Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO: Sfințirea bisericii cu hramul „Sfântul Gheorghe”, din parohia Șercaia

 
FOTO: Sfințirea bisericii cu hramul „Sfântul Gheorghe”, din parohia Șercaia
  • 30 Mai 2022
  • 1433

În Duminica a VI-a după Paști (a Orbului din Naștere), 29 mai 2022, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a celebrat slujba de sfințire a bisericii cu hramul „Sfântul Gheorghe”, din localitatea Șercaia, Protopopiatul Făgăraș, județul Brașov.

În cadrul slujbei de sfințire a bisericii, Părintele Negrea Tit-Liviu, Protopop de Făgăraș, a dat citire Hrisovului semnat de Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan. În Sfânta Masă a Altarului au fost așezate moaștele Fericiților Episcopi Vasile Aftenie, Ioan Bălan și Iuliu Hossu, Martiri ai Bisericii Greco-Catolice, care, împreună cu ceilalți patru Episcopi Martiri, Valeriu-Traian Frențiu, Tit-Liviu Chinezu, Ioan Suciu și Alexandru Rusu, au fost ridicați la cinstea altarelor de Sfântul Părinte Papa Francisc, în cadrul Dumnezeieștii Liturghii pe Câmpia Libertății de la Blaj, din 2 iunie 2019.

A urmat Sfânta Liturghie Arhierească, la care au concelebrat, alături de Preasfințitul Cristian, Părintele Vicar Florea Flavius, protopop de Brașov, Protopopul locului, Părintele paroh Gînța Romulus-Nicolae și un sobor de preoți din protopopiatele Târnăveni, Alba Iulia, Brașov și Făgăraș. Răspunsurile au fost oferite de studenții Seminarului Teologic Greco-Catolic „Bunavestire” din Blaj.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Cristian a vorbit despre rugăciunea de sfințire a bisericii, unde a fost invocată prezența lucrării lui Dumnezeu, care vine să sfințească toate și să schimbe inimile credincioșilor. Referindu-se la Duminica a VI-a după Paști (a Orbului din Naștere), Episcopul auxiliar a afirmat că pentru a-L cunoaște și a ne apropia de Dumnezeu este nevoie să ne vindecăm de orbirea sufletească, care ne ține captivi în întunericul păcatului.

Prima atestare documentară a Bisericii româneşti din Şercaia datează din anul 1733 şi o găsim în Şematismul Blajului, unde se menţionează că în Şercaia era deja înfiinţată, în anul 1702, o parohie.

Vechea biserică greco-catolică din Șercaia era construită din piatră şi a fost ridicată în onoarea Sfântului Gheorghe. Din documentele avute la dispoziţie, nu s-a putut stabili cu exactitate anul în care s-a realizat construcția ei, dar analizându-se evoluţia parohiei şi a situaţiei materiale a credincioşilor, putem trage concluzia că ea ar fi fost construită după anul 1850.

Noua biserică, cu același hram, a fost construită în timpul păstoririi părintelui Petru Langa, pe locul vechii biserici de piatră, între anii 1897-1900, prin munca şi contribuţia bănească a credincioşilor din parohia greco-catolică Şercaia.

Parohia a fost reînființată în anul 1992 de către părintele Marius Voinea din Brașov, la solicitarea credincioșilor greco-catolici din Șercaia și l-a avut, până în anul 2021, prim curator pe dl. Prună Vincențiu. Între anii 1992 – 2002, parohia nu a avut un preot numit și a fost administrată, prin rotație, de către Pr. Voinea Marius, Pr. Pioaru Gheorghe, pr. Beretean Octavian și pr. Negrea Tit – Liviu, iar din anul 2002 și până în prezent este administrată de către pr. Gînța Romulus-Nicolae, în calitate de pr. paroh.

Pr. Gînța Romulus-Nicolae

 



Sursa:bisericaromanaunita.ro