“Să îi permitem lui Isus să acționeze în viața noastră”
PS Claudiu în parohia “Bunavestire”, Cartierul Mărăști, Cluj-Napoca
“Este o bucurie pentru mine să cunosc realitatea din Eparhia de Cluj-Gherla, descoperind, pas cu pas, bogăția, diversitatea, parohiilor pe care am început să le vizitez”, a spus Preasfinția Sa Claudiu Duminică, 23 mai 2021, la celebrarea liturgică din biserica “Bunavestire” – cart. Mărăști, Cluj-Napoca. În această a IV-a Duminică după Paști, Preasfinția Sa a împlinit cea de-a patra vizită pastorală în calitate de Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. Cu bucurie, pr. Grigore Ciupe, administrator parohial și pr. Dan Nicula – care slujește aici ca preot misionar – l-au primit pe PS Claudiu în curtea bisericii (de pe str. Călan), locaș binecuvântat la 2 oct. 2016, de către Ierarhul de binecuvântată amintire, PS Florentin.
Sfânta Liturghie arhierească a fost celebrată în frumoasa biserică de către PS Claudiu, cu participarea Mons. Marius Cerghizan, vicar general, a mai multor preoți – pr. Grigore Ciupe, pr. Dan Nicula, pr. Florin Soboslai, pr. Ioan Andreica – și a credincioșilor parohiei “Bunavestire”. Răspunsurile liturgice au fost oferite de studenți și absolvenți ai Seminarului eparhial “Sf. Ioan Evanghelistul”. A fost salutată de către Ierarh prezența prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta, decanul Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babeș Bolyai, credincios greco-catolic, care în repetate rânduri a împărtășit, în cadrul unor evenimente organizate la nivel eparhial și nu numai, din luminile istoriei Bisericii Greco-Catolice; de asemenea, cea a ing. Tudor Dunca, președinte AGRU – București, marcant om politic (PNȚCD) în primii ani de după 1990 și apoi ambasador al României în Germania.
În cuvântul de învățătură, pornind de la fragmentul evanghelic despre vindecarea slăbănogului (Ioan 5,1-15), PS Claudiu a subliniat iubirea lui Isus, dragostea pe care fiecare creștin este chemat să o împărtășească fraților, pentru că “nu puterea, calitățile, inteligența, talentele noastre duc Biserica înainte, ci, ceea ce susține cu adevărat Biserica, ceea ce o face să crească, este doar îndurarea și iubirea lui Dumnezeu”. Preasfinția Sa a dat exemplul Sf. Petru, care “poate fi Cap al Bisericii fiindcă are încredere în puterea lui Dumnezeu, dincolo de slăbiciunile sale”. Pornind de la exemplul grăitor al “Apostolului neamurilor”, PS Claudiu a evidențiat că această zi – de 23 mai 2021 – este deosebit de importantă pentru Biserica Greco-Catolică fiindcă “Preafericitul Părinte Lucian, Întâistătătorul Bisericii noastre, împlinește 90 de ani. M-am bucurat să îl văd, în această dimineață, în Catedrala Sfânta Treime din Blaj, în Catedrala – mamă, Catedrala tuturor catedralelor noastre”.
Și a evocat o mărturie a Preafericirii Sale Lucian Card. Mureșan, care i-a rămas “întipărită în inimă”, în care Preafericirea Sa își reamintea momentul în care a primit titlul de Cardinal, în biserica “Sf. Petru” din Roma. Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea, fiindcă l-a văzut extrem de emoționat și cu lacrimi în ochi, l-a întrebat care este motivul acestei emoții. Preafericitul Părinte Lucian a răspuns: “Sfinte Părinte, cum să nu fiu emoționat, fiindcă, eu, în tinerețe am fost cioban și acum sunt Cardinal!” Papa Benedict a zâmbit și a spus: “Dar nu s-a schimbat absolut nimic, doar că ți-a crescut turma”. Este un exemplu care ne arată “cu câtă simplitate trebuie să privim viața cu Cristos”, așa cum a privit-o Sf. Petru, așa cum o privește PF Lucian, acea simplitate prin care Domnul este lăsat să intre și să acționeze în viața omului. Preasfinția Sa Claudiu a invitat credincioșii să mediteze la “această minunată aniversare, a întregii noastre Biserici” care reflectă împlinirea lucrării lui Cristos în viața Arhiepiscopului Major al BRU și, prin Preafericirea Sa, în întreaga Biserică Română Unită.
Preasfinția Sa a încredințat că Dumnezeu își împlinește și azi planul de mântuire prin viața fiecărui om, prin măsura disponibilității fiecăruia de a-i primi și împărtăși dragostea, iar singurul criteriu al judecății finale va fi acela al dragostei, al capacității de a face lucrurile, mari sau mici din timpul vieții, cu iubire de fii și frați, cu aceeași dragoste cu care Mântuitorul a ieșit în întâmpinarea bolnavului care, singur, nu se putea apropia de scăldătoare pentru a se vindeca. “Să nu uităm că suntem parte dintr-o minunată familie și că niciodată nu ne putem mântui singuri, ci doar împreună cu ceilalți, prin ceilalți”, a arătat Ierarhul, subliniind că avem o datorie, aceea de a-i permite lui Isus să acționeze în viața noastră, și prin viața noastră în viața Bisericii.
PS Claudiu a primit, la final, prin pr. Grigore Ciupe, mulțumirea și salutul comunității din Mărăști, “o parohie mică, dar inimoasă” și semnul mulțumirii și al bucuriei a fost o icoană reprezentând hramul acestei parohii, Buna Vestire. Primind acest dar ca pe o expresie a afecțiunii și a iubirii “pe care o sper, o simt și doresc să crească în continuare între noi”, Preasfinția Sa a mulțumit tuturor preoților care au fost prezenți, în mod special pr. Marius, Vicar general, a mulțumit credincioșilor pentru dragoste și primire și s-a încredințat rugăciunilor lor “pentru o misiune care este nouă, importantă, de multe ori dificilă. Unii pentru alții să ne rugăm și să ne simțim cu adevărat apropiați, frați și surori, familia lui Dumnezeu”, a încheiat Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla.