Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 8
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO: „Iter Europaeum” la biserica San Salvatore alle Coppelle din Roma

 
FOTO: „Iter Europaeum” la biserica San Salvatore alle Coppelle din Roma
  • 18 Mai 2021
  • 2228

Pentru a marca 50 de ani de relații diplomatice între Sfântul Scaun și instituțiile țărilor europene, proiectul cultural „Iter Europaeum”, lansat la Roma de delegația Uniunii Europene, a cuprins duminică 16 mai 2021 vizitarea bisericii Preasfântului Mântuitor, cu numele său italian „San Salvatore alle Coppelle”.

În această biserică din inima Cetății Eterne, catolicii români de rit bizantin se reunesc de mai bine de o sută de ani, locașul fiind încredințat de Sf. Papă Pius al X-lea Bisericii Române Unite prin Scrisoarea Apostolică „Universi episcopatus” din 31 martie 1914. Pe 29 februarie 1920 biserica a fost reconsacrată de fericitul episcop martir Valeriu Traian Frențiu. 

Pe lângă grupul de 25 de ambasadori țările Uniunii Europene, la eveniment au luat parte Mons. Pierpaolo Felicolo, director al Biroului Migrantes din dieceza de Roma, Mons. Ionuţ Strejac şi Mons. Paul Butnaru care activează în Secretariatul de Stat al Sfântului Scaun, Mons. Ioan Pop, membru al Consiliul Pontifical pentru Texte Legislative și Pr. Gabriel Buboi, rectorul Colegiului Pontifical „Pio Romeno”.

În deschiderea vizitei a luat cuvântul Excelența Sa Liviu Zăpârțan, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun. Discursul a fost centrat pe importanța Bisericii Greco-Catolice în contextul românesc și european. Relațiile dintre România și Sfântul Scaun își regăsesc începuturile în originea poporului român, fiindcă, precum a subliniat Excelența Sa, în numele tării noastre, România, se regăsește Roma, la fel cum românii se regăsesc fizic și sufletește în Cetatea Eternă.

Prezentarea istorică a bisericii „alle Coppelle", precum și o scurtă explicație asupra identității Bisericii Greco-Catolice și al caracterului ecumenic al acesteia au fost cuprinse în intervenția pr. vicerector Marian Bojor.

(GALERIE FOTO)

Cuvântul Mons. Pierpaolo Felicolo despre specificul comunităților străine a concluzionat întâlnirea. Favorizând întâlnirea între diferitele culturi, aceste comunități sunt primitoare și atente la nevoile celor lipsiți, favorizând integrarea și îmbogățindu-se reciproc.

Studenții Colegiului Pontifical „Pio Romeno” prezenți la eveniment au adus prin cânt mărire Domnului, încântându-i pe cei prezenți prin intonarea Troparului „Cristos a înviat” și al imnului „Cu noi este Dumnezeu”.