Mons. Jacek Pyl, Episcop auxiliar de Odessa-Simferopol, a descris pentru AED situația actuală din Crimeea:
"Comunicăm doar prin telefon sau e-mail. Chiar și pachetele cu ajutoare sunt reținute la frontieră."
În ciuda resurselor limitate, Biserica Catolică, care are doar 2.000 de credincioși, se ocupă de multe familii în dificultate. După referendumul prin care Crimeea a fost integrată Rusiei, băncile ucrainene au fost închise în scopul de a crea un vid pentru băncile din Federația Rusă. Moneda rusă abia este pusă în circulție; în perioada de tranziție oamenii nu au acces la conturile bancare și nu au primit salariile sau pensiile.
"Încercăm să răspundem la această situație de urgență distribuind alimente și medicamente, în special în sânul familiilor numeroase. Ajutăm, de asemenea, credincioșii greci-ortodocși care participă la serviciile noastre religioase, deoarece toți preoții lor au plecat din Crimeea."
Se pare că guvernul de la Moscova vrea să introducă vize pentru ucrainenii care nu sunt originari din Crimeea. Ori, foarte mulți clerici care lucrează în Eparhia de Odessa-Simferopol sunt de naționalitate poloneză și se bucurau de un permis de lungă ședere eliberată de guvernul ucrainean. În plus, Crimeea a anulat toate negocierile ce s-au purtat de ani buni cu Kievul privind restituirea proprietăților bisericești confiscate în timpul epocii sovietice.
Traducere: ACC
Sursa:lesalonbeige.blogs.com