Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Pelerinaj la Norcia și Spoleto

 
Pelerinaj la Norcia și Spoleto
  • 06 Iul 2023
  • 738

Joi 29 iunie 2023, Asociația credincioșilor greco-catolici români "Inocențiu Micu Klein" din Italia a organizat un pelerinaj la Norcia și la Spoleto. Au participat credincioși români rezidenți în Roma și Lazio, însoțiți de părintele Valentin Marcu și Andrei Ciaba (fost student al Colegiului Pontifical Pio Rumeno). Plecarea a avut loc la primele ore ale dimineții cu îndreptare spre orașul Norcia, din regiunea Umbria (Italia) iar apoi pelerinajul a continuat spre Spoleto, din aceeași regiune italiană.

Ziua de 29 iunie a coincis cu un prilej deosebit pentru credincioșii prezenți deoarece au putut să se întărească în credință împreună prin rugăciune, luând aminte la sfinții Petru si Pavel, apostoli și coloane ale credintei, sfinți care au îndurat martiriul la Roma din dragoste pentru Cristos la începutul erei creștine.


Itinerariul a fost însuflețit de uficiul Orei Întâi, precum și alte rugăciuni prin care au fost invocați sfinții Petru, Pavel, Benedict, s-a recitat sfântul Rozar iar Părintele a cerut prin mijlocirea sfinților și a Maicii Domnului haruri pentru toți cei prezenți și în nevoi.


Ajunși la Norcia, părintele Valentin Marcu a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie într-o biserică de lemn, mică și luminoasă, total reconstruită după cutremurul ce a încercat crunt Umbria în anul 2016. Răspunsurile au fost date de către profesorul de religie Andrei Ciaba. Evanghelia zilei ni se adresează cu o întrebare pe care Isus o pune discipolilor săi și în acelasi timp și nouă:”Voi cine spuneți că sunt Eu?” (Mt 16,15). Părintele Valentin ne-a ajutat să reflectăm asupra întrebării fundamentale care are importanță colosală în viața fiecărui creștin: cine este Isus pentru mine, cine este Isus în viața mea? Este necesar să descoperim ce loc oferim lui Dumnezeu în viața noastră. Petru și Pavel au răspuns la întrebarea fundamentală a vieții – cine este Isus pentru mine? urmîndu-L și vestind Evanghelia. În Biserică ne întărim împreună numai urmîndu-L pe Cristos și ne găsim bucuria în vestirea Evangheliei pentru a sădi pretutindeni în inima persoanelor întrebarea și a găsi răspunsul despre cine este Dumnezeu în viata fiecăruia și ce loc i se acordă.


Părintele Valentin a oferit tuturor participanților la pelerinaj, medalia Sfântului Benedict explicîndu-ne viața acestui sfânt și simbolul medaliei. O semnificație profundă ce ne deschide inimile și prin intermediul căreia putem invoca binecuvântarea lui Dumnezeu asupra noastră cu certitudinea că Dumnezeu ne oferă protecție atunci cînd o cerem cu tărie și încredere. Sfântul Benedict a fost o persoană cu convingere, curaj și putere contribuind ca multe persoane să se convertească la creștinism datorită credinței și devotamentului său. A dus o viață în singurătate trăind ca pustnic într-o peșteră, izolat de persoane. Unii călugări care trăiau în zonă l-au invitat pe Sfântul Benedict să li se alăture însă repede și-au dat seama că nu le place modul lui de viață, au încercat să scape de el, vrând să-l otrăvească însă sfântul a fost salvat prin intermediul unui miracol. S-a stabilit la Monte Cassino, loc unde a înființat Mănăstirea Benedictină care a devenit centrul sistemului monahal, loc unde a scris "Regula lui Benedict", ghid devenit normă pentru cine alege viața monahală. Sfântul Benedict a rămas statornic până la sfârșit în ciuda tuturor vicisitudinilor, obținând putere de la Dumnezeu pentru a face față tuturor încercărilor și necazurilor.


Părintele Valentin ne-a explicat că Crucea care se găseste în mîna dreaptă pe fața medaliei Sfântului Benedict reprezintă simbolul răscumpărării amintind munca depusă de călugării și călugărițele benedictine pentru a răspândi cunoașterea evangheliei printre oameni. Cartea din mâna stângă a Sfântului Benedict reprezintă Regula mănăstiri “roagă-te și lucrează”, prin intermediul rugăciunii stabilim un dialog profund cu Dumnezeu ce permite să simțim ajutorul Divin prin obținerea multor haruri. Cupa otrăvită din dreapta Sfântului Benedict de pe medalie reprezintă gestul prin care Sfântul a făcut semnul crucii deasupra cupei, iar aceasta s-a sfărâmat în acel moment salvîndu-l. În partea stângă a imaginii se află un corb gata să zboare cu pâinea otrăvită pe care a primit-o Sfântul Benedict. Pe spatele medaliei se află unele expresii printre care în jurul marginii medaliei se găsesc cuvintele latine: "Vade retro Satana! Nunquam suade mihi vana! Sunt mala quae libas. Ipse venena bibas!" care înseamnă: "Pleacă, Satana! Nu-mi sugera deșertăciunile tale! Lucrurile pe care mi le oferi sunt rele. Bea-ți propria ta otravă!", expresia "Crux Sancti Patris Benedicti" înseamnă "Crucea Sfântului Părinte Benedict al nostru" iar apoi "Crux sacra sit mihi lux! Numquam draco sit mihi dux", însemnând "Fie ca sfânta cruce să fie lumina mea, să nu fie balaurul călăuza mea!".

 

Am continuat pelerinajul la Duomul din Spoleto unde am putut să admirăm catedrala Santa Maria Assunta care reprezintă principalul loc de cult catolic din Spoleto. Aici am avut harul să ne rugăm la sfintele icoane din anul 1400 ce reprezintă: Buna Vestire, Adomirea Maicii Domnului, Nașterea Domnului și Încoronarea.


Pelerinajul nostru a fost profund trăit și datorită prezenței copiilor care după cum spunea Sfântul Părinte în discursul său ținut cu ocazia “Zilei Mondiale pentru Pace” în 2021 a subliniat că a educa copiii înseamnă a-i ajuta să-și descopere potențialul unic și singular pentru a deveni independenți, pentru a ști să se descurce în viață ca persoane și credincioși cu haruri și valori.

 

Adriana Denistean



Sursa:http://www.assimklein.it