Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Regele Charles al III-lea primit de PS Claudiu în biserica greco-catolică din Teiuș, ctitorie a stămoșilor familiei regale

 
Regele Charles al III-lea primit de PS Claudiu în biserica greco-catolică din Teiuș, ctitorie a stămoșilor familiei regale
  • 06 Mai 2023
  • 1471

Este zi istorică. Astăzi, 6 mai, Charles al III-lea va fi încoronat ca rege al Marii Britanii la Westminster Abbey. Încoronarea va avea loc la ora 13.00, ora României.

Încoronarea regelui Charles e un moment special și pentru români. Pe cel mai celebru tron al lumii urcă acum un rege care cunoaște România foarte bine, care i-a căutat și descoperit frumusețile și le-a spus povestea în întreaga lume. Relațiile cu România sunt foarte importante pentru Regele Charles al III-lea, de-a lungul anilor, a ajuns să iubească această minunată țară pentru moștenirea culturală și naturală, respectiv pentru tradițiile și culturile diverse. Țara noastră ocupă un loc special în sufletul regelui și datorită legăturilor salefamiliale cu România, prin Regina Maria (a României), dar și prin contesa Claudia Rhedey, stră-stră-străbunica sa

În nenumăratele sale vizite în România, cel care va fi încoronat astăzi rege a poposit și în biserica greco-catolică din Teiuș, cea mai veche ctitorie a strămoșilor familiei Rațiu și a stră-străbunicilor M.S. Regina Elisabeta a II-a. Biserica Română Unită din Teiuș, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, a fost ctitorită în a doua jumătate a secolului al XVI-lea (probabil între anii 1586-1598), de către ramura din Teiuș a familiei nobiliare Rațiu.

În urmă cu cinci ani, sâmbătă 3 iunie 2017, Prințul Charles a făcut o vizită privată la Biserica greco-catolică cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Teiuș. Regele a fost primit cu acea ocazie de Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, pe atunci Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore.

Prințul de atunci și regele de acum al Marii Britanii a fost interesat de perioada persecuției comuniste și de felul în care Biserica Greco-Catolică trecut prin acea perioadă.

În cinstea vizitei sale la biserica din Teiuș a fost realizată şi o placă comemorativă pe care a fost trecut textul: „Această placă comemorativă marchează vizita Alteţei Sale Regale Prinţul Charles de Wales în biserica greco-catolică din Teiuş cu hramul Intrarea în biserică a Maicii Domnului, în timpul arhipăstoririi Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice din România”.

 

ACC