Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Ziua mondială a misiunilor în cifre și oameni. ”Secerișul este mare, dar lucrătorii sunt puțini”

 
Ziua mondială a misiunilor în cifre și oameni. ”Secerișul este mare, dar lucrătorii sunt puțini”
  • 22 Oct 2021
  • 1852

A avut loc la Roma joi, 21 octombrie 2021, o conferință de presă de prezentare a Zilei mondiale a misiunilor, pe care Biserica catolică o marchează duminica viitoare. Pentru această Zi specială, papa Francisc a transmis un important mesaj în care pune accentul pe mărturia personală a celor care l-au cunoscut pe Cristos și i-au permis să le schimbe viața. În contextul acestei nelipsite ocazii pastorale a lunii octombrie, vă prezentăm câteva date din statistica generală a Bisericii Catolice.

Biserica se pregătește să marcheze duminica viitoare Ziua mondială a misiunilor. În vederea acestei nelipsite întâlniri spirituale a lunii octombrie, Sala de Presă a Sfântului Scaun a organizat o conferință de presă joi, 21 octombrie, prin mijloacele digitale, jurnaliștii acreditați având la dispoziție posibilitatea conexiunii la transmisiunea directă în streaming YouTube Vatican News.

Ajunsă la cea de-a 95-a ediție anuală, Ziua mondială a misiunilor are ca temă anul acesta cuvintele luate din cartea Faptele Apostolilor (4,20): ”Nu putem să nu vorbim despre ceea ce am văzut și am auzit”. ”Asemenea apostolilor și primilor creștini”, scrie papa Francisc în Mesajul pentru această Zi specială, ”și noi spunem cu toate puterile: Nu putem să nu vorbim despre ceea ce am văzut și am auzit”. Îndemnul la mărturie este, așadar, firul călăuzitor al Mesajului care se inspiră din Faptele Apostolilor, o scriere biblică pe care papa Francisc o consideră  ”cartea pe care discipolii misionari o țin mereu la îndemână”.

La conferința de presă în streaming despre Ziua mondială a misiunilor au fost prezenți în Sala de Presă prefectul Congregației pentru evanghelizarea popoarelor, cardinalul Luis Antonio Tagle, și secretarul adjunct al Congregației, arhiepiscopul Giampietro Dal Toso, care este și președinte al Operelor Pontificale Misionare. De amintit că mons. Dal Toso a participat în luna septembrie la cea mai recentă reuniune plenară a Conferinței Episcopilor din România. Alături de sora Alessandra Dalpozzo, maica generală a congregației ”Surorile Franciscane Slujitoarele Mariei”, au stat la dispoziție pentru interviuri, în Sala de Presă, cei patru secretari ai Operelor Pontificale Misionare: sora Roberta Tremarelli, A.M.S.S., pentru Opera Pontificală a Copilăriei Misionare, pr. Tadeusz Jan Nowak, O.M.I., pentru Opera Pontificală ”Propaganda Fide”, pr. Guy Bognon, P.S.S., pentru Opera Pontificală ”Sfântul Apostol Petru”, și pr. Dinh Anh Nhue Nguyen, O.F.M.Conv., pentru Uniunea Pontificală Misionară.

Vă prezentăm în continuare câteva date din statistica generală a Bisericii Catolice, puse la dispoziția presei de Agenția Fides, care a preluat Anuarul Statistic al Bisericii raportat la situația generală din 2019. La o populație mondială de 7,6 miliarde de oameni, numărul credincioșilor catolici a ajuns la 1.344.403.000, cu o creștere generală de 15,4 milioane față de anul precedent: creșterea cea mai mare s-a înregistrat în Africa, cu 8,3 milioane, iar scăderea cea mai semnificativă în Europa, cu 292.000 de credincioși catolici. În ansamblu, procentajul credincioșilor catolici a crescut față de anul precedent la 17,74% din populația mondială.

Circumscripțiile ecleziastice, precum diecezele, eparhiile, etc., au cunoscut o creștere de o singură unitate, ajungând la 3.026. Dintre acestea, 1.117 depind de Congregația pentru evanghelizarea popoarelor (517 în Africa, 483 în Asia, 71 în America și 46 în Oceania). Așa-numitele ”stațiuni misionare” cu un preot rezident erau la nivelul anului de referință 3.217, cu o creștere semnificativă în Africa (+138), în timp ce cele fără un preot rezident au ajuns la 131.407, după o scădere generală de 5.836 de unități.

Numărul total al episcopilor în lume a scăzut cu 13 prelați, ajungând la 5.364, cu o creștere ușoară a episcopilor diecezani și o reducere ușoară a episcopilor care provin din ordinele călugărești.

Numărul total al preoților în lume a crescut față de anul precedent cu 271 de unități, ajungând la 414.336. Încă o dată, se înregistrează o scădere consistentă a preoților în Europa, cu 2.608 preoți, și o creștere mare în Africa (1.649) și în Asia (1.989). O creștere constantă a cunoscut și numărul diaconilor permanenți, care la nivel global a ajuns la 48.238, din care aproape 650 aparțin unor ordine călugărești.

Călugării au cunoscut o scădere pentru al șaptelea an la rând, ajungând în anul de referință la 50.295 de unități, aceeași tendință de scădere observându-se și în rândul călugărițelor, care erau la timpul respectiv 630.099 de unități.

Numărul misionarilor laici în lume arată o creștere globală de peste 34.000 de unități, ajungând în total la 410.440 de unități, în timp ce s-a redus numărul cateheților, ajungând la 3.074.034 de unități.

În scădere, cu aproape 2.000, este și numărul seminariștilor studenți în lume, care trece ușor de cota 114.000 de unități, din care 68.609 sunt diecezani. Aceeași tendință se observă și în rândul seminariștilor elevi, care în total aproximativ 97.000.

Demne de atenție sunt, de asemenea, datele privind numărul instituțiilor de învățământ. În domeniul instrucțiunii și educației, Biserica catolică gestionează în întreaga lume aproape 73.000 de grădinițe (cu 7,5 milioane de copii), 99.000 de școli elementare (cu 35,1 milioane de elevi) și 50.000 de gimnazii (cu 19,3 milioane de elevi). La nivel liceal, Biserica oferă cursuri pentru 2,3 milioane de elevi, iar pentru cel universitar, pentru 3,8 milioane de studenți.

Relevante, în fine, datele privind instituțiile sanitare, de binefacere și asistență: 5.245 de spitale, aproape 15.000 de dispensare, 532 de leprozerii, 15.500 de case pentru bătrâni, bolnavi cronici și cu dizabilități, aproape 9.400 de orfelinate, 10.700 de grădinițe, 12.300 de cabinete de consiliere matrimonială, 3.200 de centre de educație și de reeducare socială, la care se adaugă 34.000 de instituții de altă categorie asistențială.

Cetatea Vaticanului - Adrian Dancă



Sursa:vaticannews.va/ro