Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

UPDATE: Expoziție de artă și tradiție transilvăneană la Paris

 
UPDATE: Expoziție de artă și tradiție transilvăneană la Paris
  • 12 Feb 2014
  • 4862
Moștenirea creștină a Transilvaniei este o mărturie de netăgăduit a diversității culturilor și a evoluției spirituale”. Astfel, anunță Primăria Arondismentului al XVI-lea din Paris expoziția ”Artă și tradiție Greco-Catolică din Transilvanie: icoane pe sticlă” pe care o găzduiește în periada 14 februarie – 1 martie 2014.

Expoziția, deși nu are pretenția de a aprofunda arta icoanei, cu toată modestia, o prezintă așa cum a fost scrisă și ilustrată de creștinii din această regiune a Europei, din secolul al XVII-lea până în prezent: iubitori și artiști pasionați, fără a fi făcut faimoase școli de artă, în felul lor, au încercat să reproducă și să interpreteze divinitatea și umanitatea în viața lor de zi cu zi. Icoanele având în primul rând rolul de intermediar între Cer și oameni, între divinitate și umanitate.

Selecția ține cont de calitățile artistice ale celor mai frumoase icoane realizate în această perioadă și păstrate la loc de cinste de către Misiunea Greco-Catolică Română din Paris.

Iconografie, simboluri și evoluție

Pictura pe sticlă a fost folosită ca o formă predilectă pentru a exprima spiritualitatea bizantină din Transilvania în secolele XVIII și XIX. Icoanele pe sticlă s-au găsit la început în biserici, fiind în primul rând obiecte de venerație, obiecte sacre, obiecte de cult.

De-a lungul timpului, icoanele devin un fenomen social deoarece au fost scrise de către populația rurală și vândute în satele și zonele învecinate. O modalitate în plus, printre altele, de a împărtăși și de a comunica. Fiecare casă din Transilvania de azi are cel puțin o icoană care, în funcție de reprezentare, are rolul de a facilita dialogul între familie și divinitate. Sunt venerate cu scopul de a primi energiile și calitățile persoanei reprezentată.

Cu o cromatică foarte bogată, care evidențiază o punere în scenă foarte dinamică, icoanele pe sticlă din Transilvania par naive doar la o primă abordare. Deși grafica poate fi puerilă, reprezentarea temelor este impregnată de un adevărat misticism: de o viață spirituală adânc înrădăcinată în viața cotidiană.

Contemplând aceste icoane, o adevărată emoție te invadează. Nu sunt elaborate, dar sunt intuitive și transmit trăirea celor care le-au realizat. Icoanele pe sticlă sunt ferestre spre Absolut; Absolut pe care-l privim și ne privește.

Conferință despre credința și tradiția Bisericii Greco-Catolice din România

Cu ocazia acestei expoziții Misiunea Greco-Catolică Române propune, de asemenea, o conferință susținută de Pr. Cristian Crișan despre credința și tradiția Bisericii Greco-Catolice din România, miercuri, 26 februarie, ora 18:00, în sala de nunți  a primăriei.

Informații despre expoziție

Expoziția, organizată de Misiunea Greco-Catolică Română din Paris în parteneriat cu Primăria arondismentului al XVI-lea și în colaborare cu Asociația L`Oeuvre d`Orient, va fi deschisă în Camera Rotundă a primăriei din 14 februarie în 1 martie 2014. De luni până vineri, de la ora 10:00 la ora 17:00. Joia, până la ora 19:30, iar sâmbăta de la ora 09:00 până la ora 12:30.

Intrarea este gratuită.

Adresa:
Primăria Arondismentului al 16-lea
71 Avenue Henri Martin
Metrou : Rue de la Pompe (linia 9)/RER C Avenue Henri Martin/Autobuz: liniile 52 și 63

Traducere: ACC

UPDATE: FOTO - Deschiderea expoziției, 14 februarie 2014.















Sursa:www.mairie16.paris.fr