Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Pandemia ne oferă ocazia de a construi o lume diferită și mai bună

 
Pandemia ne oferă ocazia de a construi o lume diferită și mai bună
  • 19 Aug 2020
  • 1779

”Nu vreau să condamn asistența [socială], căci operele de asistență sunt importante, dar trebuie să mergem mai departe și să rezolvăm problemele care ne determină să facem asistență”: a spus papa Francisc la cateheza audienței generale de miercuri, 19 august 2020, desfășurată în biblioteca Palatului Apostolic din Cetatea Vaticanului. Pontiful a continuat, astfel, seria reflecțiilor creștine dedicate pandemiei de Covid-19, care continuă să blocheze reluarea ritmului cunoscut al vieții.

”Astăzi avem ocazia de a construi ceva diferit. De exemplu, putem face să crească o economie de dezvoltare integrală a săracilor și nu una de asistențialism. Prin aceasta, eu nu vreau să condamn asistența, căci operele de asistență sunt importante. (...) Dar trebuie să mergem mai departe și să rezolvăm problemele care ne determină să facem asistență”. Este un paragraf esențial din cateheza prezentată de papa Francisc la audiența generală de miercuri, 19 august 2020, desfășurată în biblioteca Palatului Apostolic din Cetatea Vaticanului.

Prin cateheza de astăzi, Sfântul Părinte a continuat seria recentă a reflecțiilor dedicate pandemiei de Covid-19, care ”a scos la iveală situația dificilă a săracilor și marea inegalitate care domnește în lume”. Răspunsul la pandemie, a remarcat mai departe papa Francisc, este dublu: pe de o parte, ”este indispensabil a găsi cura pentru un virus mic, dar înfricoșător, care pune în genunchi lumea întreagă”. Pe de altă parte, ”trebuie să tratăm un mare virus, cel al injustiției sociale, al inegalității de șanse, al marginalizării și al lipsei de protecție a celor mai slabi”.

În acest răspuns dublu, a spus papa la cateheză, există o opțiune care, potrivit Evangheliei, nu poate să lipsească: ”opțiunea preferențială pentru cei săraci”.

Papa Francisc: «Nu este vorba de o opțiune politică, nici de o opțiune ideologică, o opțiune tipică partidelor. Opțiunea preferențială pentru săraci este în centrul Evangheliei. Primul care a făcut-o a fost Isus. Am auzit aceasta în pericopa Scrisorii către Corinteni, citită la început. El, deși era bogat, s-a făcut sărac pentru a ne îmbogăți pe noi. S-a făcut unul dintre noi și, de aceea, în centrul Evangheliei, în centrul vestirii lui Isus există această opțiune».

Cei care îl urmează pe Isus se recunosc, prin urmare, după apropierea lor față de săraci, de cei mici, de bolnavi și de cei aflați la închisoare, de cei excluși, de cei uitați, de ci care duc lipsă de hrană și de haine (cf. Matei 25,31-36). ”Acesta este un criteriu-cheie pentru autenticitatea creștină”, iubirea preferențială față de săraci fiind ”misiunea întregii Bisericii”, după cum spunea Sfântul Ioan Paul al II-lea (cf. enciclica Sollicitudo rei socialis, 42).

”Cu toții suntem preocupați de consecințele sociale ale pandemiei”, a recunoscut mai departe papa Francisc, iar ”mulți vor să se întoarcă la normalitate și să-și reia activitățile economice. E normal, numai că această normalitate nu ar trebui să cuprindă injustițiile sociale și degradarea mediului. Pandemia este o criză, iar dintr-o criză nu ieșim la fel cum eram mai înainte: ori ieșim mai buni, ori ieșim mai răi. Noi ar trebuie să ieșim mai buni, pentru a ameliora injustițiile sociale și degradarea mediului”.

Papa Francisc: «Astăzi avem ocazia de a construi ceva diferit. De exemplu, putem face să crească o economie de dezvoltare integrală a săracilor și nu una de asistențialism. Prin aceasta, eu nu vreau să condamn asistența, căci operele de asistență sunt importante. (...) Dar trebuie să mergem mai departe și să rezolvăm problemele care ne determină să facem asistență».

În același timp, opțiunea preferențială pentru săraci ”ne încurajează să planificăm cura virusului privilegiindu-i pe ce care au mai mare nevoie. Ar fi trist dacă în vaccinul pentru Covid-19 s-ar acorda prioritate celor mai bogați! Ar fi trist dacă acest vaccin ar deveni proprietate a unei națiuni și nu ar fi universal și pentru toți oamenii”. Tot la fel, ar fi un adevărat ”scandal” dacă toată asistența economică pe care o vedem, s-ar concentra în ”salvarea industriilor care nu contribuie la incluziunea celor excluși, la promovarea celor din urmă, la binele comun sau la îngrijirea creației”.

”Dacă virusul s-ar intensifica din nou într-o lume injustă pentru cei săraci și vulnerabili”, a încheiat papa Francisc, ”trebuie să schimbăm această lume. Cu exemplul lui Isus, medicul iubirii divine integrale – al vindecării trupești, sociale și sufletești (cf. Ioan 5,6-9) – trebuie să acționăm acum pentru a vindeca epidemiile provocate de micii viruși invizibili și pentru a le vindeca pe cele provocate de marile și vizibilele injustiții sociale. Propune ca aceasta să se facă pornind de la iubirea lui Dumnezeu, punând periferiile la centru și pe cei din urmă pe primul loc”. (...) ”Domnul să ne ajute și să ne dea tăria de a ieși mai buni, răspunzând la necesitățile lumii de astăzi”.

Audiența generală s-a încheiat cu rugăciunea ”Tatăl Nostru” și binecuvântarea apostolică a papei, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

 



Sursa:vaticannews.va/ro