În Duminica a XI-a după Rusalii, a „Datornicului nemilostiv”, 23 august 2020, în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj au fost celebrate două Sfinte Liturghii. Prima dintre acestea a fost celebrată începând cu ora 08:45 de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, fiind transmisă în direct de TVR3 și online de Radio Blaj TV, iar cea de-a doua a fost celebrată începând cu ora 10:00 de către Preasfinția Sa Cristian, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, fiind transmisă în direct de Maria TV și online de Radio Blaj TV.
Preasfinția Sa Claudiu, a propus spre meditare conceptul de familie, vizibil în cadrul Bisericii. Diferența este că familia noastră nu este un grup care a decis să fie împreună, ci uniți de iertarea și iubirea lui Dumnezeu, devenim fii ai Domnului.
Pilda din această duminică este o continuare a răspunsului la întrebarea despre iertare a lui Petru: „Doamne, de câte ori să iert aproapelui meu?”. Evanghelia de astăzi ne spune că iertarea trebuie să fie în inima noastră. Nu greșelile și datoriile celorlalți, ci iertarea primită de la Domnul, dar nu pentru a o închide egoist în noi, ci pentru a o oferi și noi, la rândul nostru, aproapelui.
Acțiunile concrete propuse de Preasfinția Sa, pentru a crește în viața spirituală sunt de a observa exmplul propus de Isus, de a ierta „de șapte ori câte șapte”, până la Cruce. Avem puterea de a ierta, primită de la Dumnezeu, prin Sacramentul Botezului. Trebuie doar să conștientizăm că nu suntem oameni deosebiți, ci la fel ca ceilalți: păcătoși iertați. Așadar, să permitem iubirii să triumfe, îndurarea și iertarea să ne călăuzească, astfel încât să ne amintim că Dumnezeu ne-a iertat zeci de mii de talanți și că suntem datori să iertăm și noi, datoriile și greșelile celor de lângă noi.
În cadrul celei de-a doua Celebrări, Preasfinția Sa Cristian a evidențiat frumusețea și totodată greutatea iertării, dificultate pe care o trăiește fiecare persoană. Cerem iertarea în fiecare rostire a rugăciunii „Tatăl Nostru”, însă uneori omitem faptul că cerem o iertare condiționată, conformă cu iertarea pe care o oferim noi greșiților noștri. În schimb, datorită iubirii Sale infinite, Dumnezeu ne iartă invers - proporțional cu iertarea noastră, adică până la infinit: „de șapte ori câte șapte”.
În lipsa capacității de plată a datoriilor, datornicul din Evanghelie invocă amânarea plății. Asemeni unui fiu iubit, îi este iertată pe deplin datoria, fără nici o condiție. De cele mai multe ori, oamenii reduc iertarea la un sentiment. Însă sentimentalismul fixist uman, este în opoziție cu logica și dragostea Tatălui Ceresc.
În încheiere, Preasfinția Sa Cristian a invitat la meditarea prin rugăciune, a misterului iertării. Creditorul iubirii nu cere dobândă, nu cere talanți, ci ne îndeamnă să credităm prin iertare, întreaga umanitate, cu iubire. Porțile Paradisului se deschid datorită iubirii divine, toate greșelile și datoriile noastre fiind iertate de jertfa mântuitoare a lui Isus.
Biroul Arhieparhial de Presă