Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Prima celebrare liturgică din 2022 în Catedrala episcopală „Schimbarea la Față”

 
Prima celebrare liturgică din 2022 în Catedrala episcopală „Schimbarea la Față”
  • 04 Ian 2022
  • 1629

Cuvânt de învățătură al Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, la prima celebrare liturgică din 2022 în Catedrala episcopală „Schimbarea la Față” 

Ziua de 2 ianuarie 2022 în calendarul liturgic este trecută ca fiind „Duminica dinaintea Botezului Domnului”. În această zi, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a celebrat cea dintâi Sfântă Liturghie arhierească din noul an calendaristic în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca. Între preoții concelebranți i-a avut alături pe pr. Traian Radu Coste-Deak, Vicar judecătoresc; pr. Daniel Avram, director al Biroului de Comunicații Sociale din cadrul Episcopiei de Cluj-Gherla; pr. Anton Crișan; iar între diaconii prezenți la celebrare pe dc. Marius Cîmpean, cancelar eparhial. Credincioșii au venit în număr mare la Catedrală – semn bun de an nou, de deschidere spre rugăciune și credință, de nou început și în trăirea creștină și acum, la schimbarea filei la cel de-al 2022-lea an, numărat de calendar, după Nașterea Domnului Isus Cristos.

Preasfinția Sa Claudiu a început cuvântul de învățătură din cadrul celebrării liturgice cu observația: „Perioada pe care o trăim și lecturile pe care le-am ascultat (2Timotei 4,5-8 și Marcu 1,1-8) ne vorbesc despre un sfârșit și un început: un an s-a sfârșit, un nou an începe. Lectura Apostolului ne vorbește despre felul în care Sf. Apostol Pavel se pregătește să își încheie misiunea pe acest pământ pentru a intra în Împărăția Cerurilor. Evanghelia ne vorbește despre un început: «Începutul Evangheliei lui Isus Cristos». Este semnul sub care trăim în aceste zile”. Dar, dincolo de partea cronologică a acestei realități, „este necesar a pătrunde și în realitatea spirituală a sfârșitului și a începutului”. Preasfinția Sa Claudiu a invitat la conștientizarea faptului că, în urmă cu un an, aceeași lectură a Apostolului (2Timotei 4,5-8) a ascultat-o și Preasfințitul Florentin Crihălmeanu „și, foarte probabil, cuvintele «Lupta cea bună m-am luptat… credința am păstrat-o…», au răsunat pentru el cu totul aparte și răsună pentru noi, astăzi, într-un mod cu totul aparte”.

„Sfântul Apostol Pavel și Evanghelia încearcă să ne spună că noi, în fiecare clipă trăim pe acest pământ, dar nu aparținem acestui pământ.” Prin meditarea lecturilor liturgice ale zilei, prin cele evocate, Preasfinția Sa Claudiu a invitat la detașarea de „realitățile trecătoare” ale acestei lumi, la conștientizarea faptului că „suntem fiii lui Dumnezeu”. „Prin Cristos suntem deja mântuiți, dar nu încă; suntem deja fiii Împărăției, dar nu încă. Și atunci, Evanghelia ne invită să pătrundem în acest mister creștin și să privim realitatea și lumea în care trăim cu ochi noi”. Ca urmare, „să ne aducem aminte că totul este un început: «Începutul Evangheliei lui Isus Cristos»”. Iar acest lucru este posibil astfel: „Când cuvântul Evangheliei ajunge în urechile noastre, totul reîncepe, devenim făpturi noi. Și ori de câte ori lăsăm cuvântul Evangheliei să pătrundă în inimile noastre, totul se reînnoiește. Suntem în fața unei noi creații: «La început a făcut Dumnezeu cerul și pământul», iar acesta este «Începutul Evangheliei lui Isus Cristos».”

