Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Fericitul Vladimir Ghika, la Parohia Greco-Catolică Română din Paris

 
Fericitul Vladimir Ghika, la Parohia Greco-Catolică Română din Paris
  • 14 Mai 2023
  • 971

Biserica Catolică din Paris sărbătorește până pe 16 mai Jubileul Fericitului Vladimir Ghika în jurul moaștelor sale aduse de la Catedrala ”Sfântul Iosif” din București, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naștere,100 de ani de la hirotonire și a 10 ani de la beatificarea sa.

În cadrul Jubileului, o etapă importantă pentru românii din capitala Franței a fost cea din seara de 11 mai 2023, în Parohia Greco-Catolică Română. Racla cu Sfintele Moaşte, însoţită de membrii Asociației Vladimir Ghika, a ajuns la biserica din rue Michel-Ange la ora 18.00, unde a fost întâmpinată de preoții comunității, Pr. Mihai Marina şi Pr. Alin Cîndea. Numeroși credincioși au participat la Sfânta Liturghie celebrată de cinci preoți și un diacon, în prezența Monseniorului Philippe Brizard, și încheiată cu Imnul Acatist al Fericitului Vladimir.

Imaginea și racla Fericitului Vladimir Ghika se învecinau în biserică, și nu întâmplător, cu icoana celor șapte Fericiți Episcopi greco-catolici martiri pentru credință sub regimul comunist. Căci Vladimir Ghika a fost un mare prieten al Bisericii Române Unite, Greco-Catolice, cu centrul la Blaj, pe care o prețuia și o respecta și în rândurile căreia ar fi dorit inițial să-și înscrie apostolatul, așa cum scrie Preasfințitul Mihai Frațilă, episcopul Eparhiei Sfântul Vasile cel Mare de București. 

De subliniat, în același timp, cum spunea părintele paroh al Parohiei Greco-Catolice de la Paris, Mihai Marina, bi-ritualitatea Monseniorului Ghika, care celebra și în ritul latin și în cel bizantin. Căci, să nu uitam, acesta a oficiat vreme îndelungată în biserica "Sfântul Vasile cel Mare" de pe strada Polonă din Bucuresti, alături de Episcopii Vasile Aftenie și Tit Liviu Chinezu, astăzi Fericiți în Împărăția cerească. "El reprezintă o sinteză vie între tot ce are mai bun Orientul și Occidentul. Sănătatea lui este deplină, căci respira prin cei doi plămâni. Este purtător al Sfintei Liturghii în suflet ", sublinia Preotul Daniel-Ange la colocviul din octombrie 2010. 

Fericitul Vladimir Ghika, precum arată Monseniorul Philippe Brizard, prinț smerit prin închinarea către Dumnezeu și prin dăruirea de sine către semenul său, stabilește legătura între sfânta liturghie și iubirea aproapelui. De aceea, rugăciunile și cugetările lui Vladimir Ghika, prin simplitatea și "despuierea" lor totală, sunt sfaturi care ne pot călăuzi gândul și pașii :

Cel care nu știe să-L caute pe Domnul pretutindeni riscă să nu-L întâlnească niciunde.

Tot ce dorim se poate împlini atunci când dorim ceea ce dorește și Domnul.

Progresul sufletului înseamnă să faci din iubire ceea ce ar trebui să faci din datorie.

Surâsul întredeschide poarta sufletului.

"Mulțumesc" este un cuvânt pe care trebuie să-l dovedim; nu este de ajuns doar să-l rostim.

 

 

Ileana Verzea