Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Comunitatea catolică română din Bruxelles în pelerinaj

 
Comunitatea catolică română din Bruxelles în pelerinaj
  • 04 Mai 2022
  • 1664

Sâmbata 30 aprilie, comunitatea catolică română din Bruxelles, împreună cu comunitățile de limbă franceză și spaniolă din cartier, au organizat un pelerinaj la Bazilica Fecioarei Maria de la Scherpenheuvel, la mănăstirea călugărilor Norbertini de la Averbode, la Biserica Sfântul Sulpiciu și la casa natală a Sfântului Jean Berchmans, din orașul Diest.

Situate în regiunea de limbă flamandă a Belgiei, aceste locuri sfinte sunt o atracție importantă pentru cei care doresc să îl găsească pe Dumnezeu în rugăciune. 

Despre Bazilica Sfintei Fecioare Maria de la Scherpenheuvel (sanctuarul de la Montaigu), s-au scris câteva pagini în jurul unui eveniment întâmplat în Evul Mediu. Era atunci, pe acest loc, un stejar în care un localnic a agățat, într-o zi, o statuie a Sfintei Fecioare Maria. Mulți trecători se opreau și se rugau văzând această mică statuie agățată în copac. 

Într-o zi, un tânăr păstor a furat statueta, dar ajuns acasă paralizează și cere stăpânului său să ducă statueta înapoi pentru a-și recăpăta sănătatea. Așa se și întâmplă, în momentul în care statuia Fecioarei Maria este pusă la locul ei, tânarul este vindecat. 

Mai târziu se construiește aici o capelă din lemn, apoi una din piatră, până când Arhiducele Albert și soția sa Isabela iniția un proiect de sanctuar octogonal care se găsește și astăzi. Bazilica a fost consacrată în anul 1627, statuia Fecioarei Maria a fost așezată pe altarul principal și este un loc important de pelerinaj mai ales în ziua de 2 noiembrie, ziua celor adormiți

La Sfânta Liturghie am aprins și noi o lumânare pentru cei întorși la Tatăl ceresc, iar apoi am plecat spre Averbode, mănăstirea de călugări Norbertini, un alt loc de înaltă spiritualitate în Belgia de nord. 

Pe lângă viața monahală, calugării fabrica brânza și bere (tradiție foarte veche și cunoscutăîn Belgia). Am profitat și noi de aceste bunătăți de o calitate și excelență cum numai în Belgia se poate găsi. 

În orașul Diest, în « béguinage »,  am avut plăcerea de a descoperi un alt meșteșug al localnicilor, fabricarea manuală a dantelei.

Înainte de rugăciunea de încheiere a pelerinajului în Biserica Sfântul Sulpiciu și întoarcerea spre  casă, am vizitat casa natală a Sfântului Jean Berchmans, canonizat în anul 1888 de către papa Leon al XIII. 

Ceea ce a fost important este că am reușit să ieșim împreună din al nostru cotidian, pentru a petrece un moment foarte plăcut în rugăciune, comuniune și degustare de produse locale atât de ancorate în cultura acestei tari. 

 

M. Iacob, corespondent e-communio.ro