Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Comunicat: Canonizarea fericiților Papi Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea

 
Comunicat: Canonizarea fericiților Papi Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea
  • 25 Apr 2014
  • 4143
Biserica Catolică se află în fața unui eveniment de importanță mondială, ce va avea loc duminică, 27 aprilie, la Roma: canonizarea fericiților Papi Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea.

Fericitul Ioan Paul al II-lea, cunoscut ca un globetrotter care a făcut 104 de călătorii în afara Italiei (mai multe decât ale tuturor celorlalți papi de dinaintea sa, luate împreună, printre care și în România, în 1999), a contribuit decisiv la căderea ”zidului Berlinului” și a ”cortinei de fier” a fost pe scaunul Sfântului Petru între 1978 și 2005 și a fost beatificat de Papa Benedict al XVI-lea în 1 mai 2011. Fericitul Ioan al XXIII-lea, cunoscut în special pentru convocarea Conciliului Vatican II, a fost papă între 1958 și 1963. A fost beatificat de către Ioan Paul al II-lea în 2000.

Papa Francisc a fost întrebat cum îi descrie pe papii pe care îi va canoniza în 27 aprilie 2014 și a răspuns: ”Fericitul Ioan al XXIII-lea a fost un pic de “preot de țară”, un preot care iubește pe fiecare dintre credincioși și știe cum să aibă grijă de ei – el a făcut acest lucru ca episcop și ca nunțiu. A fost sfânt, răbdător, a avut un bun simț al umorului și, mai ales prin convocarea Conciliului Vatican II a fost un om curajos.” Despre Fericitul Ioan Paul al II-lea, Papa Francisc a spus: ”Mă gândesc la el ca la marele misionar al Bisericii pentru că el a fost un om care a vestit Evanghelia pretutindeni”.

La moartea Papei Ioan Paul al II-lea, pelerinii prezenți în Piața Sf. Petru din Vatican au strigat: ”santo subito” – cerând canonizarea sa. El a fost beatificat în 2011, în cadrul unei ceremonii la care au participat peste două milioane de pelerini. Pentru evenimentul de duminică, 27 aprilie, s-a anunțat deja de posibila cifră de cinci milioane de credincioși pentru a participa la canonizarea, declararea ca sfinți a celor doi papi.

La ceremonia de la Roma, de pe 27 aprilie, vor participa pelerini din episcopiile romano-catolice și greco-catolice din România, însoțiți de episcopi, preoți și persoane consacrate. Vor fi prezenți jurnaliști și reprezentanți ai oficialităților statale.

Beatificarea este prima treaptă a recunoașterii oficiale, din partea Scaunului apostolic al Romei și a Sfântului Părinte Papa, a sfințeniei unui creștin catolic, trecut la cele veșnice, în urma unor investigații începute în dieceza aparținătoare şi continuate la Congregația pentru Cauza Sfinţilor de la Roma. Sunt luate în cauză pentru beatificare martirizarea pentru credință sau practicarea virtuţilor în chip eroic – în acest caz se cere însă verificarea unei minuni petrecută la mijlocirea slujitorului lui Dumnezeu. Proclamarea de „fericit” înseamnă și autorizarea cultului public al celui care are faima sfințeniei, mai ales cultul liturgic în cadrul Bisericii locale, de proveniență. Beatificarea este după dreptul canonic o etapă necesară procesului de canonizare.

Canonizarea este ultimul grad al proclamării sfințeniei unui personaj. Este un act solemn și definitiv celebrat de Episcopul Romei ca urmare a constatării unei noi minuni, înfăptuite prin mijlocirea fericitului, minune care nu poate fi explicată prin posibilitățile științei empirice la data petrecerii sale. Canonizarea aduce cu sine certitudinea că noul sfânt se află acum în slava cerească, mijlocind pentru credincioși la Domnul. Cultul său este extins acum la întreaga Biserică catolică, fiind trecut numele în canonul sfinților, lista oficială a sfinților din Biserica universală.

Biserica Catolică din România a avut, în ultimul deceniu, cinstea ca Sfântul Scaun Apostolic al Romei să proclame prin voința Sfântului Părinte Papa beatificarea episcopilor Szilárd Bogdánffy (în 2010), János Scheffler (în 2011) și a monseniorului Vladimir Ghika (în 2013), morți sub teroarea comunistă. De asemenea, la Congregația pentru Cauza Sfinților se află în analiză dosarul recunoașterii martiriului a șapte episcopi greco-catolici din România, care și-au dat viața pentru credință în cadrul persecuției comuniste, în vederea beatificării lor.

Biroul de Presă al Mitropoliei Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, Blaj
Comentarii


Sursa:www.bru.ro