Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

VIDEO: interviu cu Jean Sevillia

 
VIDEO: interviu cu Jean Sevillia
  • 14 Apr 2014
  • 3829
Jean Sevillia este jurnalist, redactor sef adjunct la Le Figaro, si istoric. Este catolic practicant si un om cu vederi de dreapta. Volumele sale, trei dintre ele publicate si in romaneste, s-au bucurat de un foarte bun succes de public de-a lungul anilor. Sunt carti ce prezinta absurditatea pretentiilor doctrinei “corectitudinii politice” si denudeaza impostura etica, fatarnicia intelectuala ce deriva din aceasta doctrina.  Mai jos, veti gasi cateva dintre opiniile sale despre soarta Europei si a Frantei in viitorul apropiat.



Ideile principale ale discutiei:

-        Un om lipsit de simt istoric este un om care si-a pierdut radacinile. Relatia cu trecutul este esentiala pentru constructia viitorului, fara ca prin aceasta sa fim prizonieri ai trecutului.

-        Radacinile crestine ale Europei. Societatile, pana in secolul al XVIII-lea, erau impregnate de crestinism, crestinism care a intemeiat Europa. Apare apoi o miscare larga care de la Revolutia Franceza pana la comunism incearca sa alunge crestinismul din Europa si sa faca din om creatorul propriei scari de valori.

-         Din 1970 incoace, asistam la o reducere a influentei crestinismului in Europa. Dar, in mod contradictoriu, asistem si la o renastere a  crestinismului.  E de amintit aici Ziua Mondiala a Tineretului, initiata de Papa Ioan Paul al II-lea, care reuneste sute de mii de tineri in fiecare an, tineri care nu sunt deloc rusinati ca sunt crestini.

-        Despre Evangelii Gaudium, Bucuria Evanghelizării ( Nota red. – Acest document din 2013 a fost mult comentat ca indicand o orientare de „stanga” a, pe atunci, noului papa)  Nu este vorba de o preluare a ideilor stangii de catre Papa Francisc I. Neincrederea in puterea banului exista in Evanghelie, Biserica a considerat intotdeauna banul doar un mijloc, nu un scop. Toti papii din perioada moderna au scris enciclice in care au indemnat la grija pentru cei saraci. Cine, in mass-media, ii pune in opozitie pe Papa Benedict al XVI-lea cu Papa Francisc este in eroare. As putea sa dau un exemplu, acum cativa ani a fost un cutremur violent in Italia. Papa Benedict al XVI-lea a donat intrega suma pe care o avea la dispozitia sa victimelor – nici o televiziune nu a vorbit de acest gest. Opozitia dintre Papa Benedict al XVI-lea ca fiind de dreapta si Papa Francisc ca fiind de stanga este falsa.

-         Ucraina. Politicienii francezi cunosc putin problemele centrului si estului Europei, tind sa aplice scheme simple, apararea drepturilor omului si apararea democratiei, cand, de fapt, exista fracturi geopolitice si istorice mult mai profunde. Ucraina a fost intotdeauna o tara de frontiera, cuprinzand doua identitati.

-        Presedintele Putin practica o politica de forta si ii cunoaste bine pe politicienii europeni, le stie si punctele tari si slabiciunile. Stie sa ii joace cu abilitate.

-        Europa este o idee frumoasa dar are mari dificultati sa existe. Realitatile arata ca Europa nu este unita. Astazi Germania pare sa dirijeze Europa.

-        Franta traverseaza o criza economica foarte grava. Cele doua mari natiuni care au intemeiat Europa au fost Franta si Germania. Acum, intre ele se casca o prapastie. In veme ce Germania o duce foarte bine economic, Franta are mari dificultati. Problema este sa nu existe o ruptura radicala.

-        Majoritatea francezilor nu mai au o azi sensibilitate orientata spre stanga, asteapta decizii politice autentice, decizii la nivel de stat.  Aceasta nu inseamna ca francezii ar avea o mare incredere in partidele de dreapta. Rezultatul acestei neincrederi este absenteismul electoral, de fapt e vorba de o neincredere a populatiei in raport cu politica in general. Iar Frontul National beneficiaza de aceasta situatie.

-        Ii admir pe Angela Merkel si pe David Cameron, dar intrebarea care se pune este aceea daca interesele Europei se confunda cu cele ale Marii Britanii si ale Germaniei.


Sursa:www.contributors.ro