Junta birmană a incendiat duminică, 15 ianuarie 2023, un sat populat de credincioși catolici din regiunea Sagaing, în nord-estul țării. Soldații au incendiat biserica, precum și o mănăstire din apropiere și 500 de case ale credincioșilor.
În Birmania, coșmarul continuă pentru credincioșii catolici. Agnția Fides relatează că militarii juntei birmane au desfășurat o acțiune de amploare împotriva unui sat catolic din dieceza Mandalay, în Chan Thar (nord-estul Birmaniei), duminică, 15 ianuarie. Biserica Adormirea Maicii Domnului, construită în 1894, a fost incendiată, precum și mănăstirea Surorilor Franciscane Misionare ale Mariei (FMM), care s-au văzut nevoite să plece. Capela Adorației a fost miraculos neatinsă de flăcări.
De asemenea, soldații au incendiat în mod deliberat întregul sat: aproximativ 500 de case au fost complet distruse, forțându-i pe cei 3.000 de săteni care locuiau acolo să fugă. „Le-am cerut locuitorilor satului să-și părăsească casele, să nu se opună soldaților și să nu opună rezistență, să se evite masacrele și brutalitățile”, a mărturisit sora Rita, o călugăriță din comunitatea FMM. „Soldații vor să zdrobească orice rezistență din partea civililor. Ei intră în sate, ocupă clădiri precum școli și biserici și campează acolo”, continuă ea. „De acolo, efectuează raiduri din casă în casă pentru a-i elimina pe cei car le se opun. Au stat trei zile în biserica noastră și când au plecat au dat foc bisericii și mănăstirii.”
Nordul Birmania se află în chinurile ciocnirilor violente între junta militară - aflată la putere de la lovitura de stat din 1 februarie 2021 - și Forțele de Apărare a Poporului (PDF) care se opun dictaturii militare și au organizat o vastă mișcare de nesupunere civilă. Această zonă, în care sunt concentrate multe sate catolice, este considerată una dintre cele mai importante fortărețe ale celor care se opun, motiv pentru care armata o atacă în mod regulat. Civilii suferă mult din cauza brutalității cu care sunt abordați, vizați fiind de numeroase masacre.
Părintele Penha, preot de naționalitate birmană, a putut da în urmă cu câteva zile o mărturie pentru Aleteia despre discriminarea și persecuția suferită de comunitatea din car face parte. El va fi în Franța pentru ”Noaptea Martorilor” organizată de Aid to the Church In Need în perioada 21-27 ianuarie, care propune creștinilor să se unească în rugăciune pentru martiriul îndurat de creștinii din întreaga lume în cursul anului trecut.
Doar 3% din populația birmaneze este catolică, iar armata atacă din ce în ce mai mult această minoritate. Sate arse, biserici profanate și distruse, preoți și credincioși uciși cu sălbăticie: abuzurile sunt aproape zilnice. Creștinii de toate confesiunile sunt strămutați și trăiesc în condiții extrem de precare. Birmania se află pe locul 14 dintre cele 76 de țări enumerate de ONG-ul Portes Ouvertes în Indexul său mondial privind persecuția creștinilor. Persecuția împotriva creștinilor a fost puternică și în creștere în 2022 în întreaga lume.
Traducere: ACC