În Duminica în care Biserica de rit bizantin a celebrat Sărbătoarea Rusaliilor, la 20 iunie 2021, parohia Mănăștur 1 Vest din Cluj-Napoca și-a serbat hramul. În biserica parohială “Coborârea Spiritului Sfânt” din cart. clujean Mănăștur a avut loc în această zi o sărbătoare a reînnoirii în bucurie, în harurile Spiritului Sfânt, iar semnul de viață nouă a fost faptul că, în cadrul Sfintei Liturghii celebrată de Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Claudiu, cu participarea și a Preasfinției Sale Mihai Frățilă, Episcop al Eparhiei “Sfântului Vasile cel Mare” din București, a preoților gazde: pr. Ovidiu Lăpuște paroh și pr. Mihai Kiss, vicar parohial, a mai multor preoți oaspeți, diaconi și credincioși ai acestei parohii, șase copilași au primit în mod solemn Prima Sfântă Împărtășanie.
PS Claudiu a adus cu sine și, la intrarea în procesiune în biserică a depus în fața altarului, relicvele Fericitului Episcop Iuliu Hossu. Revenit – în primăvara anului 2019 -, prin moaștele sale, la Cluj, în Episcopia care i-a fost dragă și din care a fost ridicat în 1948 spre a fi închis și martirizat, Fericitul Arhiereu Iuliu împlinește și acum, împreună cu Ierarhii de Cluj-Gherla ce îi sunt urmași, vizitele pastorale pe care le făcea neîncetat din Închisoarea Sighetului, sau din domiciliu obligatoriu, călătorind în mod spiritual prin Eparhia “scumpă sufletului său” pe care a călăuzit-o în credință. Trimite și acum binecuvântările cerești peste Biserica sa, în mod particular în această zi peste cei șase copilași care l-au primit pe Cristos.
În cadrul celebrării liturgice, copiii au făcut profesiunea de credință și au primit Trupul și Sângele Domnului având conștiința importanței întâlnirii cu totul speciale cu Dumnezeu, în viața lor. Ei s-au pregătit pentru acest moment începând din luna ianuarie a acestui an, împreună cu cateheții Radu și Oana Capan, fiind asistați de păstorii parohiei. În mod normal drumul de pregătire ar fi trebuit să înceapă în octombrie anul trecut, dar a fost întârziat din cauza pandemiei. Refrenul corului de tineri care a animat celebrarea a însoțit pașii micilor sărbătoriți spre Isus: “Pâine din Cer venită, pentru a noastră viață, cel care Te primește, nu va muri în veci”.
Preasfinția Sa Claudiu a vorbit despre semnificația Sărbătorii Rusaliilor, îndemnând la urmarea lui Cristos printr-o adevărată viață creștină. S-a referit la unitatea prin Cristos, prin credința creștină, o unitate izvorâtă din revărsarea Spiritului Sfânt la Rusalii. “Astăzi sunt neamuri diferite, care vorbesc limbi diferite, dar se înțeleg între ei toți cei care vorbesc limba iubirii”. Iar limba iubirii este “limba lui Dumnezeu, prin Spiritul Sfânt”. De aceea, Sărbătoarea Rusaliilor “este o sărbătoare care face ca toți să nu mai fim doar oameni adunați de un scop comun, să nu mai fim grupuri, asociații, chiar cu scopuri caritabile, bune, ci să fim Biserica lui Cristos, familia lui Cristos”. Pentru că, “ucenicii care după Învierea Domnului erau închiși în case, cu ușile ferecate, cu ușile sufletelor ferecate, în momentul în care Isus le apare și suflă asupra lor Spiritul Sfânt, toți se bucură, ușile se deschid, frica dispare și face loc bucuriei, încrederii. Așa se întâmplă și cu ucenicii pe care îi contemplăm, cei care stăruiau în rugăciune, împreună cu Maica Domnului, în Ierusalim: în momentul în care Spiritul Sfânt se coboară asupra lor, ei vorbesc liber, fără frică, vorbesc cu bucurie. Ei transmit o atât de mare bucurie încât o mulțime mare de oameni se convertește.”
