Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Video: Intenția de rugăciune a Sfântului Părinte pentru luna septembrie 2020

 
Video: Intenția de rugăciune a Sfântului Părinte pentru luna septembrie 2020
  • 05 Sep 2020
  • 1794

 

În mesajul video care însoțește intenția universală de rugăciune pe luna septembrie a anului 2020, papa Francisc îndeamnă credincioșii la îngrijirea Creației și atrage atenția asupra ”datoriei ecologice” pe care o lasă în urmă exploatarea sălbatică a resurselor planetei. Darurile lui Dumnezeu, afirmă pontiful, trebuie să fie împărțite ”în mod just și respectuos” atât între oamenii de astăzi, cât și între generația astăzi și generațiile viitoare.

Intenția de rugăciune pe care papa Francisc a încredințat-o pentru luna septembrie Rețelei Mondiale de Rugăciune aduce în atenție resursele planetei. În apropierea Zilei mondiale de rugăciune pentru Creație, care se marchează anual pe 1 septembrie, și în contextul perioadei numite ”Timpul Creației”, care cuprinde arcul de timp de la 1 septembrie până la 4 octombrie, papa revine asupra unei teme de cea mai mare relevanță – resursele naturale planetare - pentru generația de astăzi, dar și pentru generațiile viitoare, după cum a subliniat în enciclica sa de acum cinci ani «Laudato Si» despre îngrijirea planetei, ”casa noastră comună”.

În mesajul video care însoțește intenția de rugăciune a lunii septembrie, Sfântul Părinte amintește că, la nivel planetar, ”țările și firmele din Nord s-au îmbogățit exploatând darurile naturale din Sud, generând o datorie ecologică”. ”Cine va plăti această datorie?”, se întreabă papa Francisc, ținând cont că este o datorie care nu încetează să crească. Mai mult, aceasta are la bază exploatarea resurselor naturale și activitatea companiilor multinaționale care fac în afara țării lor ceea ce nu le este permis în patrie.

”Astăzi, nu mâine, astăzi trebuie să avem grijă de Creație cu responsabilitate”, subliniază Sfântul Părinte în mesajul video. ”Să ne rugăm pentru ca resursele planetei să nu fie jefuite, ci împărțite de o manieră echitabilă și respectuoasă. NU jefuirii, DA împărțirii”, încheie papa Francisc.

Potrivit unor estimări ale Națiunilor Unite, exploatarea resurselor naturale non renovabile - inclusiv petrolul, gazul, mineralele și lemnul – constituie una din principalele cauze de conflicte violente pe diferite continente.

Într-un timp marcat de pandemie, care ne-a făcut să redescoperim tot mai mult faptul că ne aflăm cu toții în aceeași ”casă”, trebuie să ascultăm mai mult ca niciodată ”strigătul de ajutor al planetei”: spune la Vatican News preotul iezuit Frédéric Fornos, directorul Rețelei Mondiale de Rugăciune a Papei. Aceasta cere, printre altele, a promova de o manieră concretă o ”ecologie integrală” și alegerea unui stil de viață sobru și solidar.



Sursa:vaticannews.va/ro