Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Pr. Nicolae Both aniversat în Catedrală din Cluj la 90 de ani de viață

 
Pr. Nicolae Both aniversat în Catedrală din Cluj la 90 de ani de viață
  • 06 Feb 2023
  • 800

„Sărbătorim împreună!”

Sâmbătă, 4 februarie 2023, Pr. Nicolae Both a luat parte la aniversarea sa, de 90 de ani de viață. A fost aniversat prin rugăciune de mulțumire, prin Sfânta Liturghie arhierească – celebrată de Preasfinția Sa Ioan Călin Bot Episcop auxiliar de Lugoj, și concelebrată de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca. Împreună cu Ierarhii, la masa Sf. Altar s-au aflat în jur de 15 preoți. Răspunsurile liturgice le-au dat studenții seminariști, împreună cu frumoase cântări.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfinția Sa Ioan Călin, nepotul părintelui sărbătorit, Nicolae Both (cel care, mai înainte de a primi harul slujirii episcopale, a fost, zeci de ani, preot al Eparhiei de Cluj-Gherla). Părintele Nicolae Both a fost condus în Catedrală de cei doi Episcopi și de preoți, a intrat cu bucurie, a asistat la celebrare. La încheiere, s-a adresat celor prezenți cu multă bucurie, a mulțumit Ierarhilor și preoților pentru rugăciune și pentru că au venit să îl felicite, a spus tuturor:

„O, iubiții mei, două momente îmi par importante în Sfânta Liturghie, înainte de Credeu și înainte de ‘Tatăl nostru’, când se zice: ‘Cealaltă vreme a vieții noastre în pace și întru pocăință a o săvârși, sfârșit creștinesc vieții noastre, fără patimi… și răspuns bun’ – aici e îndemnul! – ‘răspuns bun la înfricoșătoarea Judecată a lui Cristos’. Că toți vom răspunde odată și odată. De aia, am o convingere: iubiților mei, să fim gata că vine Judecata. Să ne străduim ca să fim vrednici să participăm la judecata lui Cristos! Pentru că, Cristos, când s-a născut și s-a făcut om pentru noi și pentru noastră mântuite, n-a venit să judece lumea, dar la sfârșit va judeca lumea, și, să fim de-a dreapta Blândului Păstor ca oile Lui cele iubite! Amin!”

Preasfinția Sa Ioan Călin a adresat un cuvânt părintelui Nicolae și tuturor celor aflați în comuniune, un cuvânt, cu ocazia „acestei celebrări de recunoștință, pentru 32 de ani de preoție împliniți, în curând 33 de ani de preoție, de slujire, oferiți lui Dumnezeu; recunoștință pentru simplitatea, originalitatea, autenticitatea dumneavoastră și pentru mărturia vieții dumneavoastră de credință, pe care ne-ați dat-o; mulțumire pentru slujirea preoțească de aproximativ 13 ani, la Tihău, acolo unde v-ați născut, făcând naveta duminical și în sărbătorile mari, 80 de km – timp de 13 ani. O parte din acești ani i-ați împărțit între catedra de algebră, de matematică și parohia din Tihău.”

„Mulțumiri pentru predicile simple și de obicei scurte, mulțumiri pentru atâtea suflete pe care le-ați dezlegat de păcate, prin puterea lui Dumnezeu, desigur, pe care le-ați înseninat, le-ați ușurat și le-ați îndrumat. Mulțumiri pentru vizitele la bolnavi, mulțumiri pentru cărțile pe care le-ați scris – în jur de 35 de cărți cu temă religioasă -, poezii și chiar și cântece. Mulțumim pentru că însoțiți în continuare Biserica, Eparhia de Cluj-Gherla, cu rugăciunea dumneavoastră, constant: acasă, sau aici (în Catedrală).” Preasfinția Sa Ioan Călin și-a exprimat recunoștința în acest moment și față de medicul neurochirurg prof. dr. Ștefan Florian, care, „prin știința sa, prin experiență și prin harul Domnului”, i-a prelungit părintelui Nicolae Both viața în urmă cu 13 ani. De aceea, i-a adresat un călduros „Mulțumim!”

Pr. Nicolae Both a dorit apoi să mulțumească Preasfințitului Claudiu fiindcă l-a felicitat și la împlinirea a 50 de ani de preoție. În atmosfera de căldură sufletească ce s-a creat, Preasfinția Sa Claudiu a arătat că aceasta este familia, faptul de a fi împreună, și, în aceste momente, de a fi împreună toți cei pe care îi leagă ceva de părintele Nicolae. Pentru că, a spus, „toți avem ceva în mod special pentru sărbătoarea de astăzi: o mulțumire specială adusă lui Dumnezeu pentru părintele Nicolae și pentru slujirea lui în Biserica noastră.”

