Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Anunț: Vizită pastorală și hirotonire preoțească la Beclean

 
Anunț: Vizită pastorală și hirotonire preoțească la Beclean
  • 11 Sep 2021
  • 2054

La 12 septembrie 2021 – Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla se va afla în mijlocul comunității de credincioși din parohia greco-catolică Beclean. Sfânta Liturghie Arhierească va fi celebrată, de la ora 10.00, în biserica parohială "Sfinții Apostoli Petru și Pavel". În cadrul celebrării va fi hirotonit întru Sfânta Preoție diaconul Cosmin Ioan Moldovan, absolvent al Seminarului Teologic eparhial "Sf. Ioan Evanghelistul" din Cluj-Napoca.

Această parohie, păstorită din 1994 de pr. protopop Felician Neagoș, alături de care a venit mai târziu pr. Alin Cîndea, ca vicar parohial, este vie, tânără prin numărul mare de tineri participanți la viața Bisericii, fiind și o parohie cu o istorie de peste 300 de ani. Conform Șematismului Eparhiei de Cluj-Gherla din 1947, înainte de anul 1948 au existat la Beclean două biserici greco-catolice. O biserică purtând hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, edificată în 1806 și sfințită de către Episcopul Ioan Bob, de la Blaj. Cea de-a doua, biserica Buna Vestire, a fost binecuvântată de către Episcopul Iuliu Hossu, acum fericit al Bisericii Catolice, la 20 octombrie 1935, în cadrul unei celebrări despre care presa vremii consemnează că a fost "săvârșită cu mare fast" și a reunit "peste 10.000 de oameni veniți de pe întreg cuprinsul Eparhiei de Cluj-Gherla".

Vocația Bisericii Române Unite de a ctitorii școli și biserici spirituale – suflete înveșmântate în har -, a fost împlinită și în Becleanul de pe Someș prin păstori vrednici, al căror nume a rămas înscris între Părinții spirituali ai Bisericii de azi. Astfel, pr. protopop Vasile Silași (1834-1854) a înființat școala confesională din localitate; fiul său, pr. dr. Grigore Silași, al cărui nume îl poartă în prezent Școala Gimnazială din Beclean, s-a remarcat ca strălucită personalitate a vremii sale, publicist, filolog și folclorist, profesor universitar, membru de onoare al Academiei Române. Cărturarilor și dascălilor luminători de neam le-au urmat apoi, după 1948, mărturisitori ai credinței, preoți și credincioși care, în spirit de jertfă, au păstrat vie Biserica în catacombe.

Moștenirea lor spirituală a fost asumată, după ieșirea la lumină a Bisericii Greco-Catolice, de cei care au continuat drumul Bisericii Române Unite la Beclean. Între anii 1990-1996, parohia greco-catolică, reînființată, a desfășurat programul liturgic într-o capelă, în Casa de Cultură a orașului. În paralel s-a început construirea unei noi biserici care a devenit funcțională. Noua biserică, purtând hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, a fost sfințită, la 22 septembrie 2019, de către Episcopul de vie amintire, PS Florentin Crihălmeanu.

În această nouă Casă a lui Dumnezeu, în duminica de 12 septembrie 2021 va fi primit cu bucurie PS Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, pentru a se întâlni cu credincioșii, ca împreună să aducă laudă și mulțumire lui Dumnezeu la Sfânta Liturghie Arhierească. Totodată, la umbra Crucii lui Cristos și a jertfei înaintașilor, un nou preot va fi hirotonit, un nou secerător va fi trimis să împlinească lucrarea Domnului.



Sursa:eparhiaclujgherla.ro

Știri din aceeași categorie