Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Ioan Botezătorul ne învață să-i facem loc lui Isus și să ne eliberăm de atașamente

 
Ioan Botezătorul ne învață să-i facem loc lui Isus și să ne eliberăm de atașamente
  • 16 Ian 2023
  • 780

Ioan Botezătorul ne învață ceva important: eliberarea de atașamente. Da, pentru că este ușor să te atașezi de roluri și poziții, de nevoia de a fi apreciat, recunoscut și recompensat. Iar acest lucru, deși este firesc, nu este bun, pentru că slujirea implică gratuitate, grija față de ceilalți fără beneficii pentru sine, fără motive ascunse.

Astfel a evidențiat Sfântul Părinte în alocuțiunea care a însoțit rugăciunea antifonului marian “Angelus” de duminică, din Piața San Pietro.

Pontiful a pornit de la evanghelia liturgiei duminicii a 2-a de peste an, după sfântul Ioan 1,29-34, în care se relatează despre mărturia lui Ioan Botezătorul cu privire la Isus, după ce l-a botezat în râul Iordan, când spune: «Iată, acesta este cel despre care am spus: “După mine vine un bărbat care a fost înaintea mea, pentru că era mai înainte de mine”» (versetele 29-30).

Cu privire la această afirmație, papa Francisc ne explică că dezvăluie spiritul de slujire a lui Ioan Botezătorul care fusese trimis să pregătească calea pentru Mesia și a făcut acest lucru fără să se cruțe pe sine. “Din punct de vedere uman” – a spus – “am putea crede că i s-ar fi acordat un ‘premiu’, un loc important în viața publică a lui Isus. Dar nu. Ioan, după ce și-a îndeplinit misiunea, știe să se dea la o parte, se retrage din scenă pentru a-i face loc lui Isus. El a văzut Spiritul Sfânt coborând peste el (cf. v. 33-34), l-a indicat ca fiind Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii, iar acum, la rândul său, îl ascultă cu umilință. El a predicat oamenilor, a adunat ucenici și i-a pregătit pentru o perioadă lungă de timp. Cu toate acestea, el nu leagă pe nimeni de el însuși. Și acest lucru este dificil, dar este semnul adevăratului educator: nu-i leagă pe oameni de el însuși. Ioan face acest lucru: îi pune pe discipolii săi pe urmele lui Isus. El nu este interesat să aibă o mulțime de adepți, să obțină prestigiu și succes, ci dă mărturie și apoi se retrage, pentru ca mulți să aibă bucuria de a-l întâlni pe Isus. Am putea spune că deschide ușa și pleacă.”

Pontiful a reliefat că, prin acest spirit de slujire, prin capacitatea sa de a-i face loc lui Isus, Ioan Botezătorul ne învață ceva important: eliberarea de atașamente, spunând că ne va face bine să cultivăm, asemenea lui Ioan Botezătorul, “virtutea de a ne da la o parte la momentul potrivit, mărturisind că punctul de referință în viață este Isus”.

Papa Francisc a subliniat importanța acestui aspect pentru un preot, care este chemat să predice și să celebreze nu de dragul dorinței de a fi protagonist sau al interesului, ci pentru a-i însoți pe alții la Isus. De asemenea, a evidențiat importanța aceluiași aspect pentru părinți, care își cresc copiii cu atâtea sacrificii, dar apoi trebuie să-i lase liberi să-și urmeze propriul drum în domeniul profesional, în cel familial, în viață.

“Este bine și corect ca părinții să continue să-i asigure pe copii de prezența lor, spunându-le: ‘Nu vă vom lăsa singuri’, dar în mod discret, fără intruziune, lăsându-le libertatea de a crește. Și același lucru este valabil și pentru alte domenii, cum ar fi prietenia, viața de cuplu, viața comunitară.

Eliberarea de atașamentele ego-ului și știința de a se da la o parte are un preț, dar este foarte important: este pasul decisiv pentru a crește în spiritul de slujire, fără a urmări primirea a ceva în schimb.”

“Frați și surori” – a spus pontiful în încheierea alocuțiunii – “să încercăm să ne întrebăm: suntem capabili să facem loc pentru ceilalți? Suntem capabili să-i ascultăm, să-i eliberăm, să nu-i legăm de noi, pretinzând  recunoștința lor. Îi atragem pe alții la Isus sau la noi înșine?” (...) Și din nou, urmând exemplul lui Ioan Botezătorul, să ne întrebăm: știm să ne bucurăm că oamenii își urmează propriul drum și își urmează propria chemare, chiar dacă acest lucru presupune o oarecare detașare de noi? Ne bucurăm de realizările lor, cu sinceritate și fără invidie?

Fie ca Preacurata, slujitoarea Domnului, să ne ajute să ne eliberăm de atașamente, să facem loc pentru Domnul și să facem loc pentru ceilalți.

După rugăciunea „Angelus”

După rugăciunea antifonului marian „Îngerul Domnului”, Sfântul Părinte a amintit că între 18 și 25 ianuarie va avea loc tradiționala Săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor, cu tema „Învățați să faceți binele, căutați judecata”, inspirată din cartea profetului Isaia, capitolul 1, versetul 17.

„Să-i mulțumim Domnului care, cu credință și răbdare, își călăuzește poporul spre comuniunea deplină și să cerem Spiritului Sfânt să ne lumineze și să ne susțină cu darurile sale” – a spus  pontiful, reliefând că cele două căi – spre unitatea creștină și parcursul de convertire sinodală a Bisericii – sunt legate între ele. „De aceea” – a spus – „profit de această ocazie pentru a anunța că sâmbătă, 30 septembrie, în Piața Sfântul Petru va avea loc o veghe de rugăciune ecumenică, prin care vom încredința lui Dumnezeu lucrările celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor. Tinerii care vor participa la Veghea de rugăciune vor urma un program special pe parcursul acelui weekend, organizat de Comunitatea din Taizé. Încă de pe acum, invit frații și surorile din toate confesiunile creștine să participe la această adunare a poporului lui Dumnezeu.”

Apel la rugăciune și ajutor pentru Ucraina

Papa Francisc a reînnoit apelul la rugăciune și ajutor pentru Ucraina, spunând, după rugăciunea antifonului marian „Angelus”, din Piața San Pietro, de duminică, 15 ianuarie: „Frați și surori, să nu uităm de poporul suferind din Ucraina! Să le rămânem aproape cu sentimentele noastre, cu ajutorul nostru, cu rugăciunile noastre” .



Sursa:vaticannews.va.ro