A continuat: „Părintele Nicolae a sintetizat, în mod admirabil, în câteva cuvinte, esența vieții noastre creștine. Căci ce poate fi mai important decât să fim aici, împreună, pentru a ne pregăti toți, împreună, pentru momentul esențial, singurul important din viața noastră, când vom intra în Împărăția Cerurilor și acolo vom da socoteală de viața noastră. Dacă uităm acest lucru, pierdem esențialul vieții creștine. Și, de aceea aș vrea să îi mulțumesc părintelui Nicolae pentru că a adus aminte atâta timp prin slujirea lui de acest lucru important.”

„Vârsta de 90 de ani este o vârstă frumoasă, dar ce este aceasta în fața veșniciei, în fața eternității? În viața adevărată, în viața veșnică, ne vom regăsi cu toții fără riduri, fără păr alb, fără supărări, veșnic tineri și bucuroși în fața Domnului, în comuniune cu Bunul Dumnezeu. Vă mulțumesc foarte mult, părinte Nicolae, am venit cu drag astăzi și cred că simțiți în zâmbetele și privirile celor care vă înconjoară, noi, preoții, credincioșii, dragostea și afecțiunea pe care vi le purtăm. Mulțumim Domnului pentru slujirea dumneavoastră!”

Pr. Nicolae Both a mulțumit Preasfințitului Claudiu și și-a adus aminte și de „’pâlcul’ acelea de călugărițe de la Jibou” unde a slujit, și, drept mulțumită, a spus, „am primit un bilețel din partea bunicului Episcopului nostru Claudiu, pr. Victor Vancu, și îl păstrez, așa frumos caligrafiat. A fost ca mulțumire pentru slujba pe care am adus-o ‘pâlcului’ aceluia de călugărițe de la Jibou.” A adăugat: „Și încă o dată vă spun: vă iubesc pe toți, fără deosebire, pentru că nu am altă sarcină decât aceasta de iubire. Și de iubire am venit acum aici ca să sărbătorim împreună!”

Preasfinția sa Claudiu a făcut părintelui Nicolae un dar, o cruce, pentru că „cea mai mare bucurie pentru un preot ce poate fi decât sfânta cruce în care simțim suferința și greutatea acestei vieți, dar simțim și învierea și mărirea la care suntem chemați pentru care ne pregătim. Părintele își duce crucea în mijlocul nostru, o duce și pe a noastră, fiindcă toți împreună o ducem și împreună cu Cristos. De aceea, cred că cel mai frumos semn la împlinirea a 90 de ani este chiar semnul crucii: semn de binecuvântare, fiindcă asta cred că ați împărtășit tuturor, binecuvântarea dumneavoastră care vine de la Bunul Dumnezeu, de la Mântuitorul nostru Isus Cristos.”

Părintele Nicolae a fost felicitat la încheiere de toți cei ce au înfruntat ninsoarea și zăpada ce s-a așternut peste oraș pentru a lua parte la aceste momente de mare căldură sufletească, o adevărată întâlnire în Inima lui Dumnezeu, în binecuvântata Catedrală atât de bogată în istorie, lumină și dar.

* * *

Pr. Nicolae Both, apostol al bucuriei – scurtă biografie:

S-a născut la 6 februarie 1933, în loc. Tihău, jud. Sălaj. A urmat primele trei clase de gimnaziu la Liceul „Emanuil Gojdu” din Oradea, unde a fost găzduit la Seminarul Român Unit. Despre această perioadă își amintește, în volumul autobiografic „Confesiune” (2014): „La internat (Seminarul Român Unit) domnea o atmosferă de reculegere, dublată de un program strict… Duminica asistam la Liturghia arhierească de la Catedrală. Parcă îl aud și acum pe PS Traian Frențiu, cu vocea sa de bariton: «Doamne, Doamne, caută din cer și vezi…!» Acolo am avut ocazia să îl cunosc pe PS Ioan Suciu și – o dată – pe PS Iuliu Hossu.”

