Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Isus, Maria și Iosif, comoara cea mai de preț a Bisericii: papa Francisc, la audiența generală

 
Isus, Maria și Iosif, comoara cea mai de preț a Bisericii: papa Francisc, la audiența generală
  • 17 Feb 2022
  • 1095

”Sfântul Iosif, patronul Bisericii catolice” a fost tema ultimei cateheze pe care papa Francisc a dedicat-o în ultimele săptămâni tatălui purtător de grijă al lui Isus. La saluturile finale, papa a amintit recenta asasinare a tânărului preot Richard, în R. D. Congo, după ce a celebrat Sfânta Liturghie.

La cateheza audienței generale de miercuri, 16 februarie 2022, papa Francisc a vorbit despre ”Sfântul Iosif, patronul Bisericii catolice”. Fiind ultima cateheză dedicată Sfântului Iosif, pontiful a subliniat că această serie își propune să fie complementare la scrisoarea sa apostolică ”Patris corde”, publicată la 150 de ani de la proclamarea Sfântului Iosif ca ”Patron al Bisericii Catolice” de către Fericitul Pius al IX-lea.

Pentru o cheie de lectură a acestui titlu, papa a făcut referință la Sfintele Evanghelii, unde, la sfârșitul fiecărui moment în care Iosif este părtaș, găsim scris că el i-a luat la sine pe Copil și pe mama lui, făcând ceea ce Dumnezeu îi poruncise (cf. Matei 1,24; 2,14.21). Dacă Isus și Maria sunt ”tezaurul cel mai prețios al credinței noastre”, se poate spune că Isus, Maria și Iosif sunt, într-un anumit sens, ”nucleul primordial al Bisericii”. ”Dumnezeu a avut încredere în Iosif, cum făcut Maria, care a găsit în el soțul care a iubit-o și respectat-o, care a avut întotdeauna grijă de ea și de Copil. În acest sens, Sfântul Iosif nu poate să nu fie Custodele Bisericii, pentru că Biserica este prelungirea Trupului lui Cristos în istorie și, în același timp, în maternitatea Bisericii este adumbrită maternitatea Mariei. Continuând să ocrotească Biserica, Iosif continuă să ocrotească pe Copil și pe mama sa, după cum și noi, iubind Biserica, continuăm să iubim Copilul și pe mama sa”.
Papa Francisc: ”În zilele noastre e ceva obișnuit, de toate zilele, a critica Biserica, a-i sublinia incoerențele – și sunt multe – a-i sublinia păcatele, care în realitate sunt incoerențele noastre, sunt păcatele noastre, pentru că dintotdeauna Biserica este un popor de păcătoși care se întâlnesc cu milostivirea lui Dumnezeu. Să ne întrebăm dacă, în adâncul inimii, noi iubim Biserica așa cum e: Popor al lui Dumnezeu pe cale, cu multe limite, dar cu o dorință atât de mare de a-L sluji și a-L iubi pe Dumnezeu. Într-adevăr, numai iubirea ne face capabili să spunem pe deplin adevărul, de o manieră neparțială; să spunem ceea ce nu merge, dar să recunoaștem deopotrivă tot binele și sfințenia care sunt prezente în Biserică, începând chiar de la Isus și de la Maria”.

Papa a încurajat la a cere mijlocirea Sfântului Iosif în momentele mai grele din viața noastră și a comunităților noastre. ”Acolo unde erorile noastre devin scandal, să-i cerem Sfântului Iosif curajul de a face adevărul, de a cere iertare și de a începe din nou cu umilință. Acolo unde persecuția împiedică vestirea Evangheliei, să-i cerem Sfântului Iosif tăria și răbdarea de a suporta asupririle și suferințele din iubire față de Evanghelie. Acolo unde mijloacele materiale și umane sunt puține și ne fac să simțim sărăcia, mai ales când suntem chemați să-i slujim pe cei din urmă, pe cei lipsiți de apărare, pe orfani, bolnavi, rebutații societății, să ne rugăm Sfântului Iosif ca să fie pentru noi o Providență”.

La încheierea catehezei, romanii și pelerinii prezenți au primit o iconiță cu Sfântul Iosif, având pe verso rugăciunea de la finalul scrisorii apostolice ”Patris corde”: ”Bucură-te, păzitorul Răscumpărătorului și mirele Fecioarei Maria! Dumnezeu L-a încredințat ție pe Fiul său, Maria și-a pus încrederea în tine, cu tine Cristos a devenit om. O, Fericite Iosife, arată-te tată și pentru noi și călăuzește-ne pe drumul vieții! Dobândește-ne har, milostivire și curaj și apără-ne de tot răul. Amin!”.

La saluturile finale, pontiful a menționat preoții din dieceza italiană de Vicenza și seminariștii din dieceza de Adria-Rovigo. Un salut special, în fine, dedicat tânărului preot din R. D. Congo, Richard Masivi Kasereka, din Ordinul Clericilor Regulari Minori, asasinat pe 2 februarie după ce a celebrat Sfânta Liturghie cu ocazia Zilei pentru Viața Consacrată. ”Moartea părintelui Richard, victimă a unei violențe nejustificabile și deplorabile”, a spus papa în salutul său, ”să nu descurajeze rudele sale, familia sa religioasă și întreaga comunitate creștină din această Națiune de a fi vestitori și mărturisitori de bunătate și de fraternitate, în ciuda greutăților, imitând exemplul lui Isus, Bunul Păstor”.

Nelipsit, la final, salutul adresat bătrânilor, bolnavilor, tinerilor și soților recent căsătoriți. ”În lumea care continuă să fie sfâșiată de contraste profunde și aparent nevindecabile, bolnave, fiecare dintre voi să fie, în partea care-i revine, un semn de reconciliere care își adâncește rădăcinile în Cuvântul Evangheliei”.

Audiența generală s-a încheiat cu rugăciunea ”Tatăl Nostru” în limba latină, urmată de binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă



Sursa:vaticannews.va/ro