Episcopul de Cluj-Gherla a chemat credincioșii să se îndrepte spre Fiul lui Dumnezeu – nu spre un Dumnezeu pe care ni-l imaginăm, care să corespundă așteptărilor noastre, ci spre adevăratul Cristos: „Noi suntem chemați să ne convertim inimile și sufletele înspre acest Cristos, înspre acest nou început. Și nu este doar un «trimis», este Fiul lui Dumnezeu, Cel care poate cu adevărat să ne mântuiască”. A pus întrebarea: „Dar ce legătură are cu mine acest nou început? Citesc despre el, aud că e extraordinar, dar ce legătură are cu viața noastră?” A oferit și răspunsul: „De fapt, aici este miza Cuvântului lui Dumnezeu. Evanghelia este cu adevărat veste bună, mântuitoare, adusă de Isus Cristos Fiul lui Dumnezeu, dacă începe în viața noastră, dacă-i deschidem larg porțile sufletelor noastre și dacă lăsăm cuvântul pe care-l ascultăm să producă în sufletele noastre un nou început; dacă decidem să ne schimbăm viața, acum și aici”. Iar „acest început de an poate să fie un început de viață nouă: adică o viață în care dăm prioritate lui Dumnezeu, bucuriei, fericirii, pentru că bucuria și fericirea de la Dumnezeu ne pregătesc pentru viața veșnică”.

Preasfinția Sa Claudiu a oferit, ca în multe alte dăți, exemplul Maicii Sfinte care „la Buna Vestire, a răspuns Arhanghelului Gabriel: «Fie mie după cuvântul tău!», și în acest moment Cuvântul se face Trup în Maica Sfântă. În mod similar, în mod spiritual așa se întâmplă și cu noi atunci când ascultăm cuvântul lui Dumnezeu, (…) atunci cuvântul se întrupează și noi devenim «veste bună». Atunci ne pătrunde bucuria Evangheliei: ea pătrunde în familiile noastre, în viața noastră, în societatea, în lumea în care trăim”. Dar pentru ca acest nou început să fie cu putință, există o condiție: „Doar atunci [Evanghelia lui Cristos] este «vestea cea bună» când începe în viața mea; dacă începe în viața mea, pot să dau mărturie despre această bucurie. Pot să dau mărturie doar dacă o trăiesc, nu pot vorbi din cărți!”. Așadar trebuie să trăim viața creștină, „să simțim cât de frumoasă este, cât de mare e bucuria prezenței lui Dumnezeu în viața noastră”. Credincioșii au fost invitați cu insistență, prin mesajul Ierarhului, la a-și deschide cât mai mult inimile, viața, bucuriei lui Dumnezeu, pentru a trăi cu adevărat această viață „ca și cum nu am aparține ei, pregătindu-ne pentru viața cea adevărată”.

Fragmentul evanghelic al duminicii evocă figura Sf. Ioan Botezătorul, care iese la Iordan pentru a boteza (cf. Marcu 1,1-8). Preasfinția Sa Claudiu a explicat: „Iordanul delimitează deșertul de Țara Sfântă. Prin Iordan intră în Țara Sfântă poporul care se întoarce din exilul Egiptului. Iordanul marchează diferența, distanța dintre deșert și Țara Făgăduită. De aceea Ioan iese la Iordan, fiindcă toți aceia care trec prin Iordan, prin botezul lui Ioan, trec din nou în Țara Sfântă în mod spiritual, în mod simbolic. Așa facem și noi, ori de câte ori intrăm aici (în biserică) suntem în Țara Sfântă; ori de câte ori primim iertarea păcatelor, reintrăm în Țara Sfântă; reîncepe în noi Evanghelia lui Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu. Este un mister atât de mare pe care merită să-l aprofundăm. Merită să dăruim timp lui Dumnezeu pentru a ne lăsa iluminați de acest mister, pentru a învăța cum să trăim în bucurie și în pace în această lume, chiar în mijlocul încercărilor pe care le avem”.

Episcopul de Cluj-Gherla a încredințat: „Evanghelia ne dă o bucurie și o pace dincolo de toate suferințele pe care le avem; doar Dumnezeu poate face acest lucru. De aceea Isus, după Înviere, spune tuturor: «Bucurați-vă! Pace vouă! Nu vă temeți». Să ne bucurăm fiindcă Evanghelia nu mai este în afara noastră, ci în interiorul nostru. Evanghelia lui Isus Cristos este parte a vieții noastre, noi trăim deja bucuria și pacea care ne așteaptă, împlinită, în viața veșnică. Acesta este cu adevărat un nou început. Și aceasta înseamnă să lăsăm la o parte trecutul – nu doar anul care a trecut, ci și viața noastră care a trecut – și să facem întotdeauna un pas înspre un nou început: «Începutul Evangheliei lui Isus Cristos» în viața noastră. La mulți și sfinți ani!”

 



Sursa:eparhiaclujgherla.ro