerilor, denumită și IIET-2023. Evenimentul a fost organizat de Birourile pentru pastorația tinerilor și a copiilor în colaborare cu Protopopiatul Turda, Primăria Turda, Salina Turda și Colegiul Tehnic. Prima parte a programului s-a desfășurat în aer liber, în curtea Colegiului Tehnic din Turda, cu generoasa implicare a pr. Florin Gheorghiu, Protopopul locului, care a fost gazda evenimentului. A doua parte a avut loc în Salina Turda, continuând să ofere bucurie și inspirație tinerilor reuniți.

Cu binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite, și cu participarea Preasfinției Sale Cristian, Episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, și a Preasfinției Sale Claudiu, Episcop Eparhial de Cluj-Gherla, au luat parte la întâlnire peste 750 de tineri – din protopopiatele, din asociațiile Arhieparhiei și Eparhiei de Cluj Gherla, precum și de la Liceele Greco-Catolice din Blaj și Cluj-Napoca, 70 de preoți, 105 însoțitori de grup și 52 de voluntari, precum și persoane consacrate din Congregația Maicii Domnului și din Ordinul Surorilor Sfântului Vasile cel Mare. Din partea autorităților au fost prezente d-na deputat Cristina Burciu și d-na viceprimar Daniela Pîrlea.

În prima parte a zilei, Preasfinția Sa Claudiu împreună cu Preasfinția Sa Cristian au celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie avînd alături preoții participanți. Răspunsurile liturgice le-au oferit un grup de tineri din Cluj Napoca și din Blaj dirijați de sr. Dominica CMD, acompaniați de trupa ThreeOalcătuită din frații Camelia, Francisc și Benedict Opreanu, cei care au compus imnul întâlnirii: „Sarea pământului El m-a făcut”. Această melodie a marcat începutul Liturghiei.

În cadrul predicii sale, PS Cristian a dialogat cu tinerii despre semnificația profundă și despre relevanța versetului evanghelic: „Voi sunteți sarea pământului” (Matei 5,13), pentru tinerii de azi. A subliniat că aceste cuvinte conțin mai multe învățăminte care pot ghida tinerii în parcursul lor de viață. Isus îi îndemna pe tineri să-și recunoască potențialul unic și talanții pe care îi pot împărtăși celor din jurul lor. Așa cum sarea îmbunătățește gustul mâncărurilor, tinerii au capacitatea de a schimba în bine și de a îmbogăți viața celor din jur, prin ideile, acțiunile și energia lor. Ei sunt chemați să transformecomunitățile în care trăiesc, aducând valori, demnitate și inspirație atât altor tineri, cât și adulților. De asemenea, aceste cuvinte le amintesc tinerilor despre responsabilitatea de a fi modele de comportament și de a promova etica și valorile morale într-o lume deseori complicată și confuză. Tinerii sunt chemați să lupte împotriva injustiției, a violenței și a intoleranței, pledând în același timp pentru drepturile și bunăstarea tuturor. Tinerii pot fi acea sare care conservă și păstrează virtuțile umane într-o lume în continuă schimbare. În plus, deoarece sarea se prezintă în diverse forme și variante, acest aspect subliniază diversitatea și unicitatea fiecărui persoane. Tinerii pot învăța să-și descopere talentele și să-și valorifice resursele personale pentru a contribui la binele comun. Fiecare aduce ceva special și important în societate, iar cuvintele Mântuitorului îi încurajează să-și exploateze la maxim potențialul.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Claudiu a repetat cuvintele Sfântului Ioan Paul al II-lea, care se adresase credincioșilor Bisericii Greco-Catolice din România: Uniților, fiți uniți!”. Prin aceasta Episcopul de Cluj Gherla a transmis un puternic apel la solidaritate și unitate în rândul tinerilor. Încurajându-i să fie uniți, Preasfințitul Claudiu a dorit să sublinieze importanța colaborării în echipă, a sprijinului reciproc și a împărtășirii valorilor religioase și etice într-o lume caracterizată adesea de schimbări și provocări. Această unitate poate întări credința și poate însufleți societatea contemporană prin exemplul și acțiunile tinerilor creștini.

După Sfânta Liturghie, formația ThreeO a susținut un scurt recital,marcând încheierea primei părți a zilei. Ulterior, tuturor celor prezenți le-a fost oferită masa de prânz. După-amiaza a debutat cu un workshop condus de d-na Simona Baciu, președinte și fondator al Transylvania College Foundation, având ca temă centrală „Starea de bine”. Tinerii au fost încurajați să efectueze o introspecție asupra propriei persoane și să analizeze propriile emoții. D-na Baciu le-a vorbit sutelor de tineri despre modul în care emoțiile pot avea atât aspecte pozitive, cât și negative, și despre cum putem gestiona aceste emoții. Ea i-a încurajat să descopere eroul din interiorul lor. În final, toți participanții au fost invitați să participe la o sesiune de reflecție în grupuri, fiind provocați să răspundă împreună la trei întrebări.

La încheierea discuțiilor, un reprezentant din fiecare grup a prezentat rezumatul discuțiilor. În discuțiile din aceste grupuri, tinerii și-au exprimat preocupările cu privire la subiecte precum: emoțiile, bunăstarea și potențialul din fiecare dintre ei. Ei au discutat despre conexiunea lor cu credința și între ei, abordând modul în care gestionarea emoțiilor poate influența relațiile lor. Tinerii au fost deschiși în a discuta problemele cu care se confruntă în activitățile lor de zi cu zi și au formulat întrebări, căutând răspunsuri împreună. Totodată, au încercat să-și așeze gândurile și trăirile în lumina Spiritului Sfânt.

Încheierea evenimentului de la Turda a adus celor prezenți frumusețea bucuriei și a rugăciunii prin cântec. Participanții au experimentat momente pline de emoție și armonie, și au simțit o puternică comuniune. Pe scenă au urcat membrii formației ThreeO, și formația Anima, oferind celor prezenți momente deosebite de muzică și spiritualitate.

Prin intermediul imnului, intonat de mai multe ori în cadrul evenimentului IIET 2023, tinerii și-au asumat cu hotărâre misiunea de a duce cu ei o „fărâmă din scump zăcământ”. Ei au venit pentru a răspândi iubire în jurul lor și pentru a presăra speranță.

Un moment mult așteptat al acestei Întâlniri a fost când tinerii au coborât în Salina Turda, însoțiți de Preasfinția Sa Cristian Crișan și de părintele Flavius Florea, Vicar Administrativ al Arhieparhiei, confirmând faptul că tinerii sunt „sare pură, comoară din mină, scoasă cu trudă afară-n lumină”. Evenimentul a fost animat cu entuziasm în Amfiteatrul Salinei, la peste 100 metri adâncime, de părintele Marius Câmpean, din Eparhia de Cluj-Gherla, și de câțiva tineri muzicieni, creând astfel o atmosferă de entuziasm și de voioșie.

Cu recunoștință către Dumnezeu și cu apreciere pentru toți cei implicați în organizare, ziua minunată de la Turda s-a încheiat. Atât tinerii greco-catolici din Arhieparhie, cât și cei din Eparhia de Cluj Gherla, au construit legături de prietenie și au planificat să colaboreze pentru a se reuni din nou în anul următor la Cheile Grădiștei, Jud. Brașov, cu ocazia Întâlnirii Naționale a Tinerilor Catolici din România, care va avea loc în perioada 04 - 07 septembrie 2024.

Antoniu Mureșan