Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

„Bârfele sunt dăunătoare, chiar şi cuvintele pot ucide; să ne împăcăm cu fraţii noştri”

 
„Bârfele sunt dăunătoare, chiar şi cuvintele pot ucide; să ne împăcăm cu fraţii noştri”
  • 16 Feb 2014
  • 10232
 „Suntem chemaţi să ne împăcăm cu fraţii noştri mai înainte de a ne arăta devoţiunea noastră faţă de Domnul în rugăciune”: a spus Papa Francisc, duminică, la rugăciunea „Angelus”, în Piaţa Sfântul Petru, cu participarea a circa 50 de mii de credincioşi. Pornind de la evanghelia duminicii, din ritul roman sau latin, în care Isus îndeamnă la sinceritatea inimii în raportul cu Dumnezeu şi cu aproapele, Sfântul Părinte a subliniat că chiar şi cuvintele, bârfele au puterea de a-l ucide pe aproapele.

Predica lui Isus de pe munte (Matei 5-7) ne arată atitudinea sa faţă de Legea ebraică. Isus – a spus Papa Francisc – vrea să ducă la împlinire poruncile pe care Dumnezeu le-a dat prin intermediul lui Moise. Această împlinire, însă, cere o dreptate mai mare, o respectare mai autentică. Pontiful a pus în lumină învăţătura lui Isus despre porunca a cincea din Decalog: „să nu ucizi!”.

„Isus ne aminteşte că chiar şi cuvintele pot ucide! Când se spune despre cineva că are o limbă de şarpe, ce înseamnă aceasta? Înseamnă că cuvintele sale ucid! De aceea, nu doar că nu trebuie să atentăm la viaţa aproapelui, dar nici să revărsăm asupra lui veninul mâniei şi să-l lovim prin calomnie!”.

De aici, îndemnul Pontifului de a nu vorbi de rău, de a nu ceda la tentaţia bârfelor, pentru că şi acestea pot ucide, ucid bunul nume al persoanelor. „La început – a spus Papa – poate părea ceva plăcut, chiar distractiv, ca o bomboană. Dar în cele din urmă ne umple inima de amărăciune şi ne otrăveşte şi pe noi. Sunt convins – a reluat Pontiful – că dacă fiecare dintre noi şi-ar lua propunerea de a evita bârfele, în cele din urmă va deveni un sfânt”.

În Evanghelie, Isus le propune celor care îl urmează „desăvârşirea iubirii: o iubire a cărei unică măsură este de a fi fără măsură, de a merge dincolo de orice calcul”. „Iubirea faţă de aproapele este o atitudine atât de importantă încât Isus ajunge să spună că relaţia noastră cu Dumnezeu nu poate să fie sinceră dacă nu vrem să ne împăcăm cu aproapele”.

Isus, aşadar, nu dă importanţă doar „respectării disciplinare şi comportamentului exterior”, ci „merge la rădăcina Legii”, punând în relief „intenţia, aşadar, inima omului, de unde îşi trag originea faptele noastre bune sau rele”.

 „Pentru a obţine comportamente bune şi cinstite, nu sunt îndeajuns normele juridice, dar e nevoie de motivaţii profunde, expresie a unei înţelepciuni ascunse, Înţelepciunea lui Dumnezeu, care poate fi primită graţie Duhului Sfânt. Iar noi, prin credinţa în Cristos, ne putem deschide la lucrarea Spiritului, care ne face capabili să trăim iubirea dumnezeiască”.

După rugăciunea „Angelus”, papa Francisc a salutat grupurile de pelerini din Piaţa Sfântul Petru, printre care un numeros grup de credincioşi din R. Cehă, care şi-au însoţit episcopii în vizită „ad Limina” în aceste zile, un grup de pelerini spanioli, Mişcarea Tinerilor din Opera Sfântului Alois Guanella şi un grup de militari italieni.

Primiţi acum Binecuvântarea Apostolică a Papei Francisc, care ajunge prin mass-media la toţi cei care o primesc în spirit de credinţă.



Sursa:ro.radiovaticana.va