Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Roma: Simpozionul „Două Icoane Angelice”

 
Roma: Simpozionul „Două Icoane Angelice”
  • 21 Oct 2022
  • 1149

Joi, 20 octombrie 2022, la Universitatea Pontificală „San Tommaso d'Aquino” (Angelicum) din Roma a avut loc Simpozionul „Două Icoane Angelice: Fericiți, Episcopi și Martiri” dedicat Fericiților Episcopi Martiri Tit Liviu Chinezu și Ioan Suciu, alumni ai prestigioasei Instituții de învățământ din Cetatea Eternă. Evenimentul organizat de Ateneul Angelicum a  marcat și împlinirea a 90 de ani de când Fericitul Ioan Suciu a obținut titlul de doctor în Teologie.

Momentul solemn, care a început la ora 16:30 (ora locală), în prezența numeroșilor invitați, dintre care îi amintim pe Eminența Sa Cardinal Leonardo Sandri, Prefect al Dicasterului pentru Bisericile Orientale, Eminența Sa Cardinal Marcello Semeraro, Prefect al Dicasterului Cauzelor Sfinților și Preasfinția Sa Claudiu Pop, Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, a fost moderat de Pr. Benedict Croell, OP - Director de Dezvoltare și Misiune al Universității.

Rectorul Ateneului Angelicum, Pr. Thomas Joseph White OP, și-a exprimat gratitudinea și bucuria de a fi gazda evenimentului academic, evidențiind cât de importantă este menținerea vie a amintirii înaintașilor. Părintele White a evocat figurile celor doi Fericiți Episcopi Martiri, care prin parcursul și prin jertfa lor, sunt modele de credință pentru noile generații de studenți.

În mesajul Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice din România, prezentat de Preasfinția Sa Cristian Crișan, a fost evocat rolul pe care cei doi Fericiți l-au avut, alături de ceilalți cinci confrați, în martiriu: „Prin puterea lor de a se împotrivi prezenței opresive a răului, cei doi Fericiți martiri, pe care îi comemorăm astăzi, sunt un exemplu viu de credință, iubire și speranță, pentru că au trăit cea mai înaltă experiență pentru un creștin: urmarea lui Cristos până la sacrificiul de sine.

În continuare, Cardinalul Marcello Semeraro, a prezentat cetatea Romei ca fiind, pentru cei doi Fericiți, orașul studiilor, dar și al prieteniei, trăită și aprofundată. Prietenia spirituală dintre Tit-Liviu Chinezu și Ioan Suciu a continuat și în închisoare, până la moarte, urmând exemplul Mântuitorului până la sacrificiul suprem. Prefectul Dicasterului Cauzelor Sfinților și-a încheiat conferința sa afirmând că prietenia dintre cei doi Fericiți episcopi martiri nu este altceva decât înțelepciune împărtășită și trăită.

Eminența Sa Cardinal Leonardo Sandri a prezentat importanța trăirii Fericirilor Evanghelice de către martirii greco-catolici români: „Ei au fost liberi, deși se aflau în închisori. Erau plini de viață, deși erau condamnați la moarte. Au fost ridicați la cinstea altarelor, deși au fost înmormântați adânc spre a fi uitați. (...) Cimitirul Săracilor de la Sighetul Marmației, este locul care ne ajută să descoperim adevărata bogăție a vieții: dăruirea pentru Isus Cristos, pentru aproapele și pentru Biserică.

Părintele Vasile Man, Postulator al Cauzei de beatificare, a încheiat seria prelegerilor concluzionând că beatificarea celor șapte Episcopi, care a avut loc pe 2 iunie 2019 pe Câmpia Libertății din Blaj, este confirmarea faptului că Biserica Greco-Catolică a semănat Sămânța cea Bună în pământul conștiinței românești. Este în același timp o încurajare pentru a crește aceste fructe ale credinței, ale speranței și ale carității în poporul lui Dumnezeu din România.

În cadrul acestui eveniment spiritual, a avut loc proiecția filmului documentar „Șapte Martori pentru Mica Romă”. Apărut în anul 2018 și prezentat în Filmoteca Vaticană în același an, precum și la prestigiosul Collège des Bernardins din Paris în anul 2019, filmul este regizat de Anca Berlogea-Boariu și prezintă mărturia eroică pentru Cristos dată de șapte Episcopi greco-catolici în timpul persecuției comuniste.

În numele comunității academice Pr. Justin Schembri OP, Profesor al Facultății de Teologie din cadrul Universității Angelicum, a mulțumit Domnului și invitaților pentru momentul de comuniune.

La finalul Simpozionului, a avut loc o recepție convivială, la care au fost invitați toți cei prezenți.

 

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

Foto: Costin Oprean



Sursa:aegc.ro