Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Roma: Celebrare arhierească cu ocazia Zilei Mondiale a Misiunilor

 
Roma: Celebrare arhierească cu ocazia Zilei Mondiale a Misiunilor
  • 25 Oct 2021
  • 1299

Preasfinția Sa Cristian Crișan, Vizitator Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa occidentală și Rector al bisericii San Salvatore alle Coppelle, a fost prezent duminică 24 octombrie 2021, în mijlocul comunității greco-catolice românești din Roma, cu ocazia Zilei Mondiale a Misiunilor.

Episcopul Cristian a celebrat Sfânta Liturghie în biserica „San Salvatore alle Coppelle” împreună cu Excelența Sa Benoni Ambăruș, numit de Sfântul Părinte Papa Francisc episcop auxiliar în dieceza Romei, cu delegare pentru activitatea caritabilă, fiind de asemenea prezenți în jurul mesei Sfântului Altar mai mulți preoți catolici de rit latin și bizantin, printre care Don Giovanni de Robertis, director general al Fundației Migrantes; Mons. Pierpaolo Felicolo, directorul Biroului Migrantes din Dieceza de Roma; Mons. Paul Butnaru din partea Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun; Pr. Isidor Iacovici, capelanul Misiunii românilor de rit latin din Roma; Pr. Gabriel Buboi, Rectorul Colegiului Pontifical Pio Romeno. La această sărbătoare a românilor din Cetatea Eternă au fost prezenți Ambasadorul României în Italia, Excelența Sa Domnul George Bologan și din partea Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta, Excelența Sa Doamna Adina Lovin.

Cuvântul de învățătură la Evanghelia Duminicii a 23-a după Cincizecime (eliberarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor) a fost ținut de Excelența Sa Benoni Ambăruș, episcop auxiliar în dieceza Romei. În predica sa, Episcopul Benoni a vorbit despre binele pe care ni-l face Isus și despre speranța pe care o aduce în viețile noastre. Fiecare dintre noi putem fi eliberați de orice fel de rău, spiritual și material:

„Demonizatul îl roagă pe Isus să nu-l alunge de acolo, dar nu omul vorbește, ci răul din el își exprimă dorința asta. Isus, dorind să știe ce nume are răul care-l poseda, îl intreabă: Cine ești? Nu poți fi eliberat dacă nu-i pronunți numele răului din tine. Această Evanghelie ne hrănește cu binele făcut de Isus acelui om și ne învigorează speranța că putem fiecare fi eliberați de orice fel de rău, spiritual și material. Avem ocazia de a ne da seama că putem să fim sclavi ai răului, nu neaparat posedați de diavol, dar cu părticele ale sufletului nedeschise către Dumnezeu.”

La sfârșitul celebrării liturgice, Preasfinția Sa Cristian a mulțumit Domnului și celor prezenți pentru binecuvântarea de a fi împreună. Făcând referire la momentul arestării Fericiților episcopi martiri greco-catolici pe 28 octombrie 1948, Episcopul i-a prezentat ca „misionari ai credinței în epoca persecuției regimului comunist din României”. De asemenea, Preasfințitul Cristian a amintit prezența Papei Francisc în mod simbolic, folosind unul dintre potirele întrebuințate la Sfânta Liturghie pontificată de Sfântul Părinte pe Câmpia Libertății din Blaj. Acest potir a fost oferit comunității din Roma din partea Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan.

O mică recepție alături de credincioși și de invitați a încheiat această sărbătoare românească în Cetatea Eternă la Sediul Procuraturii siro-catolice pe lângă Sfântul Scaun, în vecinătatea bisericii alle Coppelle. Aici invitații au fost întâmpinați de Excelența Sa Flaviano Rami Al Kabalan, Vizitator apostolic pentru credincioșii siro-catolici din Europa.

Situată în inima Cetății Eterne, biserica „San Salvatore alle Coppelle” din Roma este locul în care, de mai bine de o sută de ani, se întâlnesc catolicii români de rit bizantin. Acest lăcaș de cult a fost încredințat Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, de către Sfântul Papă Pius al X-lea, prin Scrisoarea Apostolică „Universi episcopatus”, din 31 martie 1914. Pe 29 februarie 1920, biserica a fost reconsacrată de Fericitul episcop martir Valeriu Traian Frențiu.

Ajunsă la cea de-a 95-a ediție anuală, Ziua Mondială a Misiunilor are ca temă anul acesta cuvintele luate din cartea Faptele Apostolilor (4,20): „Nu putem să nu vorbim despre ceea ce am văzut și am auzit”. „Asemenea apostolilor și primilor creștini”, scrie Papa Francisc în Mesajul pentru această Zi specială, „și noi spunem cu toate puterile: Nu putem să nu vorbim despre ceea ce am văzut și am auzit”. Îndemnul la mărturie este, așadar, firul călăuzitor al Mesajului pontifical care se inspiră din Faptele Apostolilor, pe care Papa Francisc o consideră „cartea pe care discipolii misionari o țin mereu la îndemână”.

Biroul Arhieparhial de Presa

 



Sursa:bisericaromanaunita.ro