Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cardinalul Turkson: Cine îi îngrijeşte pe bolnavi îşi oferă mâinile milostivirii lui Dumnezeu

 
Cardinalul Turkson: Cine îi îngrijeşte pe bolnavi îşi oferă mâinile milostivirii lui Dumnezeu
  • 15 Feb 2022
  • 1401

de Adriana Masotti

Anul acesta, cardinalul Peter K. A. Turkson a prezidat în Bazilica "Sfântul Petru" celebrarea Liturghiei pentru a XXX-a Zi Mondială a Bolnavului cu tema "Fiţi milostivi pentru Tatăl vostru este milostiv". Ziua se celebrează în amintirea apariţiei Sfintei Fecioare Maria la Lourdes care, afirmă cardinalul în omilie, a dăruit lumii un "semn al milostivirii lui Dumnezeu care însoţeşte omenirea suferindă pe drumul vieţii".

"A ne lăsa atraşi şi conduşi de logica milostivirii lui Dumnezeu - afirmă cardinalul - înseamnă a ne întoarcere la inima alegerii creştine". Experimentând milostivirea Domnului învăţăm să avem milostivire. Cardinalul face referinţă la prima lectură luată din Cartea profetului Isaia unde mângâierea lui Dumnezeu se aseamănă cu aceea a unei mame: "După cum o mamă mângâie un copil aşa vă voi mângâia eu". Cardinalul Turkson afirmă că mângâierea şi a mângâia înseamnă "a încuraja, a îndemna, a provoca bucurie". "Mângâierea - continuă Turkson - este slujirea adusă persoanelor, în care mângâietorul oferă darul propriei prezenţe celui care în acel moment trăieşte o situaţie de fragilitate", primind în el sentimentele sale. Şi face asta luând inspiraţie şi forţa de la acel Dumnezeu care în istorie s-a făcut mereu aproapele omenirii, devenind astfel şi martor" al lucrărilor lui Dumnezeu făcute în viaţa celor care sunt ai săi".

Tema mărturiei iubirii lui Dumnezeu primite, care îi face pe alţii să spere să primească la fel, duce la textul din Evanghelia de astăzi în care se relatează întâlnirea dintre Maria şi verişoara Elisabeta după vestea îngerului Gabriel. Îngerul îi vestise Fecioarei şi zămislirea Elisabetei "ca dovadă şi mărturie a puterii lui Dumnezeu", deja activă în Maria însăşi. Vizita la Elisabeta exprimă caritatea Mariei faţă de ruda în vârstă, dar este pentru Maria şi o confirmare a cuvintelor îngerului. "Elisabeta a fost deci o martoră pentru Maria - afirmă cardinalul Turkson -: ceea ce Dumnezeu a făcut pentru Elisabeta, acum El o face pentru Maria şi Maria îl elogiază pe Domnul în cântarea sa Magnificat".

Din neam în neam rămâne milostivirea lui Dumnezeu, aminteşte cardinalul, şi noi o celebrăm în această dimineaţă, aşa ca peste tot când păstorii şi credincioşii "invocă numele Domnului pentru a-i unge pe cei infirmi şi pe bolnavi". Astfel în spitale, în casele pentru bătrâni, în sanatorii şi în toate locurile unde se îngrijesc persoanele mai fragile. În aceste locuri, a fi milostivi "capătă o semnificaţie deosebită pentru toţi lucrătorii sanitari", cărora Papa Francisc le acordă atâta atenţie şi cărora le aminteşte: "Mâinile voastre care ating carnea suferindă a lui Cristos pot să fie semn al mâinilor milostive ale Tatălui". Milostivirea este balsam de viaţă, mai spune cardinalul, şi graţie Spiritului Sfânt noi putem deveni "balsamuri de viaţă pentru alţii". Şi încheie invitând iar să privim la Lourdes "unde în vindecarea infirmităţilor şi a bolilor trupului Sfânta Fecioară Maria îi face pe oameni să preguste mântuirea pe care o dăruieşte Fiul său!".

(După Vatican News, 11 februarie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 

 



Sursa:ercis.ro