Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

PS Cristian: „De la Banneux până la Cărbunari, Maica Sfântă nu încetează să ne cheme la convertire”

 
PS Cristian: „De la Banneux până la Cărbunari, Maica Sfântă nu încetează să ne cheme la convertire”
  • 16 Aug 2022
  • 1223

Câteva sute de credincioși au participat luni, 15 august 2022, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, la tradiționalul pelerinaj la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Bisericii Române Unite cu Roma închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj). La Sfânta Liturghie, celebrată, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, de Preasfinția Sa Cristian Crișan, după ce le-a adus participanților salutul Întâistătătorului Bisericii Române Unite, Episcopul Auxiliar a vorbit despre semnificația acestei importante sărbători a Bisericii și a prezenței pelerinilor la unul dintre sanctuarele dedicate Fecioarei Maria.

„Locul acesta este sfânt și este sfințit, în primul rând, de rugăciunile noastre, ale tuturor, pe care le înălțăm Domnului, prin mijlocirea Fecioarei Săracilor, Maica Sfântă a tuturor. Titlul acesta de Fecioară a Săracilor i se potrivește atât de bine Preacuratei. Numită fiind Fecioara Săracilor, Maria este Fecioara celor care au lipsuri și recunosc, în existența lor, că ceva le lipsește. Maica Sfântă este Fecioara acestora, a celor care sunt lipsiți de lucruri trupești și sufletești, pe care și le cer de la Dumnezeu. Este Maica celor smeriți, care știu să se uite în jos și să privească cu încredere spre Cel care este visteria tuturor bunătăților.

De la Banneux, din Belgia, până aici, la Cărbunari, Maica Sfântă nu încetează să ne cheme mereu la convertire și la a recunoaște că suntem, cu toții, cerșetori în fața Domnului, nevoiași, cu mâinile goale, în fața Celui Preaînalt. Aici, la Cărbunari, Maica Domnului ne amintește acest lucru, prin simplitate, prin reducerea la esențial, prin faptul că suntem suficient de departe de lume, înconjurați fiind de această oază de verdeață, aducându-ne aminte că pământul pe care trăim este creația lui Dumnezeu, așternutul picioarelor Sale. Și, așa cum spune Papa Francisc, trebuie să avem grijă de pământul care ne hrănește și ne susține, locul pe care El și Sfinții Săi au pășit, pământul însuși fiind binecuvântat prin lucrarea și prezența lui Isus în mijlocul nostru.

Adormirea Maicii Domnului, pe care astăzi o celebrăm, ne vorbește despre chemarea noastră de a ne trăi viața conform legii lui Dumnezeu, pentru a primi și noi, la vremea cuvenită, acea cunună a îmbrățișării Domnului, așa cum sufletul Fecioarei Maria a fost primit în brațele Fiului său Isus.”

Preasfinția Sa Cristian le-a cerut celor prezenți să valorifice din plin semnificația reală a pelerinajului și i-a îndemnat să se roage pentru convertirea unei persoane dragi, sau care trăiește departe de Dumnezeu: „Să ne rugăm pentru cei tineri, pentru ca Maica Sfântă să le fie mereu călăuză, iar cuvântul Evangheliei să poată să răsune în sufletul lor.”

Totodată, în cadrul Sfintei Liturghii, Lectorul Vlad Antonio Mureșan, alumn al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma, a fost hirotesit ipodiacon.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost momentul central al pelerinajului de la Sanctuarul închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj). Alături de Episcopul  Cristian, au concelebrat un sobor de preoți din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, dar și Părintele Lásló Erffa, aflat, în această perioadă, la Blaj, împreună cu membri ai Serviciului de Ajutor Maltez din Germania, în cadrul unui program de sprijinire a persoanelor cu dizabilități psihice din județul Alba. Soprana Alexandra Anușcă a încântat asistența cu interpretarea cunoscutului imn marian Ave Maria, iar răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de călugărițele din cadrul Congregației Surorilor Maicii Domnului Blaj.

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu rugăciunea de consfințire a familiilor la Fecioara Săracilor.

Părintele Petru Dumitru, Rectorul Sanctuarului, le-a mulțumit Preasfinției Sale Cristian, preoților concelebranți, persoanelor consacrate și credincioșilor, pentru participarea în comuniune de rugăciune și pentru buna desfășurare a acestui pelerinaj și i-a invitat, pe toți cei prezenți, la o agapă frățească.

Pelerinajul la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Bisericii Române Unite cu Roma închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj) a început duminică, 14 august, cu Vecernia Adormirii Maicii Domnului și s-a încheiat luni, 15 august, cu Paraclisul Maicii Domnului.

Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Bisericii Române Unite cu Roma închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari, situat la trei kilometri de Blaj, este principalul loc de pelerinaj al credincioșilor greco-catolici din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș. A fost construit în 1937, la inițiativa Părintelui călugăr asumpționist Peter Adhémar Mercks, belgian de origine, în cinstea Preacuratei, după modelul celei ce s-a clădit la Banneux (Belgia) în toamna anului apariţiei Preacuratei din 1933, aceasta fiind prima capelă din lume construită după modelul celei de la Banneux. Capela de la Cărbunari a fost sfinţită în data de 5 iunie 1938, de Mitropolitul Alexandru Nicolescu. Aici se organizează pelerinaje fastuoase în ultima duminică a lunii mai și în 15 august şi, mai restrânse, în 8 septembrie. Sfânta Liturghie se celebrează la Cărbunari în fiecare duminică, de la sărbătoarea Paștilor până în luna noiembrie.

 

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

 

 



Sursa:bisericaromanaunita.ro