Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Pentru o Biserică mai sinodală. 30 septembrie, veghea ecumenică de rugăciune cu Papa

 
Pentru o Biserică mai sinodală. 30 septembrie, veghea ecumenică de rugăciune cu Papa
  • 10 Sep 2023
  • 677

Centralitatea rugăciunii şi importanţa dialogului "cu ceilalţi pentru a înainta împreună pe căile fraternităţii în Cristos şi ale unităţii": sunt cei doi pilaştri ai veghii ecumenice pe care o va prezida Papa Francisc sâmbătă după-amiază, 30 septembrie 2023, în Piaţa "Sfântul Petru". A subliniat aceasta sora Nathalie Becquart, sub-secretară a Secretariatului General al Sinodului, în timpul conferinţei de presă de prezentare a iniţiativei "Together - Adunare a Poporului lui Dumnezeu" şi a întâlnirii ecumenice.

"Provocarea acestui Sinod - a spus sub-secretara care a intervenit astăzi la întâlnirea cu jurnaliştii la Sala de Presă a Sfântului Scaun, actualmente pe via dell'Ospedale - este a învăţa să mergem mai strâns împreună, ascultându-l pe Spiritul, pentru a deveni o Biserică mai sinodală, cu obiectivul de a vesti evanghelia în lumea de astăzi".

Importanţa dimensiunii ecumenice a fost "subliniată încă de la începutul Sinodului". De fapt, documentul pregătitor propunea "dialogul cu celelalte confesiuni creştine ca una dintre cele zece teme de explorat în timpul fazei de consultare locală". Călugăriţa a amintit că Papa Francisc, în diferite ocazii, a spus că "nu poate exista sinodalitate fără ecumenism şi nu există ecumenism fără sinodalitate". Acest timp de rugăciune, a explicat sora Becquart, s-a născut dintr-un "vis" exprimat de frère Alois, prior de Taizé, în 2021.

La veghe vor participa numeroşi lideri din diferitele Biserici şi confesiuni creştine, în afară de membrii celei de-a XVI-a adunări generale a Sinodului Episcopilor, care vor începe astfel etapa lor romană înainte de a pleca în aceeaşi seară la Fraterna Domus din Sacrofano pentru o reculegere spirituală de trei zile, înainte de Liturghia de deschidere a sesiunii sinodale, în dimineaţa de 4 octombrie.

Veghea prevede o introducere a Papei Francisc, o rugăciune a Patriarhului ecumenic Bartolomeu şi citirea cuvântului lui Dumnezeu. Mijlocirile vor fi citite de un conducător de Biserică sau delegat fratern la Sinod. Tatăl nostru va fi introdus de arhiepiscopul Welby, apoi sunt prevăzute o rugăciune conclusivă şi binecuvântarea împreună din partea Papei Francisc şi a tuturor celor doisprezece conducători ai Bisericilor şi ai liderilor creştini.

Vor participa şi tineri de la 18 la 35 de ani care provin din diferite ţări europene şi apartenenţi la toate Bisericile şi confesiunile creştine, a explicat fratele Matthew, care de la 3 decembrie va ocupa funcţia de prior de Taizé. Acest eveniment, a adăugat el, este în centrul sfârşitului de săptămână de împărtăşire pentru peste trei mii de tineri, care se vor întâlni la Roma de vineri, 29 septembrie, până duminică, 1 octombrie. Iniţiativa este promovată de "Together - Adunare a Poporului lui Dumnezeu", în colaborare cu peste cincizeci de realităţi ecleziale, între care Biserici, comunităţi, mişcări, servicii de pastoraţie a tineretului, instituţii. Între acestea, în primul rând Comunitatea din Taizé, Secretariatul General al Sinodului Episcopilor, Dicasterele pentru Promovarea Unităţii Creştinilor şi pentru Laici, Familie şi Viaţă şi vicariatul de Roma.

Două elemente cheie vor caracteriza aranjarea Pieţei "Sfântul Petru" pentru veghea ecumenică de rugăciune: crucifixul de la San Damiano, legat de convertirea Sfântului Francisc de Assisi, şi un aranjament de flori şi arbuşti, care simbolizează creaţia şi respectul care i se datorează. Crucea de la San Damiano va fi instalată în centrul pieţei având la margini o Biblie şi icoana mariană Salus populi Romani.

"Modul în care vom comunica Sinodul este foarte important pentru procesul de discernământ şi pentru toată Biserica." Pentru aceasta papa "ne-a invitat pe toţi să înţelegem şi să relatăm ce este Sinodul şi ce nu este el în schimb", a subliniat la rândul său Paolo Ruffini, prefect al Dicasterului pentru Comunicare şi preşedinte al Comisiei pentru informarea adunării sinodale.

"Păstrarea confidenţialităţii, secretul, aş spune sacralitatea unor spaţii pentru conversaţia în Duh - a adăugat el -, este consubstanţială cu voinţa de a face din aceste momente o ocazie adevărată de ascultare, de discernământ şi de rugăciune întemeiată pe comuniune." De altfel, fiecare organizaţie publică sau privată "păstrează aceste momente preţioase, indispensabile, de confruntare liberă, protejată, unde gândirea comună este in fieri". Metodologia de lucru elaborată "va permite membrilor sinodali să se cunoască şi să se asculte unii pe alţii. Parte a unui singur trup".

După trei săptămâni de rugăciune, reflecţie şi convertire, a explicat Ruffini, adunarea va aproba un document de sinteză, care "va fi desigur public. Dar nu va fi documentul final", deoarece este vorba de prima sesiune, în timp ce a doua se va ţine anul viitor. "Într-o lume aşa de divizată - a afirmat el -, ne bazăm cu adevărat mult pe modul în care comunicarea va şti să relateze acest efort al nostru de comuniune. Bazaţi-vă pe noi! Vom face totul pentru a vă ajuta." Oferind o serie de informaţii şi un calendar general al parcursului sinodal, prefectul a anunţat, printre altele, că vor fi transmise în direct liturghia de deschidere, prima Congregaţie generală şi sesiunile de deschidere a fiecăruia dintre cele cinci module în care este subîmpărţită lucrarea adunării.

(După L'Osservatore Romano, 8 septembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu



Sursa:ercis.ro