Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Copiii, "simptom" al stării de sănătate a familiei, societății și lumii

 
Copiii, "simptom" al stării de sănătate a familiei, societății și lumii
  • 25 Mai 2014
  • 3682
Pruncul Isus, născut la Betleem, este semnul dat de Dumnezeu, semnul prezenței sale, fiind totodată "simptomul" pentru a înțelege starea de sănătate a unei familii, a unei societăți, a lumii întregi: a spus Papa Francisc la Sfânta Liturghie celebrată în Piața Ieslei din Betleem, în cea de-a doua zi a pelerinajului apostolic în Țara Sfântă.

Când copiii sunt acceptați încă din sânul matern, iubiți, păziți, tutelați, familia este sănătoasă, societatea se îmbunătățește, lumea este mai umană.
În acest context, Papa a menționat opera desfășurată de Institutul "Effata Paul al VI-lea" în favoarea copiilor palestinieni surdo-muți: "este un semn concret al bunătății lui Dumnezeu", a asigurat Papa.

De la Betleem, locul în care s-a născut Mântuitorul, Bucuria lumii, dar transformat de oameni în loc al suferinței, Pontiful și-a înălțat privirea asupra lumii, oferind o descriere pe cât de realistă pe atât de usturătoare pentru conștiințe, spunând: În lumea noastră, care a dezvoltat tehnologiile cele mai sofisticate, sunt mulți copii care trăiesc în condiții inumane, la marginea societății, în periferiile marilor orașe sau în zonele rurale. Atâția copii exploatați, maltratați, reduși la stare de sclavie, obiecte de violență și de traficuri ilicite, refugiați, câteodată înecați în mare. Într-o lume care aruncă zilnic tone de hrană sau de medicamente, există copii care plâng în zadar din cauza foamei și a unor boli ușor de tratat.

Într-un timp care proclamă tutelarea minorilor, se comercializează arme care sfârșesc în mâinile copiilor-soldat; se comercializează produse confecționate de micuții muncitori-sclavi, a continuat Pontiful, întrebând:

Cine suntem noi din fața Pruncului Isus și a copiilor de azi? Suntem precum Maria și Iosif, care-l primesc pe Isus și se îngrijesc de El cu iubire maternă și paternă? Sau suntem precum Erod care vrea să-l elimine? Suntem precum păstorii, care aleargă pentru a-l adora și-i oferă daruri umile? Sau suntem în schimb indiferenți? Suntem oare retorici și persoane care exploatează mila, folosind imagini cu copii săraci pentru a profita? Suntem într-adevăr capabili să le stăm alături, să pierdem timpul cu ei? Sau îi neglijăm pentru a ne ocupa de interesele noastre?

"Din această diagnoză", a explicat Pontiful, "se poate ivi un nou stil de viață, în care raporturile să nu mai fie de conflict, de samavolnicie, de consumism, ci să fie raporturi de fraternitate, de iertare și reconciliere, de împărțire unii cu ceilalți și de iubire.

Papa Francisc i-a mulțumit lui Dumnezeu dar și tuturor acelora care i-au pregătit vizita, ca și celor care se implică pentru a păstra vie speranța și caritatea în aceste ținuturi.

Miezul omiliei Papei Francisc, de la Sfânta Liturghie celebrată în Piața Ieslei din Betleem este că "Pruncul Isus, născut la Betleem, este semnul dat de Dumnezeu celor care așteptau mântuirea și rămâne semn al prezenței sale în lume. "Și azi copiii sunt un semn: al speranței, al vieții, dar și "simptom" pentru a înțelege starea de sănătate a unei familii, a unei societăți, a lumii întregi.

Pruncul Isus, născut la Betleem acum 2000 de ani, este și pentru noi, cei de azi, semn al prezenței Mântuitorului în lume, semn ce ne permite să verificăm starea de sănătate a familiei, comunității și națiunii noastre. Din această diagnoză francă și onestă se poate ivi un nou stil de viață, în care raporturile nu mai sunt conflictuale, de samavolnicie, de consumism, ci sunt raporturi de fraternitate, de iertare și reconciliere, de împărtășire și iubire.




Sursa:ro.radiovaticana.va