Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

"În unele ţări eşti închis dacă ai o Evanghelie!"

 
"În unele ţări eşti închis dacă ai o Evanghelie!"
  • 02 Mai 2014
  • 4206
Şi astăzi există mulţi „stăpâni ai conştiinţelor” şi, în unele ţări, ajungi la închisoare pentru simplul fapt că ai asupra ta o Evanghelie sau o cruce, a spus Papa Francisc la Sfânta Liturghie celebrată vineri dimineaţă în Capela Casei Sfânta Marta din Vatican. De asemenea, Sfântul Părinte a spus că a plâns la aflarea ştirii că mai mulţi creştini au fost răstigniţi în Siria de către un grup de fanatici musulmani.

În centrul predicii Papei s-a aflat Evanghelia multiplicării pâinii şi a peştilor (Ioan 6,1-15), precum şi lectura din Faptele Apostolilor (5,34-42) în care se spune că discipolii lui Isus sunt flagelaţi de către Sinedriu. În cuvântul său de învățătură Papa Francisc s-a folosit de trei imagini. Prima dintre acestea a fost iubirea lui Isus pentru popor, atenţia sa pentru problemele persoanelor. Papa a spus că Domnul nu a dorit să facă un recensământ pentru a vedea dacă „Biserica a crescut”, ci el „vorbeşte, predică, iubeşte, însoţeşte, merge împreună cu lumea, blând şi smerit”. De asemenea, Isus a vorbit cu autoritate, „cu forţa iubirii”.

A doua imagine la care a făcut referire Papa Francisc a fost „gelozia” autorităţilor religioase din acele timpuri care nu acceptau „ca lumea să-l urmeze pe Isus. Erau geloşi”, iar de aici şi până la invidie este doar un pas, un pas care le-a condus pe autorităţilor religioase din acel timp la condamnarea lui Isus la moarte. De aceea, prin invidie răul a intrat în lume, a subliniat Papa, care a spus că aceştia „ştiau bine cine era Isus. Aceştia sunt cei care au plătit gărzile să spună că apostolii au furat corpul lui Isus!”:

• „Au plătit pentru a închide gura adevărului. Lumea este cu adevărat rea! Atunci când se plăteşte pentru a ascunde adevărul ne aflăm în faţa unei răutăţi foarte mari. De aceea lumea ştia cine sunt aceştia. Nu îi urmau, îi tolerau pentru că aveau autoritate: autoritatea cultului, a disciplinei bisericeşti din acele timpuri, autoritate asupra poporului, iar poporul asculta. Isus spune despre ei că pun poveri mari pe spatele credincioşilor. Aceştia nu tolerau blândeţea lui Isus, nu tolerau blândeţea Evangheliei, nu tolerau iubirea. De aceea plătesc: din invidie, din ură”.

În timpul adunării Sinedriului era un om înţelept, Gamaliel, care îi invită pe liderii religioşi să-i elibereze pe apostoli. Astfel, a subliniat Papa Francisc, avem primele două imagini: Isus care este mişcat văzând poporul fără păstor şi autorităţile religioase…

• „Aceştia, prin tacticile lor politice şi bisericeşti continuă să domine poporul… Şi astfel, după ce a vorbit omul înţelept, îi aduc pe apostoli şi îi flagelează, poruncindu-le să nu mai vorbească în numele lui Isus. Apoi i-au eliberat. «Ce putem face? Îi batem bine şi apoi le dăm drumul!». Nedreptate, însă fac acest lucru. Ei erau stăpânii conştiinţelor şi simţeau că au puterea să facă acest lucru. Şi astăzi, în lume, există mulţi stăpâni ai conştiinţelor”.

„Ieri, am plâns când am văzut în mass media ştirea despre creştinii răstigniţi într-o anumită ţară necreştină”, a spus Papa Francisc. „Şi astăzi există persoane care, în numele lui Dumnezeu, ucid, persecută”, a subliniat acesta. „Şi astăzi mai există oameni care asemenea apostolilor sunt bucuroşi să fie consideraţi demni de a suferi fărădelegi în numele lui Isus. Aceasta este a treia imagine de astăzi: bucuria mărturisirii”:

• „Prima imagine: Isus alături de popor, iubirea, strada pe care El ne-a învăţat să mergem. A doua: ipocrizia acestor conducători religioşi care au înlănţuit poporul prin numeroase porunci, printr-un legalism rece, dur şi care au plătit pentru a ascunde adevărul. A treia imagine: bucuria martirilor creştini, bucuria numeroşilor fraţi şi surori care de-a lungul istoriei au simţit această bucurie, această fericire de a fi consideraţi demni de a suferi fărădelegi în numele lui Isus. Şi astăzi există mulţi martiri! Gândiţi-vă că în anumite ţări doar pentru că ai o Evanghelie ajungi la închisoare. Nu poţi purta o cruce pentru că te amendează. Dar sufletul este fericit. Să privim astăzi la ceste trei imagini. Fac parte din istoria mântuirii noastre!”



Sursa:ro.radiovaticana.va