Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Conferința online: Gheorghe Șincai (1754-1816) - 205 ani de la trecerea la cele veșnice

 
Conferința online: Gheorghe Șincai (1754-1816) - 205 ani de la trecerea la cele veșnice
  • 25 Noi 2021
  • 1282

Miercuri, 24 noiembrie 2021, începând cu ora 20,00,  a fost evocată figura lui Gheorghe Șincai, corifeu al Școlii Ardelene, printr-un eveniment academic desfășurat în modalitate online,  la 205 ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Evenimentul a fost organizat de Mitropolia Română Unită cu Roma Greco – Catolică din Blaj și de Seminarul Major Arhiepiscopal „Buna Vestire” din Blaj, în colaborare cu Facultatea de Teologie Greco – Catolică, departamentul Blaj din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj – Napoca, fiind moderat de Pr. Prof.  Călin – Daniel Pațulea.

Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba – Iulia și Făgăraș a rostit cuvântul de deschidere al conferinței, în cadrul căruia a mulțumit în numele Întâistătătorului Bisericii Greco–Catolice din România, Preafericirea Sa Cardinal Lucian Mureșan, celor care s-au trudit pentru a cinsti memoria vrednicului cărturar transilvănean.

A urmat expunerea Părintelui Toader Dulău, preot paroh în satul natal al lui Gheorghe Șincai, Râciu. În calitate de inițiator al demersului de aducere a rămășițelor pământești ale corifeului și înhumarea lor în satul natal, Părintele Dulău a prezentat parcursul întoarcerii acasă a osemintelor cărturarului greco–catolic mureșean.

Expunerea Doamnei Ana Maria Roman Negoi, Cercetător dr. în Departamentul de Istorie, Arheologie și Muzeologie, Facultatea de Istorie și Filologie, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, intitulată Gheorghe Șincai, un Om al Luminilor, a surprins esența Școlii Ardelene, analizând figura și importanța corifeului Șincai din perspectiva istorico – culturală a spațiului românesc din secolul al XVIII-lea.

Corifeii Şcolii Ardelene s-au impus în istoria şi cultura românească a secolului al XVIII-lea, ca o generaţie simbol care a realizat, nu doar pasul decisiv spre modernitate, ci şi deschiderea şi integrarea acestor domenii în marile sisteme ideatice ale Europei Luminilor. Reprezentanţi ai istoriografiei române şi străine s-au apropiat constant de această generaţie, încercând investigarea şi surprinderea, până la detaliu, a aspectelor şi realizărilor de care Şcoala Ardeleană şi-a legat numele, de la scrisul istoric până la mişcarea naţională, de la controversele teologice ale vremii până la efortul comun de popularizare a ştiinţei şi răspândire a luminii cunoaşterii.

 

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

 



Sursa:bisericaromanaunita.ro