Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Biserica se regenerează când soții și persoanele consacrate merg împreună

 
Biserica se regenerează când soții și persoanele consacrate merg împreună
  • 25 Iun 2022
  • 1174

“Cuplurile de soți nu trebuie să se limiteze la a ‘da o mână de ajutor’ preoților din parohii, pentru că suntem co-responsabili ai evanghelizării și ai transmiterii credinței”. Astfel au evidențiat Emma Ciccarelli și Pier Marco Trulli, moderatorii primei runde de dezbateri, cu tema „Soții și preoții împreună pentru a edifica Biserica”, din cadrul celei de-a X-a Întâlniri mondiale a familiilor.

În prima dimineață a lucrărilor întâlnirii, cu desfășurare în Aula Paul al VI-lea din Vatican, a reieșit imaginea parcursului soților și al persoanelor consacrate unite în edificarea Bisericii, participanții evidențiind importanța ca soții să fie protagoniști în parohii, să se implice astfel încât să aducă roade în viața Bisericii, potrivit vocației și carismei lor.

De pe scena Aulei Paul al VI-lea, moderatorii primei întâlniri de lucru – Emma Ciccarelli și Pier Marco Trulli – din Dieceza de Roma, căsătoriți de treizeci de ani și părinți ai patru copii, angajați activ în pastorația familiilor – au introdus mărturiile din cadrul lucrărilor care au reliefat importanța colaborării dintre preoți și cuplurile de soți, aceasta ducând la regenerarea Bisericii care ajunge astfel să respire o adiere de plinătate și bunăstare care se răspândește în întreaga comunitate.  

Mărturiile din Letonia, Burundi și Liban au evidențiat importanța colaborării dintre preoți și familii dar și necesitatea comuniunii între familii, fiind reliefate totodată pericolele cu care se confruntă familiile lăsate singure. Din dezbateri a reieșit de asemenea importanța creării unei rețele de familii care să se sprijine reciproc.

În acest fel, Biserica devine pentru familii acel bun samaritean – după cum a îndemnat papa Francisc miercuri după-amiază, cu prilejul începerii celei de-a X-a întâlniri mondiale a familiilor. Cu privire la necesitatea ca familiile să nu fie lăsate singure, Emma Ciccarelli, coordonatoarea primei runde de întâlniri a spus: „Singurătatea este marele risc al familiilor, marea amenințare, cea care amplifică problemele. Nu este ușor să trăiești între patru pereți problemele unei familii, care sunt multe, pentru că în prezent familia se confruntă cu numeroase situații complexe într-o lume hiperconectată, cu o multitudine de mesaje care sosesc.  Este important să ajutăm familia să decodifice mesajele culturale care vin și să o însoțim în dificultățile cu care se confruntă în diferitele momente ale ciclului de viață al familiei (...) toate acestea sunt momente critice cu care se confruntă familia și, dacă nu beneficiază de sprijinul potrivit, riscă să-și piardă speranța. Sarcina comunităților noastre este de a fi aproape, de a fi tovarășii de drum ai fiecăruia”.

Tot în legătură cu acest subiect, Pier Marco Trulli a spus:  “În acest sens, toate rețelele familiale care se creează sunt cu siguranță foarte pozitive. Noi am avut darul de a avea o astfel de rețea pentru că am creat un grup familial în parohia noastră și acest lucru a sprijinit creșterea copiilor noștri, dar – aș putea spune – și a relației dintre noi. Această rețea de familii, după cum am constatat, poate fi salvatoare tocmai pentru familii, deoarece oferă un spațiu de respiro și, mai ales, instrumente concrete pentru a face posibilă viața de cuplu și viața de familie. Trebuie să spun că în grupul nostru nu am avut niciun divorț până acum, cu excepția unui cuplu care întâmpina deja dificultăți înainte de a face parte din rețeaua de familii. Așadar, aceste rețele pot funcționa la un nivel larg, chiar și la nivel parohial, nu neapărat legate de mișcări și, în opinia mea, acest lucru poate fi ceva important de propus familiilor de astăzi”.



Sursa:vaticannews.va.ro