Așadar, a continuat Ierarhul, “ce înseamnă puterea Spiritului Sfânt și de ce nu trebuie să păstrăm frica în sufletele noastre? Fiindcă suntem oameni liberi, nu prin puterile noastre ci fiindcă am fost eliberați prin darul Spiritului Sfânt și nu mai aparținem acestei lumi, noi trăim în această lume dar aparținem Împărăției Cerurilor”. Dar pentru a trăi cu adevărat această libertate a credinței, PS Claudiu a îndemnat la “o viață de comuniune, de prietenie cu Dumnezeu”, la a oferi timp lui Dumnezeu și a avea conștiința prezenței Sale neîncetate. Iar dacă această conștiință slăbește, este nevoie de revenirea “în sine”, asemenea fiului risipitor, la revenirea cu umilință în Casa Tatălui, în iubirea Tatălui: “Biserica ne cere să venim la sfintele locașe duminică de duminică, sărbătoare de sărbătoare, zi de zi dacă este posibil, pentru a nu uita identitatea noastră. Revenim în noi înșine aici (în biserică), ne aducem aminte cine suntem cu adevărat, ne aducem aminte de identitatea noastră.”
“Sărbătoarea de astăzi, iubiți credincioși, să fie un moment puternic, tare, mai ales când vom privi, în momentul cuminecării și la sfârșitul Liturghiei, la acești copii minunați care primesc pentru prima dată în mod solemn pe Mântuitorul, Trupul și Sângele lui Cristos. Și, privind la ei, să nu uităm de noi înșine, fiindcă Evanghelia ne cheamă să fim copii, să fim la fel ca ei, să îl primim cu aceeași simplitate, cu aceeași bucurie, cu aceeași emoție. Noi o facem de multe ori din obișnuință, primim Trupul și Sângele Domnului fără să ne gândim prea mult, ca și cum ar fi ceva obișnuit, dar, atunci când noi primim Trupul și Sângele Domnului, cu adevărat Dumnezeu este în inima noastră! Ce dar mare putem avea, aici, pe pământ sau în Cer!” Arătând spre copilași, Preasfinția Sa a spus: “Priviți la ei, întoarceți-vă, să ne întoarcem cu toții privind la ei, să avem convertire, pocăință. Cu toții trebuie să facem un drum de convertire, de întoarcere, zi de zi, fiindcă această lume ne trage încontinuu, ne îmbulzește încontinuu și, de aceea, cântăm la Sfânta Liturghie: ‘toată grija cea lumeasca de la noi să o lepădăm’. Aceasta trebuie să facem în Biserica noastră, aceasta trebuie să facem într-o sărbătoare atât de mare ca și aceea a Rusaliilor”, a îndemnat Episcopul.
PS Claudiu a rostit, la încheierea celebrării liturgice, o rugăciune în fața moaștelor Fericitului Episcop Iuliu Hossu. După Sfânta Liturghie, supravegheați de cateheții lor, cei șase copii și-au exprimat crezul creștin printr-o scurtă celebrare. A fost, cum a prezentat pr. Mihai Kiss, o celebrare “despre materia Sacramentului Sfintei Euharistii prin care au descoperit bogăția de imagini pe care le oferă pâinea și vinul, cele care prin consacrare devin Trupul și Sângele Domnului”. Copiii au adus în fața altarului daruri simbolice: boabe de grâu, viță de vie, grâu încolțit, rodul viei – strugurele, pâinea și vinul. Împreună cu PS Claudiu, prin scurte lecturi spirituale, rugăciune și cântec, au exprimat, totodată, însemnătatea intrării lor în comuniunea de iubire și slujire a lui Dumnezeu în Biserică și s-au angajat la o viață creștină. Preasfinția Sa a cerut, în rugăciune, lui Dumnezeu, să binecuvânteze pașii acestor copii, să le lumineze mințile, iar Preasfânta Fecioară Maria să îi păstreze sub sfânt acoperământul său mereu. Le-a înmânat apoi diplome de amintire de la Prima Sfântă Împărtășanie, în timp ce pr. Mihai Kiss le-a oferit și câte un mic dar din partea parohiei.
Pr. paroh Ovidiu Lăpuște a mulțumit, în încheiere, Preasfințitului Claudiu, de asemenea Preasfințitului Mihai, pentru prezența în mijlocul comunității din parohia Mănăștur 1 Vest, mulțumind tuturor celor prezenți pentru frumoasa comuniune și celebrare din zi de mare sărbătoare. Familiile au participat la o mică agapă la demisolul bisericii.