Din copilărie a avut în suflet dorința de a deveni preot. Deși a avut de înfruntat opreliști, nici după 1948 nu a renunțat la practicarea credinței. De asemenea, i-a fost mereu dragă îndeletnicirea scrisului, fiind iubitor al cuvântului, dornic de a împărtăși amintiri, cugetări, emoții. După 1948 și-a continuat studiile la Zalău, a urmat apoi o școală militară la Ploiești, iar în 1953 a fost admis ca student al Facultății de Matematică a Universității din Cluj-Napoca. Între timp, din 1954 a fost profesor la Gâlgău (lângă localitatea natală, Tihău). Pentru că frecventa biserica din Jibou, din 1 decembrie 1955 a fost transferat la Chechiș, timp de doi ani, și apoi, obținând calificarea ca profesor, a revenit la Gâlgău (unde făcea naveta din Tihău).

La 10 noiembrie 1957, s-a căsătorit cu Ana Sălăjan. A avut o frumoasă căsnicie, vreme de 46 de ani, până la 3 iulie 2003, când soția sa a trecut la Domnul. Au fost binecuvântați cu o fiică și un fiu. Din 1963 a început cariera didactică la Cluj. A predat mai întâi la Institutul Pedagogic, apoi, din 1970, a fost încadrat la catedra de algebră a Universității clujene. În 1975 a susținut și a obținut doctoratul în matematică. A parcurs funcțiile didactice, începând de la cea de preparator, în 1994 obținând funcția de profesor universitar. S-a pensionat în toamna anului 1998.

Ca matematician, a publicat peste 80 de comunicări și lucrări științifice, cursuri, culegeri și cărți de specialitate.

A participat la viața Bisericii în clandestinitate, unde s-a și pregătit pentru preoție, între preoții care au avut un rol important în formarea sa fiind și pr. dr. Liviu Pandrea, mărturisitor al credinței. După ieșirea la lumină a Bisericii, a avut ocazia să predea cursuri de logică viitorilor preoți, în cadrul Institutului Teologic Greco-Catolic redeschis la Cluj-Napoca. Visul de a deveni preot i s-a împlinit la 25 august 1991, când a fost hirotonit, la Cluj-Napoca, de către Arhiepiscopul George Guțiu, care l-a numit administrator parohial la Tihău, misiune pe care a împlinit-o vreme de 13 ani.

Credincioșii clujeni l-au întâlnit deseori la Catedrala „Schimbarea la Față”, unde celebra frecvent Sfintele Liturghii, îndeosebi după pensionare, și, totodată, petrecea nenumărate ore la Spovadă, fiind mereu la dispoziția celor ce-i cereau îndrumarea și ajutorul. În data de 28 decembrie 2014, prin Episcopul de vie amintire Florentin, i-a fost acordat, din partea Sfântului Părinte Papa Francisc, titlul pontifical de Prelat onorar, pentru mărturia sa de credință creștină și în semn de recunoștință pentru remarcabila activitate pastorală.

Mereu dornic să semene lumina credinței în suflete, pr. Nicolae Both este autorul a numeroase cărți, între care: „Din pământ spre cer” (1998), „Padre Pio” (1999), „Flori alese din grădina Bisericii lui Cristos” (2000), „Vitaminele sufletului” (2003), „Confesiune” (2014), „Cugetări in versuri” (2015), „Despre umilință” (2016), „Veșnicia” (2017), și, ar putea fi înșirate multe alte volume. Dar, mai mult, a fost și este blând păstor după Chipul Păstorului veșnic, Cristos, apostol al bucuriei prin rugăciune și cuvânt de zidire, mereu încurajând, mereu binecuvântând și înseninând, cu privirea credinței, pe oricine-i iese în cale.

Pentru fiecare credincios care îi cere ajutorul, pentru sine sau pentru cei apropiați, pr. Nicolae Both are o „rețetă” de rugăciune: „în fiecare seară să vă uniți cu mine, spiritual, în rugăciunea Paraclisului Maicii Domnului”. Celebrarea Sfintei Liturghii și seara petrecută cu Maica Sfântă în recitarea rugăciunii Paraclisului sunt mărgăritarele prețioase pe care le-a presărat pe calea zilelor și anilor ultimelor decenii de viață. Pr. Nicolae Both continuă să poposească și acum, în zilele în care povara anilor i se ridică puțin de pe umeri, în Catedrala clujeană care îi este atât de dragă, unde rămâne timp îndelungat în reculegere în fața Sfântului Altar, în prezența lui Dumnezeu.

Fie ca, la împlinirea celor 90 de ani de viață, să trăiască întru mulți, binecuvântați ani, sub scutul puternic al Maicii lui Dumnezeu, purtând cu sine și împărtășind mereu aceeași bucurie a credinței!

Album foto

 



Sursa:eparhiaclujgherla.ro